StoryEditor

Na novú liečbu som si rýchlo zvykol, hovorí diabetik Pavol

20.07.2015, 00:07
Autor:
(dia)(dia)
Pán Pavol zo Senice (64) mal šťastie na obyčajný život. Hoci priemernosť nie vždy doceňujeme ako dobrú vec, v skutočnosti o nej mnohí snívame.

Pánovi Pavlovi sa jedného dňa obyčajné šťastie začalo rúcať ako hrad z piesku.

Pred 22 rokmi mu zistili nádor na obličke a musel sa podrobiť veľmi vážnej operácii, pri ktorej mu museli vziať jednu obličku. Ku svojej práci na železniciach sa vrátil, ale už nemohol pracovať ako rušňovodič. „Vzhľadom na vážnosť môjho ochorenia a vďaka podrobným kontrolám mi v januári 2006 diagnostikovali diabetes“, spomína pán Pavol. „Po podrobnom oboznámení sa s ochorením diabetes a po osvojení si krokov, vedúcich k zmene celej životosprávy, som bol najprv na diéte a neskôr som začal užívať prvý druh tabliet na cukrovku. V roku 2009 moje hodnoty glykémie mali stále stúpajúcu tendenciu až dosiahli číslo 14 mmol/l nalačno aj napriek zvyšujúcim sa dávkam tabliet.“

 

Život na hrane

Pán Pavol sa síce necítil zle, ale mal strach z výsledkov, pretože aj jeho brat, ktorý v 57 rokoch zomrel, mal diabetes. Na základe vysokých hodnôt glykémie mu k jeho lieku pridali ďalší druh liekov. „Aj keď sa mi hodnota hladiny glykémie znížila, stále nebola dostačujúca“.

Diabetes je zákerný v tom, že telo si na vysoký cukor zvykne a človek to necíti. Diabetici totiž žijú na hrane a udržia sa na nej len vďaka správnej liečbe, kontrole a dodržiavaním pravidiel súvisiacich so životným štýlom.

 

Zmena liečby

„V roku 2010 som sa dozvedel, že je na trhu nový druh liekov GLP-1 hormón, vhodný pre pacientov, ktorí nie sú dobre kontrolovaní tabletami, ale ešte nie vhodní na inzulín. Pán doktor sa preto rozhodol tento nový liek predpísať aj mne a oddialiť tak inzulínovú liečbu“.

Inzulínová liečba sa pri práci pre železnice berie za závažnú a napríklad rušňovodiči musia zanechať svoju prácu. Aj napriek tomu, že strata zamestnania pánovi Pavlovi nehrozila, keďže už niekoľko rokov nepracoval ako rušňovodič, prácu by mu inzulínový režim veľmi skomplikoval. Preto sa rozhodol, že príjme lekárov návrh novej liečby GLP-1 hormónom.

 

Po obavách spokojnosť

„Na novú liečbu som si zvykol veľmi rýchlo, už mám na to svoj ranný rituál, odmeriam si glykémiu, krvný tlak a pichnem si GLP-1 hormón. Je pravda, že som sa injekcii zo začiatku trošku obával, hlavne bolestivosti. Je prirodzené, že každý má rešpekt, keď má injekciu pichnúť sám sebe. Pani sestrička ma však oboznámila s celou aplikačnou technikou a pod jej vedením som si podal prvýkrát môj nový liek. Na novej liečbe sa cítim dobre, som plný energie a upravila sa mi hodnota glykémie. Schudol som viac ako 10 kilogramov a hmotnosť si stále udržiavam.“

 

Bez obmedzení

Pán Pavol pochopil, že správna liečba, zdravá životospráva a lekárske prehliadky majú zmysel. S novým liekom ho diabetes neobmedzuje v tom, čo ma rád, ako je práca v jeho záhrade a okolo domu. „Diabetes je choroba, ktorá dokáže proti človeku využiť ľudské vlastnosti ako lenivosť,  nezáujem, nedisciplinovanosť. Je to z dôvodu neinformovanosti. Cukrovka manipuluje v prospech seba a v neprospech človeka,“ s úsmevom dodal pán Pavol. (pp)

01 - Modified: 2007-07-24 07:42:00 - Feat.: 0 - Title: Česká vláda požaduje od ČSOB 26,7 miliardy Kč
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 16:59