StoryEditor

Zakonzervujte si ovocie a zeleninu na zimu

13.08.2015, 00:40
Autor:
(dia)(dia)
Dobrá príprava v lete znamená, že v zime budeme mať pestrú stravu obohatenú o ovocie, zeleninu a bylinky z našich záhrad.

Mrazené potraviny majú takmer rovnaké množstvo vitamínov a výživných látok ako čerstvé. Výnimkou je vitamín E, ktorý sa pri veľmi nízkych teplotách rozkladá. Brokolica, karotka, hrášok či struková fazuľka si zachovávajú takmer deväťdesiat percent vitamínu C aj po roku v mrazničke. Trvanlivosť mrazenej zeleniny je bežne tri mesiace, predĺžiť sa dá až na rok tým, že ju budeme pred mrazením blanšírovať.


Mrazíme ovocie
Ak chceme, aby si ovocie po zmrazení zachovalo svoju prirodzenú farbu, pred mrazením ho namočíme do citrónovej šťavy alebo kyseliny askorbovej. Odporúčame si navážiť ovocie napríklad na 1 SJ (alebo bežnú porciu), a tak uložiť do mrazničky. Uľahčí to počítanie pri ich použití v zimných mesiacoch. Niektoré mamičky detí s diabetom ovocie rozmixujú a tak mrazia.


Mrazíme bylinky a zeleninu
Zelené vňate a bylinky sú cenným zdrojom vitamínov, minerálov, dodávajú jedlám skvelú chuť a niektoré sú liečivé. Na mrazenie sa hodí pažítka, kôpor, rozmarín, oregano či tymian, koreňová zelenina, ale aj kukurica – celé klásky aj jednotlivé
zrná, a uhorky. Bylinky najprv umyte, osušte a posekajte nadrobno.

 

Tip:
Ako vypočítate SJ? Navážte si ovocie, vypočítajte SJ, započítajte cukor (ak ste použili repný. Celkové množstvo vydeľte počtom pohárov.


Kompóty a dreň
Pri diabete sa kompótu ani ochutenej drene netreba vzdať. Ovocie sa dá zavárať so stéviou, bez pridania akéhokoľvek sladidla alebo so soľou. Umelé sladidlá vôbec netreba použiť.

Konzervovanie soľou: Poriadne umyť, navrch medzi prsty štipku soli, zavrieť a sterilizovať. Takto zavárané ovocie a zeleninu odporúčame jesť maximálne dva mesiace po zaváraní.

So stéviou alebo so sukrinom a so zero cukrom: Na zaváranie môžeme použiť lístky stévie, aj tabletkovú, tekutú alebo práškovú formu. Napríklad na 7 dcl pohár ovocia 6 lístkov čerstvej stévie, na malý pohár 3 lístky. Sukrin a zero cukor je možné
použiť aj do kompótov.
Iba tak: Zaváranie bez akéhokoľvek pridania sladidla a konzervačných látok je tiež možné. Umyté, nakrájané ovocie dáme do pohára, zalejeme do 2/3 vodou a dáme sterilizovať na 3 minúty. Odložíme a na ďalší deň zopakujeme.


Zaváranie zeleniny
Aj pri zelenine si treba vopred vypočítať sacharidové jednotky. Napríklad 100 g kukurice predstavuje 1,5 SJ, 3 menšie paradajky sú 1 SJ. Každú zeleninu, ktorú bežne nezapočítavame (napr. uhorka) s hmotnosťou nad 250 g počítame ako 1 SJ. Pri zaváraní zeleniny platia rovnaké pravidlá ako pri ovocí. Repný cukor môžeme nahradiť stéviou, sukrinom alebo zero cukrom. Zavárať sa dá aj bez cukru. Pri príprave tradičných nálevov jednoducho nepoužijete soľ. Tipy a recepty na mrazenie, zaváranie, lekvár a džemy nájdete na stránke www.diabetikinfo.sk, kde nájdete aj charakteristiku sladidiel, prepočet na SJ a ich glykemický index.
OZ Diabetikinfo

01 - Modified: 2007-08-20 08:39:00 - Feat.: 0 - Title: Japonsko a Indonézia podpísali dohodu o voľnom obchode
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 12:56