StoryEditor

Máte doma diabetika? Motivujte ho k tomu, aby nepreháňal s jedlom a sladkosťami

07.12.2015, 00:00
Autor:
(dia)(dia)
Aj napriek tomu, že máme v období Vianoc ten istý žalúdok ako po iné dni v roku, konzumujeme omnoho viac potravy a alkoholu.

Mnohí z vás si však neuvedomujú, že nadmerným príjmom pôžitkov si môžete zhoršiť metabolickú kompenzáciu či srdcové ochorenie.

 

Keď sa výdatne najete, vo vašom tele sa spustia mechanizmy, ktoré presúvajú krv do oblastí, kde je jej vyššia potreba. „Organizmus stiahne cievy vo svaloch a krv sa presunie do tráviaceho traktu, aby mohla naberať natrávené zvyšky potravy, molekuly bielkovín, cukrov, tukov a roznášať ich tam, kde patria,“ vysvetľuje vedúci Subkatedry urgentnej medicíny Slovenskej zdravotníckej univerzity a súdny znalec MUDr. Viliam Dobiáš, PhD. Neodkrvia sa však len vaše svaly, ale aj srdce. Cez cievy, ktoré ho vyživujú, totiž prúdi dočasne menej krvi a ak máte napríklad ischemickú chorobu srdca, môžete mať po výdatnom obede či večeri srdcové problémy.

 

Súvisí so všetkým

Po sýtejšom jedle sa odkrví aj mozog, mozgové bunky začnú pracovať pomalšie, lebo majú menej kyslíka a živín. Podľa MUDr. Dobiáša pracujú na úsporný režim, čo sa prejaví ospalosťou. A to pozná určite každý z vás. Jedenie súvisí so všetkým. Keď sa dosýta naje napríklad človek s vysokým krvným tlakom, môže pociťovať jeho výkyvy, závrate, búšenie srdca. „Súvislosti medzi jedlom a zdravotnými ťažkosťami ľuďom unikajú, majú falošné predstavy o tom, že im niekto pomôže z ťažkostí, do ktorých sa dostali sami nekontrolovateľným jedením. Tieto ťažkosti sú však prechodné a, žiaľ, neodstrániteľné, pretože v mozgu by sme museli preprogramovať centrum pre reguláciu krvného obehu.“

 

Pozor!

Ak ste bledí, je vám na zvracanie a bolí vás na hrudníku hneď po najedení, počkajte, kým ťažkosti ustúpia. V prípade, že by pretrvávali dlhšie, prípadne by sa bolesti vystupňovali, zavolajte záchrannú službu.

 

Extra dávka

Každá nadmerná konzumácia jedla môže vyvolať žlčníkový záchvat. S neznesiteľnými bolesťami možno máte skúsenosti, preto by ste si ich mali pri každom súste navyše pripomenúť.

Žlčník je zásobáreň žlče, ktorá je potrebná na trávenie. Tvorí sa 24 hodín denne v pečeni a cez žlčové cesty nepretržite preteká do dvanástnika. Žlč, ktorá neodtečie, sa na horšie časy ukladá v žlčníku. Horšími časmi máme na mysli prípady, keď si jedla doprajete nadmieru. „Keď človek zje niečo, čo potrebuje viac žlče na trávenie, organizmus signalizuje, že má málo tráviacich štiav na tuky a že potrebuje žlč. Vtedy sa žlčník stiahne a vytlačí extra dávku. Ak sa ale stále sťahuje, aj keď už nemôže vytlačiť žiadnu žlč, človek to začne cítiť ako bolesť a môže vzniknúť žlčníkový záchvat,“ vysvetľuje MUDr. Dobiáš. K záchvatu však môže viesť aj žlčníkový kameň, ktorý sa upchá v žlčových cestách.

V prípade, že vás prekvapí takáto bolestivá a nepríjemná príhoda, či už cez sviatky, alebo počas bežných dní, nerobte paniku. Užite lieky, použite čípky do konečníka, nekonzumujte žiadnu potravu. Ak budú bolesti pretrvávať tak dlho, že budete strácať nervy, choďte na vyšetrenie na chirurgiu. Volať záchrannú službu je zbytočné, pretože na problémy žlčníka či žalúdka treba laboratórne vyšetrenie a vyšetrenie ultrazvukom, ktoré sa v domácom prostredí robiť nedajú.

 

Prechodná úprava

Ak ste diabetici, pravidelne si monitorujte glykémiu. V prípade, že zvraciate alebo vás viackrát preženie na toaletu, zabezpečte si dostatočný príjem tekutín. „Ak má diabetik výrazné ťažkosti alebo trvajú dlhšie, mal by vyhľadať lekára. Pri obmedzení príjmu potravy alebo pri hladovke by mal aspoň telefonicky kontaktovať svojho diabetológa, ktorý mu prechodne upraví liečbu diabetu,“ odporúča diabetológ MUDr. Radovan Plášil z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni. Ak tak neurobíte, môžete si svojím nezodpovedným konaním privodiť hypoglykémiu. „Diabetik liečený inzulínom, ktorý má tráviace ťažkosti a začne prijímať menej stravy, môže mať hypoglykémiu, ak si aplikuje pôvodné dávky inzulínu.“

 

Ochranná vrstva

Tráviace ťažkosti a bolesť zakúsite aj vtedy, keď si väčším množstvom potravy mechanicky zotriete ochrannú vrstvu žalúdočnej sliznice. Vrstva hlienu totiž chráni žalúdok pred dráždivými potravinami a pred pôsobením koncentrovanej kyseliny chlorovodíkovej. Kyselina má za úlohu dezinfikovať potravu a zrážať bielkoviny, pri poškodenej ochrannej vrstve však začne zrážať bielkoviny žalúdočnej sliznice. Ak príde potravina do kontaktu s obnaženou sliznicou, bolestiam sa nevyhnete.

 

Ľudia dnes jedia omnoho viac ako kedysi a  dokonca sú citlivejší na bolesť a nepríjemnosti než naši predkovia.

 

Zvýšené glykémie

Nezabúdajte na to, že s nadmerných príjmom jedla je prirodzene spojený aj nárast telesnej hmotnosti. A to je pre vás diabetikov veľké riziko, s obezitou sa totiž spája množstvo zdravotných komplikácií. Podľa MUDr. R. Plášila sa vám takisto môže prechodne zvýšiť glykémia, ktorú si však po úprave stravovania a liečbe diabetu upravíte. Pamätajte ale na to, že nazbieraných kíl sa zbavíte oveľa ťažšie.

 

MUDr. R. Plášil radí, aby ste diabetikovi pod stromček kúpili osobnú váhu a glukomer s dostatkom prúžkov na meranie glykémie.

 

Výrazne vyššia

Chystáte sa na štefansku či silvestrovskú zábavu? „Prvotypový diabetik by si mal znížiť večernú dávku bazálneho inzulínu, zvyčajne o 30 až 50 %, v závislosti od toho, či bude len sedieť alebo tancovať,“ radí MUDr. R. Plášil. Jedlo, ktoré skonzumujete, kryte dávkou bolusového inzulínu. „V nočných hodinách je citlivosť na inzulín výrazne vyššia ako cez deň, preto by mali byť dávky bolusov nižšie,“ zdôrazňuje lekár. Glykémiu si skontrolujte pred a 2 hodiny po aplikácii krátko účinkujúceho inzulínu.

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-11-22 20:20:43 - Feat.: 0 - Title: Opozícia ide po Robertovi Ficovi
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 21:45