StoryEditor

CYKLISTIKA - overené na vlastnej koži a vlastnej glykémii

23.07.2014, 00:45
Autor:
(dia)(dia)
Na bicykli jazdí od detstva. Trasy postupne predlžovala, až vlani prešla za 6 týždňov 3 200 kilometrov.

Užíva si slobodu na dvoch kolesách, má rada nové výzvy a vďaka cyklistike má lepšie glykémie.

 

Pavla Rychtarčíková

Bydlisko: Havířov

Vek: 33 rokov

Typ diabetu: 1. typ, na inzulínovej pumpe

Diabetes má od svojich 10 rokov

Ročne najazdí na bicykli cca 5 000 km

 

Ako dlho sa venujete cyklistike a čo vás k nej priviedlo?

Na bicykli jazdím rada od detstva, na gymnáziu som postupne začala svoje cyklotrasy predlžovať a objavovať krásu cykloturistiky. Pamätám si, ako ma kamarát v tej dobe vzal na prvý poriadny cyklovýlet do Beskýd. Bicykel bol od tých čias moja jasná voľba. J

 

Ako často ste na bicykli a po akých trasách jazdíte?

Začínala som na cestnom bicykli, teraz mám horský. Asfalt ma baví stále, ale užívam si aj lesné a horské terény. S „horákom“ sa dostanem aj na cestičky úplne mimo civilizácie a pocit pokoreného kopca je na nezaplatenie. Ročne najazdím okolo 5 000 km. Jazdím hlavne cez víkendy, väčšinou cca 100 km za deň.

 

Máte obľúbené trasy, po ktorých jazdíte pravidelne, alebo radšej objavujete vždy nové?

Najčastejšie jazdím do Beskýd. Sú to najbližšie kopčeky a mám tam množstvo obľúbených miest. Počas dovolenky a letných víkendov vyrážam ďalej. Každý rok sa snažím objaviť miesta, kde som ešte nebola. Začína sa to kúpou novej cyklomapy, potom stačí zbaliť stan, spacák a vyraziť.

 

Jazdíte sama, alebo s partiou? Len v Čechách, alebo aj mimo republiky?

Oboje. Napríklad každý rok jazdievame v lete na týždeň bicyklovania s DiAktivom, to je veľmi fajn. Častejšie však jazdím sama. Čo sa týka dlhších trás, najskôr som vyskúšala objazdiť Česko po obvode a vlani som sa vydala aj do zahraničia. Podarilo sa mi dôjsť z Česka cez Nemecko, Dánsko a Nórsko na takmer najsevernejší mys Európy, Nordkapp. Cesta trvala 6 týždňov, počas ktorých som prešla na bicykli 3 200 km. Z Česka sme vyrazili dve, žiaľ, okolnosti nedovolili kamarátke Janke pokračovať v ceste a po týždni sme sa museli rozlúčiť. Rozhodla som sa ísť ďalej sama. Bola to neopakovateľná skúsenosť a nádherný pocit z dosiahnutia cieľa.

 

Čo sa vám na cyklistike páči? Prečo vás zaujal práve tento šport?

Cyklistika mi dáva slobodu pri poznávaní miest, môžem prechádzať zaujímavou krajinou a pritom ju veľmi intenzívne vnímať. Páči sa mi, že človek sa vlastnými silami za pár hodín posunie o desiatky kilometrov ďalej. Najviac si potom vychutnám zjazd po náročnom stúpaní na vrchol. Kopce ma bavia. Vždy sa dá nájsť nová výzva.

 

Ako sa vám darí zladiť režim diabetičky s cyklistikou? Nosíte si balíček „prvej pomoci“ pre prípad hypo?

Auta jazdia na benzín a ja jazdím na kofolu. J Moja priemerná spotreba je pol litra sladkého nápoja na 50 km. Mám dve cyklistické fľaše, jednu s vodou na uhasenie smädu a druhú so sladeným nápojom proti hypoglykémii. Pri dlhšom výlete si tiež znižujem bazálnu dávku na inzulínovej pumpe cca na 50 %. Väčšinou sa nejakej ľahšej hypoglykémii nevyhnem, ale nie je to nič, čo by nezvládli zásoby sacharidov v batohu. Novou skúsenosťou pre mňa bolo vlani tých 6 týždňov trvalej fyzickej záťaže. Niekedy organizmus reagoval inak, než by som čakala, takže to budem musieť ešte „vychytať“. Bola to prvá skúsenosť takéhoto charakteru, ale dúfam, že nie posledná.

 

Pomáha vám pravidelné bicyklovanie k lepším zdravotným výsledkom?

Keď sa začne jar a ja si sadnem na bicykel, dávky inzulínu idú dole. Celková kondícia ide zase smerom hore. Keď jazdím, mávam lepšie glykémie, možno aj vďaka dobrej nálade, ktorú mi cyklistika prináša. J

 

Aké ďalšie pocity, zážitky a skúsenosti vám dáva jazda na bicykli?

Je to hlavne spôsob relaxácie, radosť z pohybu i z prírody okolo. Uvoľnené endorfíny robia divy. Niekedy je to príjemný čas strávený s priateľmi a niekedy je to, naopak, čas, keď bicyklujem najradšej sama, urovnám si myšlienky, alebo úplne vypnem. A niekedy je to aj o vôli, jednoducho prekonať prekážky na ceste.

 

Aké odporúčania by ste dali diabetikovi, ktorý sa chce začať venovať cyklistike, hoci len rekreačne?

S diabetom a pohybom to má každý trochu inak, takže ťažko poradiť. Je to vždy veľmi individuálne. Hlavne nech si každý nájde terén a vzdialenosť, ktoré ho budú baviť, pretože potom je cyklistika paráda.

 

(jp)

(Rozhovor bol uverejnený v časopise Diabetik 5-6/2013.)

01 - Modified: 2006-08-11 05:38:41 - Feat.: 0 - Title: Artmedia zabrala až v závere a uchovala si nádej na postup
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/rozhovor, menuAlias = rozhovor, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 20:57