StoryEditor

Beh mi osviežuje myseľ a upevňuje zdravie - hovorí diabetik Vojtech Kassay

13.08.2014, 00:05
Autor:
(dia)(dia)
V mladosti sa aktívne nevenoval športu. Behať začal až pred svojou päťdesiatkou, keď sa s bratom stavil, že zabehne preteky s trasou dlhou 10 km.

Behu je odvtedy verný a má na sebe odskúšané všetky pozitíva tejto športovej aktivity, vrátane dobrej kompenzácie cukrovky.

 

Vojtech Kassay

66 rokov

typ diabetu: LADA

Zabehol 8 maratónov a približne 230 polmaratónov

 

Pamätáte si ešte svoj prvý beh?

Bol to môj prvý tréning a vytýčil som si trasu iba 1 500 metrov. Aj táto vzdialenosť ma úplne vyčerpala. Bolo to pre mňa, vtedy ešte nešportovca, veľmi ťažké. Neskôr som tréningové dávky postupne zvyšoval a po piatich týždňoch tréningu som sa v r. 1996 postavil na štartovaciu čiaru Národného behu Devín – Bratislava. Mal som vtedy tesne pred päťdesiatkou. Boli to moje prvé preteky v živote a mal som strach. Chcel som len jedno – dobehnúť do cieľa. Zvládol som to a odvtedy pravidelne trénujem a zúčastňujem sa na rôznych pretekoch.

 

Cukrovku vám zistili už ako aktívnemu bežcovi. Behali ste hneď ďalej?

Najskôr som sa zľakol. Obával som sa, že s behom na dlhé trate budem musieť prestať. Keď mi lekári potvrdili, že mám diabetes typu LADA, nastavili ma na intenzifikovaný inzulínový režim a 4-krát denne som si pichal inzulín. Teraz som už piaty rok na inzulínovej pumpe a behávam ďalej. Aj mňa po zistení cukrovky ovládol strach, že už nič nesmiem, nemôžem. To je ten okamih, keď človek potrebuje pomôcť, usmerniť a naučiť sa, ako s touto chorobou žiť. Pomôcť môže lekár, edukačné školenia a rodina. Ale musí chcieť i on sám. Od samého začiatku sa človek musí naučiť cieľavedomosti, starostlivosti o seba a presnosti. Musí spoznávať, čo by chcel, čo by mohol a čo musí. Diabetes vás naučí tvrdej disciplíne, presne, správne a účelne si organizovať čas i aktivitu a predchádzať situáciám, v ktorých dochádza k ohrozeniu života.

 

Ako si manažujete režim, aby ste počas behu predišli hypoglykémii?

Naučil som sa dať si niečo sladké počas behu, predtým si vždy odmeriam glykémiu, zatrénujem si niekoľko kilometrov a mám už svoj systém na to, ako si udržať dobré glykémie. Beh mi v tom veľmi pomáha. Naučil som sa predchádzať hypoglykémiám a správne ich riešiť. Poznám zladenie účinku inzulínu s jedlom, som dôsledný v starostlivosti o nohy, ktorými ročne zabehnem stovky kilometrov. Z mojich zápisov jednoznačne vyplýva, že beh mi prospieva.

 

„Vo vrecku mám vždy hroznový cukor.“

 

Pociťujete aj iné benefity?

Dnes si už neviem život bez behu predstaviť. Skôr, ako som začal športovať, som mal mnohé zdravotné problémy. Vysokú hmotnosť a následné bolesti chrbtice. Po 16 rokoch behania sa cítim oveľa zdravšie. Som v lepšej kondícii a nálade. Pre mňa je behanie relax, mám z toho dobrý pocit. Beh ma odbremení od stresov, psychického zaťaženia a každodenných problémov. Behaním si upevňujem zdravie, osviežujem myseľ a mám väčšie pochopenie pre iných. Beh je dobrým liekom na zachovanie pevného zdravia aj v zrelšom veku. Okrem toho zakaždým môžem obdivovať krásy prírody, lebo v rámci tréningu behávam cez les. Tu zazriem srnku, tam zas dravého vtáka.

 

Aké máte najbližšie bežecké ciele?

Behávam skôr pre radosť a potešenie, nie pre nejaké popredné umiestnenie. Uvedomujem si, že v mojom veku sa už rekordy lámať nedajú. Uspokojuje ma, keď si postupne zlepšujem svoje výkony a neustále sa udržujem v kondícii. Mám už svoj vek, takže to nepreháňam a neriskujem. V súčasnosti je môj záväzok maximálne polmaratón. Rád by som absolvoval 90. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Je tam vždy fantastická atmosféra a je zážitok byť pri tom. Mojím cieľom naďalej zostáva udržať si hladinu cukru v norme, lebo som pevne presvedčený, že tento druh športu mi v tom veľmi pomáha.

 

Očami redakcie

O Vojtechovi Kassayovi sme v časopise informovali už v roku 2005. Tentoraz sme si chceli overiť, či pri svojej aktivite vydržal a či je beh stále jeho nástrojom na lepšie zvládanie diabetu. Potešilo nás, že ešte stále pravidelne behá a má za to od nás palec hore. Verím, že pre mnohých z vás bude vzorom, pozitívnym príkladom a živým dôkazom toho, že pravidelná fyzická aktivita môže výrazne prispieť ku kompenzácii vášho ochorenia a okrem dobrých glykémií a kondície vám prinesie množstvo pozitívnej energie.

 

Kým začnete s behom

Beh sa dá zvládnuť aj po päťdesiatke. Vojtech Kassay je toho dôkazom. Vyžaduje si to však tvrdú prípravu, disciplinovanosť, sebazaprenie a oddanosť. Kým s behom začnete, poraďte sa o vhodnosti tejto aktivity s vaším diabetológom. Zároveň s ním prejdite podrobnosti, ako zladiť tréning s liečebným a stravovacím režimom diabetika, najmä ak ste pacientom na inzulíne. Začnite krátkymi trasami a tréningové dávky postupne zvyšujte. Majte poruke glukometer a výsledky si zapisujte. Väčšina aktívne športujúcich diabetikov tvrdí, že reakcie organizmu sa vždy predpovedať nedajú a časom na vlastnej koži a glykémii zistíte, ako máte postupovať, aby ste boli kompenzovaní na jednotku.

01 - Modified: 2006-09-12 05:33:00 - Feat.: 0 - Title: FIFA chce zorganizovať stretnutie Zidana a Materazziho
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/pohyb, menuAlias = pohyb, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 13:04