StoryEditor

Rozmaznávate svoje nohy dostatočne?

25.11.2014, 23:47
Autor:
(dia)(dia)
Priznajte sa, venujete svojim nohám každý deň náležitú starostlivosť? Kontrolujete si ich, umývate, krémujete? Ak nie, veru, mali by ste.

Nejeden diabetik totiž skončí v diabetologickej ambulancii s nepríjemnou ranou, ktorej mohol kúskom zodpovednosti predísť.

 

Diabetes je diagnóza, pri ktorej je zvýšené riziko rôznych diabetických komplikácií. Hrozia vám však jedine vtedy, keď svoju chorobu nebudete brať vážne a podceníte jej liečbu. Ischemická choroba dolných končatín a diabetická neuropatia sú chronické komplikácie diabetu, a ak diabetológ raz potvrdí, že máte buď jedno alebo druhé postihnutie, už nebude viac cesty späť. Ide totiž o progresívne ochorenia, ktoré sa nedajú zvrátiť. Lekári však s vašou ochotou spolupracovať vedia progresii zabrániť.

 

Používajte len bavlnené ponožky, na umelé vlákna zabudnite. Nenoste sandále a nechodievajte bosí.

 

Nedostatok kyslíka

„Ischemická choroba dolných končatín je komplikácia, pri ktorej končatiny trpia v určitom stupni poruchou prekrvenia. Tepny na nohách sú zúžené, to znamená, že neumožňujú dostatočný prietok krvi, čo má za následok nedostatočné okysličenie tkanív,“ vysvetľuje diabetologička MUDr. Lujza Štrbová, PhD. Vy, ako diabetici, budete pravdepodobne pri takejto komplikácii cítiť bolesti najčastejšie v lýtkach, a to spočiatku pri namáhavej činnosti. „Napríklad pri chôdzi musí diabetik po určitej vzdialenosti zastať a oddýchnuť si, pretože má v lýtkach akoby kŕče. Tkanivá  pri vynaložení námahy potrebujú väčší prísun kyslíka, čo zúžené tepny nie sú schopné zabezpečiť, pretože neprepustia toľko krvi, koľko treba,“ hovorí diabetologička.

 

Bolestivý defekt

Okrem toho môžete mať pocit chladných nôh a podľa lekárky sa bolesti v pokročilejších štádiách môžu objaviť aj v pokoji, nielen pri chôdzi alebo vtedy, keď by ste mali nohy vo zvýšenej polohe. „Pri zvesení končatín, napríklad z postele, keď sa lepšie prekrvia, sa im väčšinou uľaví.“ Musíme vás ale upozorniť na nepríjemný fakt, a to ten, že ak túto chorobu podceníte a už pri prvých známkach sa neposťažujete svojmu diabetológovi, môže ischémia prejsť do štádia, keď sa vám na nohe vytvorí bolestivý defekt. „Pri ischémii býva lokalizovaný väčšinou na špičkách prstov alebo na priehlavku nohy. Odumrie tam kúsok tkaniva a vznikne modrofialová až čierna nekróza. Stáva sa aj to, že diabetici prichádzajú do ambulancie s polovičkou čiernej nohy. Chybou je, že ani pri takýchto  problémoch nevyhľadajú lekára, lebo to nedávajú do súvislosti s diabetom,“ zdôrazňuje MUDr. L. Štrbová, PhD.

 

Difúzne poškodenie

Diabetologička upozorňuje aj na to, že vy ako diabetici máte oproti nediabetikom pri ischemickej chorobe dolných končatín jednu nevýhodu. „Končatiny sú postihnuté častejšie od kolena dole, a to je pre nich horšie. Majú difúzne poškodenie, to znamená, že sú postihnuté obidve končatiny a tepny sú poškodené na viacerých úsekoch. Nediabetici majú postihnutú viac hornú časť dolnej končatiny v oblasti stehna, kde sú väčšie cievy, a to len na jednom úseku. Vďaka tomu sa na týchto miestach dajú ľahšie robiť rekonštrukčné zákroky.“

 

Diabetológ by mal nohy diabetika kontrolovať pri každej kontrole.

 

Postihnuté nervy

Keď na nohe objavíte akýkoľvek znak, ktorý sa vám nezdá a znepokojuje vás, alebo vás trápi bolesť končatín, neváhajte a navštívte diabetológa, ktorý vaše končatiny vyšetrí a zhodnotí, čo ďalej. V lepšom prípade nepôjde o nič vážne a problém spoločne vyriešite, no v tom horšom treba myslieť aj na to, či nejde o ischémiu, alebo neuropatiu. Práve pri diabetickej neuropatii, pri ktorej sú poškodené periférne nervy, sa defekty objavujú  častejšie ako pri ischémii.

 

Bolestivá forma

Únava, slabosť nôh spolu so zníženou citlivosťou na dotyk a tŕpnutie chodidiel sú prvé prejavy, ktoré vás upozornia na to, že sa niečo deje. Nebolestivá forma neuropatie sa vyskytuje častejšie ako bolestivá forma, ktorá vám môže výrazne znížiť kvalitu života. Bolesti majú často pálivý charakter. „Tieto bolesti sa stupňujú hlavne v nočných hodinách. Sú symetrické, to znamená, že diabetik cíti bolesť na oboch končatinách. Začína od prstov a pokračuje smerom hore,“ vysvetľuje MUDr. Štrbová, PhD. Čiastočnú úľavu prináša chôdza a sprchovanie nôh studenou vodou.

 

Poklesnutá klenba a vredy

V počiatočných štádiách neuropatie nemusíte nič spozorovať, prvé prejavy nastupujú v pokročilejších štádiách. Ide najmä o suchú pokožku, ktorú spôsobuje to, že nohy sú menej potivé. „Známkami ťažkej neuropatie sú deformácia nohy a zborenie priečnej aj pozdĺžnej klenby nohy, tzv. Charcotova noha, vznik kožných defektov či poruchy chôdze a postoja,“  varuje diabetologička.

 

Syndróm diabetickej nohy

A je tu najzávažnejší problém diabetu. Pre ochorenie sú typické zmeny v cirkulácii krvi v mäkkých tkanivách a kostiach nohy, ktoré vedú k vredom a následne k odumieraniu tkaniva (gangréne). „Diabetická noha je buď spojená s neuropatiou alebo s ischémou, alebo s kombináciou oboch. Neuropatické vredy nemusia bolieť v prípade, ak je na nohách porucha citlivosti. V takom prípade si diabetik ranu nemusí ani všimnúť,“ upozorňuje MUDr. L. Štrbová, PhD. To sa však ale nemôže stať v prípade, ak si nohy budete starostlivo kontrolovať každý deň.

 

Ako na to?

Každý večer si nohy poriadne umyte, starostlivo osušte, nezabudnite na medziprstové priestory. Potom si ich prezrite zospodu, ak to nezvládnete, diabetologička radí, aby ste použili zrkadlo. „Diabetik by si mal kontrolovať priestory medzi prstami, zastrihávať bezpečne nechty dorovna a na záver si nohy až po kolená natrieť mastným krémom.“

Ak máte problém so stvrdnutou kožou na končekoch prstov či na pätách, premasťujte ich a na odstránenie kože používajte pemzu, nie kovové škrabky. S väčšími otlakmi, prasknutou hrubou kožou sa zverte do rúk mediciálneho pedikéra. „Diabetikom klasickú vlhkú pedikéru neodporúčam, pretože takíto neodborníci im chodidlá môžu ľahko poraniť.“

 

Zabráňte progresii

Pre každého diabetika, či už s diabetickými komplikáciami, alebo bez nich, platia tieto zásady – dobrá kompenzácia diabetu, primerané hladiny tukov, optimálny tlak krvi, pravidelná pohybová aktivita, denná starostlivosť o nohy, vyhýbanie sa možnostiam poranenia, vylúčenie alkoholu a cigariet. Aj keď sa už nedá zvrátiť to, čo je už poškodené, zodpovedným prístupom a správnou liečbou ischémie či neuropatie viete zabrániť progresii.

 

Rizikové faktory ischemickej choroby dolných končatín:

zvýšené hladiny cukru v krvi

fajčenie

vysoký krvný tlak

zvýšené hodnoty tukov v krvi

prítomnosť už malého množstvo bielkovín v moči

poruchy krvnej zrážanlivosti

 

Diabetes je rizikový faktor nielen postihnutia veľkých ciev na dolných končatinách, ale aj na srdci a mozgu. Vtedy hrozia ischemická choroba srdca a náhle cievne mozgové príhody.

 

Prejavy ischemickej choroby dolných končatín:

bolesť lýtok najmä počas námahy

bolestivá rana

chladnejšia noha

červenkasto-fialové sfarbenie na prstoch

tenká, lesklejšia, atrofická koža

chýba ochlpenie

vymiznuté pulzácie za nohe – za členkom a na chrbte nohy

 

Ischemické rany sa v porovnaní s neuropatickými hoja omnoho ťažšie. Pri ich lokálnom ošetrovaní treba byť trpezlivý a odhodlaný urobiť všetko pre to, aby sa zahojili.

 

Prejavy diabetickej neuropatie:

slabosť nôh

znížená citlivosť nôh

bolesť nôh v pokoji

suchá, lesklejšia koža

otlaky na ploskách nôh

zhrubnutá koža na pätách a končekoch prstov

deformovaná klenba nohy

kladivkové prsty

 

Rizikové faktorky diabetickej neuropatie:

vek

trvanie diabetu

zvýšená hladina glykovaného hemoglobínu

zvýšený cholesterol

zvýšené triglyceridy

zvýšené množstvo ketolátokv krvi

vysoký krvný tlak

postihnutie obličiek v dôsledku diabetu

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-01-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: AKCIE
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/o-diabete-rozne, menuAlias = o-diabete-rozne, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 04:59