StoryEditor

Súťaž o let do kozmu

01.02.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Všetci romantici, ktorí sa chcú pokochať rodnou planétou z pohľadu astronautov, majú teraz veľkú šancu. Do vesmíru poletí víťaz súťaže britského vedeckého magazínu New Scientist. Cestu v kozmickej lodi s pilotom získa uchádzač, ktorý originálne odpovie na otázku, aký je najlepší patentovaný vynález. Najúspešnejší kandidát bude môcť obdivovať Zem z výšky 100 kilometrov a na niekoľko minút si vyskúša bezváhový stav.
New Scientist sa už v minulosti preslávil súťažou, ktorej hlavnou cenou bolo posmrtné zmrazenie. Tentoraz je však výhra určená živým súťažiacim. Úlohou účastníkov súťaže bude vybrať najlepší patentovaný vynález v svetových dejinách a svoju voľbu zdôvodniť 250 slovami.
Súťaž potrvá do konca apríla a zúčastniť sa na nej môžu záujemcovia z celého sveta prostredníctvom stránky www.winatriptospace.co.uk. Víťaz, ktorého vyhlásia na konci mája, absolvuje pred cestou do vesmíru štvordňový tréning. Samotný výlet do kozmu na palube lode Xerus potrvá hodinu a pol.
Vesmírny koráb Xerus vyvinula kalifornská letecká spoločnosť XCor v spolupráci s firmou Space Adventure, ktorá od roku 2001 vysiela turistov na medzinárodnú vesmírnu stanicu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 06:58