StoryEditor

6 krokov k zbaveniu sa cigariet

09.10.2015, 00:03
Autor:
(dia)(dia)
Rozhodli ste sa skoncovať s cigaretami, no chýba vám pevná vôľa, prípadne neviete, ako na to?

Konzultácie v poradni na odvykanie od fajčenia vám pomôžu nielen zanechať fajčenie, ale utvrdia vás aj v tom, že napriek počiatočným abstinenčným príznakom ste si vybrali tú správnu cestu.

 

„Poradňa na odvykanie od fajčenia poskytuje v prvom rade informácie o účinkoch fajčenia na ľudský organizmus a poradenstvo, ako prestať fajčiť. Navštevujú ju väčšinou ľudia, ktorí majú dostatok dôvodov na zanechanie fajčenia a my ich vedieme po tejto ceste pomocou metód a psychologických techník. V neposlednom rade pomáhame bývalému fajčiarovi zvládať abstinenčné príznaky, vyhýbať sa situáciám, ktoré môžu viesť k fajčeniu a snažíme sa ho udržiavať v nastúpenom trende nefajčenia,“ hovorí doc. Mgr. PhDr. Róbert Ochaba, PhD., MPH, z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Predpokladom úspešného zvládnutia fajčiarskej závislosti je prísť do poradne s motiváciou prestať fajčiť. Ak človek sám nechce a nemá ani dostatok dôvodov prestať, je malý predpoklad, že sa stane nefajčiarom. V takom prípade od poradne nemožno očakávať zázraky.

 

1. krok

Súčasťou každého prvého stretnutia je anamnéza, to znamená, že odborníci sa klienta pýtajú na základné informácie súvisiace s jeho vekom, zamestnaním, dĺžkou obdobia fajčenia, počtom vyfajčených cigariet a pokusov prestať fajčiť vrátane toho, na ako dlho sa mu to podarilo. Poradňu totiž navštevuje veľa ľudí, ktorí už majú skúsenosť s odvykaním, žiaľ, negatívnu. Zisťujú sa tiež zdravotné indikácie a dôvody, prečo chce dotyčný prestať fajčiť.

 

2. krok

Druhé stretnutie je zamerané na určenie harmonogramu, ako postupovať na ceste k odvykaniu. Vo všeobecnosti sú dve metódy - cesta náhleho odvykania, keď sa určí deň D a človek prestane fajčiť a cesta postupného odvykania, keď sa plánuje obmedzovanie počtu denne vyfajčených cigariet.

Metódu postupného alebo náhleho odvykania určí odborník v poradni v závislosti od toho, do akej miery je klient závislý, to znamená, podľa toho, koľko cigariet vyfajčí denne, kde fajčí, ako dlho, s kým a podobne.

 

3. krok

Návštevník poradne by si mal nájsť činnosti, ktoré zvyšujú jeho odhodlanie stať sa nefajčiarom. Povedzme zvyšovanie pohybovej aktivity. Na jednej strane sa vďaka tomu zmiernia abstinenčné príznaky (napríklad prejavy agresivity), na druhej strane šport vedie k odpútaniu pozornosti fajčiara od cigarety.

 

4. krok

Na začiatku musí fajčiar obchádzať miesta, na ktorých sa fajčí. Odporúča sa, aby sa 1 až 2 mesiace vyhýbal situáciám a ľuďom, ktorí ho vedú nejakým spôsobom k chuti na cigaretu.

 

5. krok

Je dobré, keď adept na odvykanie od fajčenia získa podporovateľa - vonkajšiu motiváciu - najlepšie z najbližšieho okolia (manžel, manželka, kamarát, dieťa...) alebo bývalého fajčiara, ktorý má skúsenosti s odvykaním. Počas krízy, keď má fajčiar chuť zapáliť si, je vhodné, keď ho ostatní motivujú a pomôžu mu krízu prekonať, pretože len pevná vôľa nestačí.

 

6. krok

Udržovania abstinencie je veľmi dôležité. Nie je vyhraté, keď niekto dva mesiace nefajčí, pretože riziko, že si znova zapáli, je stále vysoké. Poradňa zabezpečuje intenzívny kontakt medzi klientom a poradcom. Odborný poradca by mal klienta utvrdzovať v tom, že aj napriek počiatočným zdravotným problémom (kašeľ, sucho v ústach...) si zvolil správnu cestu a že všetko, čo sa deje, je v poriadku, len to treba prekonať. Abstinenčné príznaky môžu viesť k opätovnému zapáleniu si, no po troch mesiacoch riziko klesá. Posilňovanie abstinencie nie je však len úlohou poradcov, ale najmä najbližšieho okolia.

 

 

Jeden klient príde do poradne priemerne 3 - 4-krát. Ľudia však buď pre nedostatok informácií alebo zo strachu z nálepky „závislý“ poradne nevyhľadávajú, čo je veľká škoda. Chcú prestať fajčiť, no málo pre to robia. Odbornú poradňu navštevujú častejšie muži, najviac je zastúpená veková kategória od 35 do 50 rokov.

 

Nerobte chyby

Na svete neexistuje žiadny prípravok, po ktorom by fajčiar prestal fajčiť. Môže si však v každej lekárni kúpiť prípravky, ktoré sú však len na zmierňovanie abstinenčných príznakov. „Klientov sa snažíme poučiť aj v tom, ako ich používať, pretože nesprávnou manipuláciou sa efekt zmierňovania príznakov nedostaví. Napríklad žuvačky. Zásadnú chybu, ktorú abstinujúci fajčiari robia, je, že ju žujú rovnako ako obyčajnú žuvačku. Keďže sú nervózni a chcú mať rýchlo pokoj, žujú ju rýchlo a neprerušovane. Mala by sa prežúvať zľahka a nechať v ústach voľne, aby sa nikotín cez sliznicu vstrebával pomaly,“ radí R. Ochaba.

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-10-08 07:13:00 - Feat.: 0 - Title: Premiéra Browna čaká náročný týždeň
01 - Modified: 2024-03-26 12:04:52 - Feat.: - Title: Poradíme vám. Pýtajte sa, na vaše otázky budú odpovedať odborníci 02 - Modified: 2024-03-28 09:37:54 - Feat.: - Title: Čo sa pýtajú pacienti u lekára 03 - Modified: 2015-11-23 22:24:01 - Feat.: - Title: V dia poradni nájdete odpovede na vaše otázky 04 - Modified: 2015-04-29 06:38:01 - Feat.: - Title: Diabetes nemám pod kontrolou 05 - Modified: 2014-12-10 22:05:01 - Feat.: - Title: Porucha glukózovej tolerancie alebo diabetes?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 20:18