StoryEditor

Byť diabetikom a neustále si rátať sacharidové jednotky nemusí byť až také zložité

05.08.2015, 00:58
Autor:
(dia)(dia)
Raňajky, obed či večera sú veci, ktoré vám počas celého dňa určite nezídu z mysle. Čo si naložiť na tanier a koľko, vás zaujíma viac ako čokoľvek iné.

Niet sa čo čudovať. Byť diabetikom a neustále si rátať sacharidové jednotky však nemusí byť až také zložité, ak sa naučíte, ako na to. A my vám v tom pomôžeme.

 

Individuálna poradňa

Najmä vám, ktorí máte vyššiu telesnú hmotnosť, pomôže individuálne sedenie s diétnou alebo edukačnou sestrou, ktorá bude zvedavá na stravovaciu anamnézu a na jej základe vám odporučí individuálnu úpravu stravy. Zohľadní vaše stravovacie návyky, najčastejšie konzumované pokrmy a ekonomické pozadie. Upozorní vás na chyby, ktorých ste sa doposiaľ dopúšťali a usmerní vás v tom, ako ďalej. Odporučí vám menej kalorické jedlá, zeleninu, priebežnú kontrolu hmotnosti, prípadne vám odborníčka na výživu poradí, ako doladiť stravu tak, aby vás výsledný efekt (uspokojivé glykémie a úbytok na hmotnosti) uspokojil a motivoval.

Základné pravidlo: pýtajte sa na všetko, čo vás zaujíma, veľa sa dozviete.

 

Skupinová poradňa

Diabetici sa často stretávajú v skupinkách, pridajte sa k nim aj vy. Diabetologická sestra vám jasne a stručne podá teoretické informácie o stravovaní, doplní názornou ukážkou a podloží edukačným materiálom. Do debaty sa zapájajte aj vy, pýtajte sa, doplňte výklad o svoje poznatky.

 

Preneste teóriu do praxe

Ste diabetikom na inzulínovej liečbe a ešte nikdy ste neboli na edukačnom stretnutí? Mnohí z vás sa v predstihu pýtajú, ako také stretnutia vyzerajú, preto vám ich priebeh priblížime, aby ste mali predstavu, ako to celé prebieha a čo všetko sa dozviete.

Edukačná alebo diabetologická sestra vám podá stručný výklad zameraný na:

 

1. Základné princípy racionálneho stravovania. 

Dozviete sa informácie o primeranom energetickom príjme jedlom podľa telesnej výšky a aktuálnej hmotnosti.

 

2. Zastúpenie základných živín z energetického príjmu. 

Určite vás zaujmú informácie, ktoré potraviny sú hlavnými zdrojmi jednotlivých základných živín - bielkovín, tukov a sacharidov. Sestra vás upozorní na vhodné a menej vhodné potraviny. Podrobnejšie rozoberie tému, hlavne vtedy, ak patríte k cukrovkárom s komplikáciami diabetu.

 

3. Cholesterol a jeho základné potravinové zdroje. 

Odporučí vám potraviny s nižším obsahom cholesterolu. Upozorní na menej vhodné a nevhodné potraviny a, samozrejme, zdôrazní dôležitosť pohybovej aktivity a potravinovej vlákniny v jedle pri vysokých hodnotách cholesterolu.

4. Najväčšiu pozornosť bude sestra venovať sacharidovým potravinám, ich podielu z energetického príjmu, vplyvu sacharidových potravín na glykémiu. Priblíži vám tiež význam potravín s nízkym glykemickým indexom.

 

5. Ďalšou časťou vzdelávacieho stretnutia budú sacharidové jednotky (SJ). Aké množstvá jednotlivých potravín zabezpečuje 1 SJ? 10 g čistých sacharidov bez vlákniny. Okrem toho vám sestra vysvetlí, ktoré potraviny patria do skupiny započítateľných sacharidových potravín a ktoré nie.

 

6. Počítanie SJ v jedle je veľmi dôležité.

Na stretnutí sa nevyhnete kontrolným otázkam na overenie vašich znalostí o SJ, napr.:

a) koľko SJ má vaša celodenná strava a ako sú prerozdelené na jednotlivé porcie jedla?

b) môžete zameniť biely jogurt za 1 tavený syr? Položenou otázkou vás „učiteľka“ upozorní na podobnosť potravín, ale s rozdielnym účinkom na hladinu glykémie.

 

7. Sestra vám vysvetlí súvislosť medzi glykémiou – inzulínom - stravou – fyzickou aktivitou.

 

8. Na záver vám odborníčka povie všetko o hypoglykémii.

Čo ju spôsobuje a ako ju preliečiť. Pripravte sa aj na túto tému, lebo otázkam adresovaným vám sa nevyhnete. Napríklad, čo máte pri sebe pre prípad hypoglykémie?

 

Preniesť teoretické informácie do praxe, to si vyžaduje čas a trpezlivosť. Začiatky sú možno trochu kostrbaté, ale aj keď sa vám spočiatku bude zdať, že informácií je akosi priveľa, nezabúdajte, že o čo ťažšie na cvičisku, o to ľahšie na bojisku. Rozhodne sa nedajte odradiť a nevzdávajte sa skôr, ako začnete.

 

Výsledný efekt stojí za to:

budete informovaní

budete mať uspokojivé glykémie

predídete alebo aspoň oddialite vznik diabetických komplikácií

budete mať spokojný a plnohodnotný život

 

Mária Štefáková

diétna sestra NEDÚ, n.o., Ľubochňa

01 - Modified: 2007-08-09 13:14:43 - Feat.: 0 - Title: Ficove platy, viera a odpísaná ministerka
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 03 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/o-diabete-rozne, menuAlias = o-diabete-rozne, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 04:07