StoryEditor

Čo nenájdete v tabuľkách so SJ?

18.03.2014, 22:45
Autor:
(dia)(dia)
Potravinársky trh a reštauračné zariadenia ponúkajú aj menej známe druhy potravín a diabetici niekedy nie sú si istí obsahom sacharidových jednotiek.

 

Väčšina diabetikov denne konzumuje známe druhy potravín a jedál, v ktorých si dokáže spočítať sacharidové jednotky. Potravinársky trh a reštauračné zariadenia však ponúkajú aj menej známe druhy a v prípade ich konzumácie si diabetici niekedy nie sú istí obsahom sacharidových jednotiek. Čo robiť, keď klasické tabuľky s prepočtom sacharidových jednotiek nestačia? Riskovať a zostávať v napätí, ako neznáme jedlo ovplyvní glykémiu?


Nové, menej známe druhy potravín niektorí diabetici doposiaľ nezaradili do svojho jedálnička z obavy, že si nesprávnym odhadom sacharidových jednotiek (SJ) privodia problém s glykémiou. Snažia sa zbierať informácie, čítať etikety na výrobku a keďže nechcú byť výnimkou a túžia ochutnať to, čo ostatní, nezostáva im iné, len na vlastnej glykémii sledovať, ako ktorá potravina pôsobí. Najlepšou tabuľkou so sacharidovými jednotkami sú však pre diabetika jeho vlastné glykémie.

Bez etikety
Pri všetkej snahe o získanie užitočných a podrobných informácií na mnohých výrobkoch chýba etiketa, resp. hodnoverný popis obsahu, podľa ktorého by ste sa ako diabetici mohli orientovať. Čo robiť v takom prípade? Jednou z možností je spomínané testovanie výrobku na vlastnej glykémii. Najskôr však treba odhadnúť množstvo „nového“ jedla na počet SJ. Tento spôsob má, rovnako ako každodenné stravovanie diabetika, isté základné pravidlá a zásady, ktoré by ste mali vo vlastnom záujme rešpektovať, aby ste sa dopracovali k dobrej hladine cukru v krvi.

Zopár dobrých rád

1) Pred hodnotením neznámej potraviny treba mať dobrú glykémiu pred hlavným jedlom.
2) Zaraďte neznámu potravinu do hlavného jedla odhadom a započítajte ju do počtu SJ na dávku inzulínu.
3) Glykémia po jedle, presnejšie o dve a pol hodiny po hlavnom jedle, vám poskytne orientačný obraz o tom, či bol váš odhad množstva potraviny správny. Prečo len orientačný obraz? Každá potravina obsahuje určité množstvo bielkovinovej, tukovej a tiež sacharidovej živiny a každá z nich potrebuje na trávenie rozdielny čas.
4) Sacharidové potraviny sa trávia najrýchlejšie a tuky najdlhšie.
5) Keď bude glykémia po zaradení neznámej potraviny primeraná, váš odhad bol správny a vy si pokojne môžete doplniť tabuľku so SJ o novú sacharidovú potravinu podľa výsledkov zistenia.

Ako započítať cestoviny
Ľudia s diabetom konzumujú rôzne potraviny a je potešiteľné, že obľubujú aj pohánku, proso a iné sacharidové potraviny s obsahom vlákniny a s nízkym glykemickým indexom. Záujem je aj o rôzne druhy cestovín. Často si však diabetici kladú otázku, či sa rôzne druhy cestovín počítajú rovnako do počtu SJ.
Trh ponúka niekoľko druhov cestovín s rozdielnym časom varenia a tiež s malým rozdielom v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ. Je dobré zapamätať si, že v priemere dve lyžice uvarených cestovín zodpovedajú 1 SJ. Pri cestovinách je dôležitý čas varenia, ktorý môže ovplyvniť glykemický index varenej cestoviny. Čím je glykemický index nižší, tým glykémia stúpa pomalšie. Rozdiely upresňuje tabuľka.

Druh surových cestovín – pred varením  a množstvo v gramoch, ktoré zodpovedá 1 SJ
Cestoviny konzumné  - 14 g
Cestoviny amarantové – bezlepkové  -14 g
Cestoviny kukuričné - 12 g
Cestoviny špaldové - 12 g
Cestoviny grahamové - 15 g
Cestoviny ryžové - 13 g
Po uvarení 1 SJ zodpovedá: 40 – 45 g (2 polievkové lyžice), cca 55 %
Cestovina varená 5 minút má GI 35 %
- varená 10 – 15 minút 41 %
- varená 20 minút 60 %

Množstvo zodpovedajúce 1 SJ
Arónia (známa ako jarabina čierna) (60 g ) 
Avokádo (500 g) Nepočítať do počtu SJ
Datle čerstvé (30 g)  
Dula (80 g) - Voňavé, húževnaté ovocie, tvarom podobné hruške alebo jablku.
Figy (čerstvé) (105 g)  
Granátové jablko  (85 g)   
Jarabina (45 g) - Drobné červené ovocie, vhodné na kompót alebo výrobu marmelád.
Klementínky (115 g) - Tvarom pripomínajú pomaranč. 1 kus má 50 g = cca 0,5 SJ.
Kľukva (105 g) - Pikantný druh drobného ovocia, tvarom podobný šípkam.
Kumkvat (105 g) - Podobá sa na grapefruit.
Liči (65 g) - Ovocie s veľkou kôstkou.
Limetka (95 g) - Pripomína citrón.
Mango (65 g) - Má šťavnatú dužinu a veľkú kôstku. 1 kus má 260 g = 4 SJ.
Marakuja (110 g) - Tvar ako hruška, v strede množstvo drobných zrniečok.
Mišpule (95 g) - Chutia ako hruška a veľké sú ako malé vajce.
Moruše (125 g) - Pripomínajú veľké stromové maliny, sladkej, nevýraznej chuti, biele alebo čierne.
Nektárinka (1 malá), 1 veľká = 1,6 SJ.
Ostružiny (85 g) - Čierne maliny, 5 lyžíc.
Papája (110 g) - Vôňu má ako marhuľa a chutí ako žltý melón. Zrnká sú nekonzumné pre korenistú chuť.
Pomelo (100 g) - Podobné veľkému grapefruitu so šťavnatou a sladkou dužinou.
Rakytník (200 g) -  Tvar má ako veľká čerešňa.
Višne (80 g) - 14 kusov

Každý druh ovocia má určitý obsah cenných minerálnych látok, vitamínov, živín významných pre naše zdravie a je vhodný na spestrenie jedálneho lístka.

Čínska kuchyňa
Aj diabetikom občas zachutia jedlá z inej ako slovenskej kuchyne. Orientovať sa v týchto jedlách je pomerne jednoduché. Stačí vizuálne posúdiť, čo kuchár na prípravu jedla použil, a akú porciu naložil na tanier. Ak sa podrobnejšie pozrieme na ponuku čínskych reštaurácií, zistíme, že ľudí lákajú najmä vôňou špeciálnych korenín a prísad, ako je cesnak či zázvor, svojou farebnosťou a tiež cenou jedla, ktorá je s prihliadnutím na veľkosť porcie priaznivá.
V niektorých čínskych reštauráciách sú pokrmy čiastočne prispôsobené našim konzumentom a našim chutiam, ale rovnako lahodia oku a čuchu. Tak uvádzajú tí, ktorí navštívili Čínu a ochutnali tamojšiu kuchyňu priamo na mieste.

Kung-pao
V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na ponuku jedál v čínskych reštauráciách a obsah sacharidových jednotiek v nich.
Keď si diabetik objedná napr. kung-pao, porcia pripraveného kuracieho mäsa na tento spôsob bude zodpovedať 2 SJ. Započíta sa len kukuričný škrob (solamyl), miešaná započítateľná zelenina, sójová omáčka a nesolené arašidy. Koreniny sa do počtu SJ nepočítajú.

Biela ryža
Tradičná príloha typická pre „čínu“ je biela ryža. Aby sa mohla jesť paličkami, musí byť urobená do mäkka, skoro rozvarená – lepkavá. Keď si pripomenieme potraviny podľa ich glykemického indexu, zistíme, že po bielej rozvarenej ryži glykémia stúpa oveľa rýchlejšie ako po ryži, ktorá sa na tanieri rozsype. Dve lyžice (nie navŕšené) uvarenej ryže zodpovedajú 1 SJ.
Ako diabetici sa však nemusíte sacharidov v ryži obávať, pretože ak si ako predjedlo objednáte zeleninový šalát, môžete sa spoľahnúť, že vďaka obsahu vlákniny a zanedbateľnému obsahu sacharidov šalát vašu glykémiu trochu spomalí.

Jarný šalát
Ak reštaurácia ponúka jarný šalát, ide najčastejšie o zmes farebnej zeleniny. Na tanieri nájdete pokrájanú šalátovú uhorku, cibuľku, listy čínskej kapusty a ľadového šalátu. Farebnosť dotvára mäsitá červená a žltá paprika a listy výrazne zelenej rukoly. Šalát je dochutený bylinkami, soľou, jemným octom a pokvapkaný olivovým olejom. Porcia väčšinou lahodí oku, čuchu a dráždi chuťové bunky. Pre diabetikov je podstatné, že si šalát nepočítajú do počtu SJ a nezvýši im glykémiu.

Tofu so sójovými klíčkami
Porcia zodpovedá približne 1 SJ. Sacharidový obsah ovplyvňujú sójové klíčky, ktoré sú cenným zdrojom rastlinnej bielkoviny, ale aj sacharidov. Sú bohaté na minerálne látky a vitamíny a svoju nutričnú hodnotu si zachovávajú, najmä ak ich budete konzumovať v surovom stave. 100 g sójových klíčkov zodpovedá 13 g bielkovín, 9,6 g sacharidov a 6,7 g rastlinných tukov.

Od rizota k mäsu
V reštaurácii nájdete jedlá zo zeleniny, z hydiny a rýb, ale aj z hovädzieho, bravčového a iného druhu mäsa. Možno si vyberiete jedlo s ryžovými cestovinami alebo z ryže.
Hubové rizoto s kuracím mäsom (porcia 360 g) zodpovedá 8 SJ. Pečené kurča s plnkou (porcia 250 g) má viac ako 2,5 a o niečo menej ako 3 SJ.
Pečená ryba (150 g) zodpovedá 1,5 SJ.
Porciu polievky z kukurice započítate za pol až 1 SJ. Slepačia polievka s vajíčkom má 0 SJ, ale šošovicová a iné husté polievky majú 2,5 SJ.

Hovädzie s karí
Máte chuť na pikantné hovädzie s karí, ktoré láka zlatožltým zafarbením omáčky? Karí je zmes pikantných korenín a dodá jedlu typické zlatožlté zafarbenie a osobitú chuť, ktorá sa líši od chuti tradičných slovenských jedál. Šťava je zahustená škrobom, preto si započítajte pol sacharidovej jednotky.

Ryby a morské potvorky
V ponuke čínskych reštaurácií nájdete aj ryby s bambusovými výhonkami a hubami. Ak si na nich pochutnáte, započítajte si pol SJ.
Krevety alebo iné podobné produkty sa nepočítajú do počtu SJ. Pri každom mäsitom jedle je počet SJ ovplyvnený len pridaním škrobovitej prísady, prípadne započítateľnej zeleniny, ktoré robia z hlavnej suroviny pokrm.

Jazmínový čaj
Nezabúdajte, že pikantné jedlá vyvolávajú pocit smädu. Po obede či večeri si objednajte osviežujúci jazmínový čaj (0 SJ), ktorý sa hodí k typickým pikantným pokrmom čínskej kuchyne. Verím, že vaše najbližšie posedenie v čínskej reštaurácii vám prinesie okrem dobrého jedla aj dobrú náladu, ale najmä dobrú glykémiu.

Mária Štefáková
diétna sestra, NEDÚ Ľubochňa

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ak chceš vyhrať -- daj sa do boja!
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 09:24