StoryEditor

Takéto topánky si vyberajú slovenské diabetičky

10.03.2015, 23:35
Autor:
(dia)(dia)
Čo myslíte, vedia slovenské diabetičky, aké by mali nosiť topánky, aby neškodili svojim nohám? A čo je ich hlavným kritériom pri nákupe topánok?

Zdravie alebo módne trendy? Vybrali sme sa s troma diabetičkami do bratislavskej obuvi a nechali sme ich vybrať si topánky, po akých ich srdce túži. Zaujímalo nás aj to, ako sa obúvajú v bežnom živote. A výsledok? Posúďte sami!

 

Ihličky u mňa nenájdete

Aké sú podľa vás ideálne topánky pre diabetikov?

Diabetici by mali nosiť obuv, ktorá je uzavretá, aby nedošlo k poraneniam nohy. Starší diabetici už totiž nemusia ani cítiť, že došlo k nejakému zraneniu. Topánky by mali byť pohodlné, aby v nich nohy mali komfort zo všetkých strán a neboli utláčané.

Zodpovedajú tomu topánky, ktoré bežne nosíte?

Moje topánky väčšinou zodpovedajú zdravotným požiadavkám. Samozrejme, keď sa ide do spoločnosti, vyskytnú sa aj výnimky. V bežnom živote u mňa prevládajú športové topánky s nízkou podošvou. Ihličky u mňa nenájdete. Opätky mám tak maximálne do 2,5 cm. V podstate je to môj štýl. Nikdy som nebola na vysoké topánky, takže to mi nahráva do kariet. Aj keby som nemala diabetes, vyberala by som si športový typ topánok.

Eva, 40 rokov

 

Pri výbere topánok sa neobmedzujem

Aké sú podľa vás ideálne topánky pre diabetikov?

Topánky pre diabetikov by mali byť ortopedicky tvarované, nemali by spôsobovať tlak na ktorúkoľvek časť nohy, mali by byť pohodlné a priedušné. Podľa možností by mali byť aj otvorené, aby sa v nich noha nezaparovala. Vzhľadom na módne trendy, nie sú všetky topánky vyhovujúce práve pre diabetikov. Čo sa týka ortopedickej obuvi vhodnej pre diabetikov, tam býva výber často dosť oklieštený. Ortopedická obuv nie vždy zodpovedá moderným trendom v dizajne obuvi.

Zodpovedajú tomu topánky, ktoré bežne nosíte?

Ja sa snažím nosiť pohodlnú obuv. Keďže moje číslo nohy nie je veľmi veľké, niekedy býva problém nájsť pohodlné topánky, ktoré by sa mi zároveň aj páčili. Tie menšie čísla sa vždy zháňajú o niečo ťažšie. Medzi mojimi topánkami sa nájde všeličo. Vzhľadom na to, že pracujem v administratíve, nemôžem nosiť len športový štýl, takže topánky na vysokom opätku a so špicom sa u mňa určite nájdu. Treba to však kompenzovať, aby tie nohy netrpeli. Preto keď som v kancelárií a nemám žiadne stretnutie, nosím ortopedické prezuvky. Keďže zatiaľ nepociťujem žiadne komplikácie diabetu, zatiaľ sa v tomto smere príliš neobmedzujem. Ale určite sa snažím obúvať pohodlne a tak, aby ma noha v topánke netlačila. Veď behať v lodičkách s ofačovanými nohami nie je ani veľmi estetické.

Kristína, 27 rokov

 

Som športový typ

Aké sú podľa vás ideálne topánky pre diabetikov?

Diabetici by mali nosiť kvalitnú koženú obuv. Špička má byť skôr okrúhla, nie špicatá.  V lete alebo teplom počasí je lepšia otvorená obuv. Podošva by mala byť hrubšia a pevnejšia, kvôli plochým nohám.

Zodpovedajú tomu topánky, ktoré bežne nosíte?

Moje topánky, ktoré nosievam požiadavkám zdravia v podstate vyhovujú. Väčšinou nosím tenisky, v zime kožené topánky alebo čižmy a v lete žabky alebo sandáliky. Vysoké opätky veľmi nenosím. V podstate je to môj štýl, obliekam sa skôr športovo. Ak raz budem nosiť sukne a kostýmy, určite si k nim dám aj topánky na opätku. Myslím, že občas podpätky neuškodia, pokiaľ ich nenosíme každý deň. Treba si hlavne vybrať takú topánku, aby dobre sedela a neodierala. 

Kika, 26 rokov

 

(tab)

01 - Modified: 2007-04-04 11:50:00 - Feat.: 0 - Title: Daňové príjmy verejnej správy roku 2007 na úrovni 308 mld. Sk
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/pribehy-citatelov, menuAlias = pribehy-citatelov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 16:29