StoryEditor

Laptop za stovku

24.07.2007, 00:00
Päť rokov po predložení prvého návrhu má tzv. 100-dolárový laptop otvorenú cestu do sériovej výroby. Výrobcovia počítačových komponentov totiž súhlasili so spoluprácou pri výrobe lacného produktu pre deti a študentov z najchudobnejších krajín sveta.

Očakáva sa, že prvé počítače by sa do rúk detí v rozvojových krajinách mali dostať v októbri tohto roka. Aj keď konkrétne krajiny Bender nemenoval, určite sa podľa neho budú od októbra predávať ako v Afrike, tak v Ázii aj Južnej Amerike. Stránka redorbit pred časom informovala, že by malo ísť o krajiny ako Brazília, Líbya, Nigéria, Pakistan či Rwanda. Hlavným výrobcom laptopu bude taiwanská firma Quanta. 

Päť rokov po predložení prvého návrhu má tzv. 100-dolárový laptop otvorenú cestu do sériovej výroby. Výrobcovia počítačových komponentov sa totiž vďaka vysokým objednávkam dohodli na výrobe lacného produktu pre deti z najchudobnejších krajín sveta vo veľkom.

"Aj keď musíme podpísať ešte nejaké kontrakty s výrobcami softvéru, dohoda s producentmi hardvéru je obrovským krokom vpred," povedal pre britskú BBC šéf softvérového oddelenia organizácie OLPC (One Laptop per Child - Laptop pre každé dieťa) Walter Bender.

Očakáva sa, že prvé počítače by sa do rúk detí v rozvojových krajinách mali dostať v októbri tohto roka. Aj keď konkrétne krajiny Bender nemenoval, určite sa podľa neho budú od októbra predávať tak v Afrike, ako aj v Ázii aj Južnej Amerike. Stránka redorbit pred časom informovala, že by malo ísť o krajiny ako Brazília, Líbya, Nigéria či Rwanda. Hlavným výrobcom laptopu bude taiwanská firma Quanta.

Kritika a posmešky
Dostať XO na svetový trh nebolo pre OLPC, a hlavne tvorcu projektu Nicolasa Negroponteho, jednoduché. Už na začiatku bol počítač terčom kritiky. Niektorí poukazovali na to, že krajiny, ktorých sa projekt týka, potrebujú skôr peniaze na čistú vodu, zdravotníctvo a základnú hygienu. Firmy ako Microsoft či Intel zasa dávali najavo, že výrobok nemá budúcnosť. Podľa Billa Gatesa je problémom najmä málo výkonný pevný disk v porovnaní s inými počítačmi. Laptop má namiesto bežného pevného disku tzv. flash memory bežnú pri digitálnych fotoaparátoch. Gates neverí hlavne tomu, že taký lacný výrobok bude aj fungovať. Kvalitné laptopy sa bežne predávajú minimálne za niekoľko stoviek, tisíc, či až dvetisíc dolárov v závislosti od značky a vybavenia. Na Slovensku stojí laptop v priemere okolo 28-tisíc Sk (1 167 dolárov).

Šéf Intelu Craig Barret výrobok posmešne nazval "100-dolárový vynález". Posmešky však mohli byť podľa pozorovateľov aj reakciou na to, že Intel sám vyrába konkurenčný laptop pre chudobné krajiny známy ako Classmate PC. Ten sa podľa stránky Macworld predáva po 225 dolárov (5 400 Sk) za kus, aj keď Intel by chcel cenu do konca roka stlačiť na 200 dolárov. Negroponteho laptop by sa mal v prvej vlne predávať po 175 dolárov (4 200 Sk), neskôr ho chce dostať na propagovaných 100 dolárov.

Najnovšie však Intel urobil pozoruhodný krok. Po neutíchajúcej kritike Negroponteho firma podľa agentúry AP minulý týždeň prekvapujúco podpísala s OLPC dohodu o vstupe do projektu. Údajne je za tým snaha vytlačiť z neho konkurenta AMD, ktorý momentálne vyrába pre laptop XO čipy.

Ideálny do púšte aj mrazu
Napriek nízkej cene softvérové aplikácie počítača budú zahŕňať instant messaging (laptopy budú umožňovať vzájomnú komunikáciu cez tzv. mesh sieť), textový editor, výrobu hudby, animáciu, surfovanie po webe a minihry. Aj keď má slabšiu pamäť a rýchlosť procesora než bežné laptopy, pre deti, ktoré sa učia pod otvoreným nebom, to nie je podľa Negroponteho problém. Výhodou je zasa nízka energetická náročnosť procesora, ktorý nepotrebuje ani chladiaci ventilátor. Ďalšou prednosťou je vysoká odolnosť proti prachu, mrazu a dažďu (v púšťach Líbye či horách Peru) a možnosť jeho dobíjania viacerými spôsobmi podľa toho, aké možnosti v chudobných oblastiach majú.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 00:55