StoryEditor

Špecifický typ diabetu s názvom LADA je pomalý a nenápadný

15.05.2015, 00:50
Autor:
(dia)(dia)
Poznáte špecifické typy diabetu? Jedným z nich je latentný autoimunitný diabetes v dospelosti, ktorý sa inak nazýva aj LADA.

„Ide o diabetes vyskytujúci sa v dospelosti, ale napĺňa kritériá autoimunitného procesu, ktorý sa vyskytuje prevažne u detských a adolescentných diabetikov 1. typu,“ ozrejmuje diabetologička MUDr. Adriana Ilavská, PhD., MBA, MPH.

 

Pomerne nová diagnóza

Donedávna bol diabetik zaradený buď do kategórie prvotypových alebo do kategórie druhotypových. „Typ 1 bol spájaný s detským vekom, závislosťou od inzulínu a prípadne s inými autoimunitnými poruchami. Typ 2 bol na druhej strane diabetes, ktorý sa objavoval v dospelosti, nie vždy s potrebou inzulínu a hlavne v počiatočných štádiách mohol byť kontrolovaný diétou a cvičením. Až po čase sa klasifikoval typ LADA,“ dodáva diabetologička.

 

V čom je iná

Čím sa líši LADA od iných typov diabetu? „Klinické príznaky sa u pacientov s LADA diabetom vyvíjajú zväčša pomaly, pozvoľne, nepozorovane – teda ako u diabetikov 2. typu. Aj glykémia stúpa iba pomaly, zvýšené hodnoty sa zistia náhodne a nedosahujú viacnásobné prekročenie limitov pre hladinu cukru tak, ako je to u diabetikov 1. typu. Ketoacidóza, metabolická porucha udržania rovnováhy vnútorného prostredia, v počiatočných fázach býva veľmi zriedkavá,“ vysvetľuje MUDr. A. Ilavská.

 

Chýbajúce príznaky

Aj keď má diabetes LADA veľa spoločného s diabetom 2. typu, je medzi nimi istý rozdiel. „Pacienti s LADA nemávajú typické príznaky, ktoré sú pri diabete 2. typu, a to vysoký výskyt diabetu 2. typu u priamych príbuzných, prítomnosť obezity, sprievodné ochorenia, ako sú vysoký krvný tlak, porucha metabolizmu tukov, dobré reagovanie na podávané antidiabetiká,“ dodáva diabetologička.
 

Bez inzulínu to nejde

Od diabetu 1. typu sa LADA odlišuje najmä tým, že sa objavuje vo vyššom veku. Podľa MUDr. A. Ilavskej ide o diabetes v dospelosti, ale so skorou potrebou inzulínu. Títo pacienti majú ťažkosti dosiahnuť dobré glykémie pomocou štandardných tabliet na cukrovku. „Na začiatku sú pacienti často evidovaní ako diabetici 2. typu. Nasvedčuje tomu hlavne dospelý vek a pomalý rozvoj hyperglykémií. Na druhej strane ale veľmi skoro začnú zlyhávať tablety a ak pacient navyše nemá už spomínané typické príznaky diabetu 2. typu, je pravdepodobné, že ide o typ LADA.“

 

Krvné testy
„Diabetici s typom LADA tak vlastne zdieľajú vlastnosti spoločné pre oba typy diabetu. Vzhľadom na ťažšiu diagnostiku bývajú títo diabetici podchytení až neskôr,“ konštatuje diabetologička. Laboratórne diagnózu potvrdia krvné testy. „Rozhodujúca je hladina C-peptidu nalačno a po stimulácii a hladiny autoprotilátok. Absolútne znížené hladiny C-peptidu sú dostatočným dôkazom na začatie inzulínovej terapie. Stanovenie autoprotilátok teda nie je z klinického hľadiska nutné, hoci ich pozitivita svedčí pre rýchlejšiu deštrukciu β-buniek.“

 

LADA sa vyskytuje približne u 6 až 10 % diabetikov.

 

Zmiešané prejavy

Nie je vám stále známe, aké príznaky môžete pozorovať pri diabete typu LADA? „Z metabolického hľadiska má väčšina LADA pacientov známky diabetu 1. typu – autoimunita, klesajúca sekrécia inzulínu, a zároveň diabetu 2. typu – nadváha a rôzny stupeň inzulínovej rezistencie. Zjednodušene môžeme diabetikov s typom LADA rozdeliť na menšiu skupinu štíhlejších jedincov a väčšiu skupinu pacientov so známkami metabolického syndrómu,“ hovorí MUDr. A. Ilavská.

 

Od diéty k inzulínu

Podľa slov diabetologičky cieľom liečby diabetu LADA je rovnako ako pri diabete 1. a 2. typu kontrola hyperglykémie a prevencia vzniku akýchkoľvek komplikácií. „Dôležité je zachovať funkciu β-buniek podžalúdkovej žľazy produkujúcich inzulín tak dlho, ako je to možné. Po prechodnom, obyčajne krátkom období, kedy stačila diéta a cvičenie, sa veľmi skoro pristupuje k liečbe tabletami. Keď nedosahujeme očakávaný efekt, relatívne skoro nastupuje podávanie inzulínu.“

 

LADA býva často spojená s inými autoimunitnými ochoreniami súvisiacimi napríklad so štítnou žľazou, nadobličkami alebo s kožným ochorením vitilligo, celiakiou či s anémiou.

 

Často neodhalení

Medicína v posledných rokoch zaznamenala veľké pokroky aj v liečbe autoimunitných ochorení. „Sme o krok bližšie k pochopeniu a k odstráneniu autoimunitných procesov. Latentný autoimunitný diabetes mellitus dospelých – LADA je pomerne novou diagnózou a vzhľadom na nie jednoznačnú klinickú definíciu pacienti ostávajú často neodhalení medzi jedincami s diabetom 2. typu. Naše poznanie sa vďaka intenzívnemu výskumu na poli medicíny posúva stále vpred a poznatky spresňujú naše chápanie a umožňujú stále presnejšiu diagnostiku a kauzálnu liečbu všetkých typov cukrovky,“ dodáva MUDr. A. Ilavská.

 

Väčší strašiak

S diabetom 2. typu sa trápi väčšina diabetikov. Vzniká totiž v strednom a vyššom veku a jeho dôležitou súčasťou je obezita. Diabetes 1. typu tvorí z celkového počtu diabetikov približne 10 %. „V porovnaní s 2. typom je väčším strašiakom, lebo postihuje hlavne deti a mladých a od počiatku je nutné aplikovať inzulín niekoľkokrát denne. Diabetes 2. typu je z tohto pohľadu menej „ťažký“, pretože diabetici pomerne dlho dokážu byť iba na diéte alebo na tabletkách a inzulín prichádza na rad až neskôr alebo vôbec,“ hovorí MUDr. Adriana Ilavská.

 

Špecifické typy

Okrem spomínaných typov diabetu sa môže prejaviť aj gestačný, tzv. tehotenský diabetes. Ide o poruchu regulácie hladiny cukru v krvi u tehotných žien. Podľa diabetologičky existujú ďalšie špecifické typy, ktoré sa objavujú pri ochoreniach pankreasu či pri podávaní liekov, alebo sú dané genetickou poruchou, napríklad typ MODY. Tieto typy tvoria len malé percento všetkých diabetikov na svete.

 

Tri hlavné charakteristiky diabetu LADA:

1. vek pacienta – starší ako 35 rokov

2. prítomnosť autoprotilátok asociovaných s diabetom 1.typu – na odlíšenie od diabetu 2. typu

3. oneskorená potreba inzulínu – viac ako šesť mesiacov od diagnózy diabetu mellitus  - na odlíšenie od diabetu 1. typu

 

Klinické podozrenie

Podľa MUDr. A. Ilavskej môžu k podozreniu na typ LADA viesť aj niektoré klinické prejavy:

absencia metabolických funkcií syndrómu
nekontrolovaná hyperglykémia aj napriek použitiu perorálnych antidiabetík
prítomnosť iných autoimunitných ochorení

Skríning LADA

Ako hovorí diabetologička, stanovovať hladinu C-peptidu nalačno a po stimulácii a autoprotilátky by sa mali vyšetrovať týmto rizikovým osobám:

1. manifestácia diabetu do veku 50 rokov

2. BMI ≤ 25 kg/m2, alebo pokles BMI o 10 % za posledné tri mesiace

3. diabetikom s glykémiami nalačno ≥ 15 mmol/l, alebo HbA1c ≥ 10 % (podľa DCCT) pri dobrej spolupráci (dodržiavanie diéty, užívanie perorálnych antidiabetík)

4. ženám s gestačným diabetom

 

Chronické komplikácie typu LADA:

postihnutie malých ciev, tzv. mikroangiopatia

- postihnutie očí (retinopatia)

- postihnutie obličiek (nefropatia)

- postihnutie nervov (polyneuropatia)

postihnutie veľkých ciev, tzv. makroangiopatia

- srdcovo-cievne ochorenia

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-05-29 11:58:04 - Feat.: 0 - Title: Výstavba křižovatky komplikuje v Semilech dopravu
01 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 02 - Modified: 2023-11-21 14:22:18 - Feat.: - Title: Choroby prichádzajú, viete, ako na ne? Otestujte sa! 03 - Modified: 2023-05-22 12:32:47 - Feat.: - Title: Interakcie liekov môžu znížiť aj účinnosť liečby 04 - Modified: 2015-12-14 22:29:02 - Feat.: - Title: Hladina cukru v krvi ovplyvňuje takmer všetko, sex nevynímajúc 05 - Modified: 2015-12-09 22:13:02 - Feat.: - Title: Všetko, čo potrebujete vedieť o inzulíne
menuLevel = 2, menuRoute = dia/o-diabete-rozne, menuAlias = o-diabete-rozne, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 04:00