StoryEditor

Oscarovú herečku Jane Wymanovú diabetes v ničom neobmedzoval

22.02.2015, 23:05
Autor:
(dia)(dia)
Jane Wymanová, rodená Sarah Jane Mayfield (1917 – 2007), bola americká speváčka, tanečníčka a filmová i televízna herečka.

Kariéru začala v roku 1930 a po celé desaťročia bola plodnou umelkyňou. Získala Oscara pre najlepšiu herečku za výkon v dráme Johnny Belinda (1948) a svoj úspech zopakovala aj ako Angela Channing v seriáli Falcon Crest – dostala ocenenie Zlatý glóbus pre najlepšiu herečku v seriálovej dráme za rok 1984.

Bola prvou manželkou Ronalda Reagana (v r. 1981 – 1989 prezidenta Spojených štátov amerických), vzali sa v roku 1940 a rozviedli ich v roku 1948.

 

Trpké detstvo

Wymanová sa narodila v meste St. Joseph, v štáte Missouri. Jej otec bol pracovníkom v potravinárskej spoločnosti a matka bola stenografkou a sekretárkou lekára. V októbri 1921 jej matka podala žiadosť o rozvod a otec nečakane zomrel nasledujúci rok vo veku 27 rokov. Po otcovej smrti sa matka malej Sarah Jane odsťahovala do Clevelandu v Ohiu a nechala ju v pestúnskej starostlivosti u Emmy a Richarda Fulksovcov.

Jane Wymanová neskôr povedala: „Bola som vychovávaná k takej prísnej disciplíne, že mi trvalo celé roky, kým som si dokázala zdôvodniť zatrpknutosť, ktorú som si niesla so sebou už od detstva.“ Keď mala Sarah Jane jedenásť rokov, presťahovala sa s nevlastnou matkou do južnej Kalifornie, nie je však známe, prečo. O dva roky sa vrátili do Missouri, kde Sarah Jane navštevovala strednú školu Lafayette v Saint Joseph. V tom istom roku začala spevácku kariéru v rádiu pod pseudonymom Jane Durrelleová.

 

Kariérny zlom v Hollywoode

Keď vo veku 15 rokov odišla zo strednej školy, presťahovala sa do Hollywoodu a živila sa ako manikérka a spojovateľka. Časom získala drobné úlohy vo filmoch The Kid from Spain, My Man Godfrey a Kain a Mabel. Neskôr si zmenila priezvisko z Durrelleová na Wymanová a keď dovŕšila vek 19 rokov, podpísala zmluvu so spoločnosťou Warner Bros. Kariérny zlom nastal rok nato, keď získala prvú hlavnú úlohu vo filme Public Wedding.

 

Sladké prvenstvo a Oscar za hranie bez slov

V r. 1941 sa Jane objavila v komédii You're in the Army Now, v ktorej s hercom Regisom Toomeym predviedli najdlhší bozk v histórii kinematografie: trval 3 minúty a 5 sekúnd a prekonala ho až Elena Undone takmer o 70 rokov neskôr, v roku 2010, dĺžkou bozkávania 3 minúty, 23 sekúnd.

Štyridsiate roky boli pre Jane očividne úspešné: zásadne na seba upozornila vo filme The Lost Weekend (1945). V r. 1946 bola nominovaná na Oscara za najlepší ženský herecký výkon v snímke Yearling (1946), a Oscara aj vyhrala o dva roky neskôr za úlohu hluchonemej obete znásilnenia v dráme Johnny Belinda. Výnimočné na tom bolo, že Jane sa stala prvou herečkou v ére zvukových filmov, ktorá získala Oscara za hranie bez slov. Ako vtipný ďakovný príhovor na odovzdávaní Oscarov predniesla len jednu vetu: „S veľkou vďakou prijímam, za to, že som raz bola ticho – takže myslím, že to urobím znova.“

Získanie Oscara jej poskytlo možnosť vybrať si lepšie filmové úlohy, no Jane prechovávala záľubu aj v hudobnej komédii. Spolupracovala s režisérmi ako Alfred Hitchcock, Frank Capra či Michael Curtiz. Hrala v mnohých desiatkach filmov a naposledy zažiarila na striebornom plátne v snímke Ako spáchať manželstvo (How to Commit Marriage, 1969).

 

Bez talentu na manželstvo

Jane Wymanová sa vydala 4-krát, z toho tretí a štvrtý raz za toho istého muža, zomrela však rozvedená.

Jej prvý muž, zámožný výrobca detského oblečenia z New Orleans, na rozdiel od nej deti nechcel, rozviedli sa preto už po troch mesiacoch. S druhým manželom, vtedy zatiaľ „len“ hercom, Ronaldom Reaganom, mala dcéru Maureen, neskôr si adoptovali syna. Ich tretie dieťa sa narodilo predčasne a deň nato zomrelo. Žiaľ, Jane musela pochovať aj svoju prvorodenú Maureen, ktorá prehrala svoj boj s rakovinou kože v r. 2001 vo veku 60 rokov. R. Reagan už vtedy trpel Alzheimerovou chorobou a pre zlý zdravotný stav sa na pohrebe dcéry nezúčastnil.

Tretí Wymanovej manžel, Fred Karger, bol hudobným režisérom a skladateľom. Definitívne sa rozviedli v r. 1965.

Jane Wymanová sa neskôr vyjadrila: „Myslím, že nemám na to talent. Niektoré ženy jednoducho nie sú stvorené pre manželstvo, alebo aspoň trvácne manželstvo. Ja som jednou z nich.“

 

Televízne úspechy

Televíznu kariéru odštartovala Jane v r. 1950 účinkovaním v seriáli Fireside Theater. Nebol to hocijaký seriál, ale špeciálny žáner, seriál-antológia, prvý úspešný filmový seriál v americkej televízii. Mal nízky rozpočet, zakladal sa na príbehoch z bežného života a scenáre preň písali nezávislí spisovatelia alebo scenáristi. Skrátka, pre Američanov bol Fireside Theater niečo ako pre nás Bakalári.

V r. 1981 až 1990 si Jane zahrala Angelu Channingovú v úspešnom seriáli, či skôr telenovele Falcon Crest. Vo februári 1989 však musela byť hospitalizovaná pre problémy s pečeňou a cukrovkou, keď skolabovala priamo pri nakrúcaní.

Slávna herečka bola na sklonku života samotárka. Na verejnosti sa objavila len málokedy, najmä v dôsledku problémov, ktoré jej spôsoboval diabetes a artritída.

Zomrela na svojom kalifornskom ranči vo veku 90 rokov. V hlásení o jej smrti stálo, že „zomrela v spánku z prirodzených príčin“. Keďže bola členkou Dominikánskeho rádu, pochovali ju v mníšskom habite.

Barbora Tinková

01 - Modified: 2015-10-05 22:50:01 - Feat.: - Title: "Aj vďaka diabetu žijem pestrý život," hovorí Miriam Jarošová 02 - Modified: 2015-06-24 22:28:01 - Feat.: - Title: Cukrovka sa pri herectve veľmi ťažko zvláda, hovorí Katka Feldeková 03 - Modified: 2015-05-25 07:36:51 - Feat.: - Title: Odkedy mám pumpu, hodnoty glykémie sa mi zlepšili, hovorí Zuzana 04 - Modified: 2015-03-02 22:10:01 - Feat.: - Title: Charizmatická Mama Cass bola diabetička s veľkým srdcom 05 - Modified: 2015-02-12 22:35:01 - Feat.: - Title: „Nechcem chorobu na celý život,“ tvrdí Mirka Knapová
menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:14