StoryEditor

Dale Evansová

25.07.2014, 00:55
Autor:
(dia)(dia)
Dale Evansová, vlastným menom Lucille Wood Smith (1912 Texas – 2001 Kalifornia), bola americká herečka, speváčka, zabávačka a autorka bestsellerov.

Ako sa na správnu hviezdu jej kalibru patrí, bola štyrikrát vydatá. Manželstvo s „kráľom kovbojov“, Royom Rogersom, im vydržalo takmer 51 rokov, až do jeho smrti v r. 1998.

 

Herečka na koni

Od r. 1942 hrala v 41 filmoch a štyroch televíznych seriáloch. Väčšina z nich sa týkala Roya a jeho koňa Triggera, a jej koňa Buttermilka, ktorých charakterizuje jej autorská pesnička Happy Trails. V posledných dvoch desaťročiach Daleinho života televízna spoločnosť Trinity Broadcasting Network každý týždeň uvádzala jej polhodinovú talkshow Rande s Dale. Okrem toho napísala 26 kníh.

Vedno s Royom vychovávali kŕdeľ deviatich detí, vrátane jedného z jej prvého manželstva, dvoch z jeho predchádzajúceho manželstva a jedného spoločného. Adoptovali si aj štyri ďalšie deti a jedno si vzali do pestúnskej starostlivosti. Spolu tvorili mnohonárodnostnú rodinu vrátane dvoch kórejských dievčatiek.

 

Život sa nekončí len preto, že máte diabetes.

 

Zdravotné tragédie

Spolu s úspechmi však Dale postihli viaceré rodinné nešťastia. Jediné spoločné dieťa s Royom, dcérka Robin, sa narodila s Downovým syndrómom a zomrela pred druhými narodeninami. Jedno z adoptovaných detí, Sandy, bolo týrané, čo na ňom zanechalo neblahé následky. Adoptovaná dcéra Debbie zomrela pri nehode autobusu.

V r. 1992 Dale dostala srdcový infarkt a o štyri roky neskôr mozgovú mŕtvicu, ktorá jej oslabila ľavú ruku a ľavú nohu. Srdcové cievy sa jej upchávali a trpela nestabilným krvným tlakom. Zlyhávanie srdca jej upravil kardiostimulátor a na sklonku života bola odkázaná na invalidný vozík.

 

Snažila som sa z v pichania inzulínu vycúvať. Jednoducho nemám rada ihly.


Cukrovka – rodinná záležitosť

O svojom diabete Dale hovorila málokedy, nanajvýš spomenula, že ho má. Tento blok prelomila až pri jednom rozhovore pre médiá, keď mala viac než 80 rokov. „Cukrovku mi diagnostikovali po tom, čo našu malú Debbie zrazil autobus,“ hovorí Dale. „Celé moje telo jednoducho skolabovalo. Na druhý deň ráno som šla navštíviť Roya do nemocnice, operovali mu krk. Keď som tam prišla, nevládala som vstať zo stoličky alebo čokoľvek zjesť.“ Zašla k svojmu lekárovi, ktorý jej spravil test tolerancie glukózy. „Mala som príšernú hyperglykémiu!" spomína herečka.

Bolo to v roku 1964. Dale sa však vyjadrila: „Pravdepodobne som mala diabetes už dlhšie predtým, než mi ho odhalili. Moja mama dostala cukrovku ako 80-ročná, mohla som tušiť, že ma to neminie. Ale máte pocit, že budete bez nej žiť navždy.“

Dve sestry jej matky mali tiež cukrovku 2. typu. Dalein syn Tom má diabetes, rovnako ako jeho dcéra Candy. Aj Dalein pravnuk, Josh Halberg, má diabetes, dokonca mu transplantovali pankreas.

Na margo cukrovky a jej rodiny Dale povedala: „Veľmi nás to zasiahlo.“

 

Aj hviezdy dodržiavajú dia režim

Spočiatku ju lekári liečili tabletkami. Dale si tiež dôkladne sledovala jedálniček. Po rokoch však lekári predsa len odporučili inzulín a stav sa jej výrazne zlepšil.

Prechod na inzulín však nebol vôbec ľahký ani pre slávnu zabávačku. „Najskôr som sa snažila z toho vycúvať, nechcela som to,“ priznala sa Dale. „Jednoducho nemám rada ihly. Nikdy som ich neobľubovala. No tie nové tenučké ihly, to je úžasná vec,“ pochvaľovala si inzulínové perá.

Dale nebola jedinou členkou rodiny, ktorá sa búrila proti aplikácii inzulínu. Keď jej pravnukovi Joshovi diagnostikovali diabetes vo veku 14 rokov, sťažoval sa jej: „Nedokážem si to pichať sám.“ Dale ho však natoľko povzbudzovala, že to onedlho zvládal hravo.

 

Mohla som tušiť, že ma cukrovka neminie. Ale mala som pocit, že budem bez nej žiť navždy.


Poradila si zo dňa na deň

Napriek slabosti po mŕtvici sa Dale rozhodla pravidelne cvičiť. „Mám terapeuta, ktorý chodí ku mne domov. Prechádza sa so mnou a robíme cviky na spevnenie paží, najmä tej ruky a nohy, ktoré sú postihnuté mŕtvicou. Viem, že je to dobré aj na moju cukrovku. Zdá sa mi, že sa mi to zlepšuje.“

Keď Dale zasiahla mozgová porážka, myslela si, že jej život sa skončil. „Ako som tak ležala v nemocničnej posteli, povedala som si: - Nuž, nechám sa prekvapiť, čo mi život ešte ponúkne. - A dokázala som vidieť, dokázala som hovoriť, mohla som myslieť, mohla som čítať. Skrátka spravila som si zoznam týchto darov a začala som znova. Preto som aj napísala knihu Rainbow on a Hard Trail.“

Dale zostala silnou osobnosťou do konca života a všetkým diabetikom odkazuje: „Dávajte si pozor na to, čo jete, a pichajte si inzulín tak, ako treba.“ A dodáva: „Život sa nekončí len preto, že máte diabetes. Vyťažte čo najviac z toho, čo máte, a buďte vďační.“

 

Barbora Tinková

Zdroj: internet

01 - Modified: 2006-08-11 06:50:00 - Feat.: 0 - Title: Stav pohotovosti na britských letiskách pretrváva
01 - Modified: 2015-10-05 22:50:01 - Feat.: - Title: "Aj vďaka diabetu žijem pestrý život," hovorí Miriam Jarošová 02 - Modified: 2015-06-24 22:28:01 - Feat.: - Title: Cukrovka sa pri herectve veľmi ťažko zvláda, hovorí Katka Feldeková 03 - Modified: 2015-05-25 07:36:51 - Feat.: - Title: Odkedy mám pumpu, hodnoty glykémie sa mi zlepšili, hovorí Zuzana 04 - Modified: 2015-03-02 22:10:01 - Feat.: - Title: Charizmatická Mama Cass bola diabetička s veľkým srdcom 05 - Modified: 2015-02-23 07:42:39 - Feat.: - Title: Oscarovú herečku Jane Wymanovú diabetes v ničom neobmedzoval
menuLevel = 2, menuRoute = dia/slavni-s-diabetom, menuAlias = slavni-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 18:01