StoryEditor

Chcem prejsť na inzulínovú pumpu. Ako postupovať?

22.08.2014, 00:05
Autor:
(dia)(dia)
Ako mám postupovať, ak by som chcela prejsť na inzulínovú pumpu? Ako prebieha jej implantácia?

Liečba inzulínovou pumpou bola zavedená do praxe v 70. rokoch minulého storočia. Inzulínová pumpa umožňuje zatiaľ najprirodzenejší spôsob „vonkajšieho“ podávania inzulínu. Najlepšie napodobňuje normálnu (fyziologickú) sekréciu inzulínu u nediabetikov. Hlavnou výhodou liečby inzulínovou pumpou je kontinuálne podávanie malých dávok inzulínu pomocou bazálneho režimu a pokrytie jedál bolusovými dávkami inzulínu krátkodobým inzulínom, ktorý sa stabilne vstrebáva. Tento inzulínovy režim sa najviac podobá normálnym procesom v organizme. Výsledkom by malo byť čo najlepšie vyrovnanie glykémií bez veľkého kolísania, ťažkých hypoglykémií, s dobrými dlhodobými ukazovateľmi kompenzácie diabetu. Pumpa zároveň umožňuje väčšiu flexibilitu životného štýlu z hľadiska jedla, pohybu, spánku a pod.

Na druhej strane si ale treba uvedomiť, že liečba inzulínovou pumpou je o niečo technicky náročnejšia ako liečba pomocou inzulínového pera, podstatne drahšia a občas môže viesť ku komplikáciám, ako napríklad upchatie kanyly so vzostupom glykémie až ketoacidózou. Preto je nevyhnutné hneď od začiatku venovať liečbe pumpou náležitú pozornosť  a naučiť sa ju zvládať nielen technicky, ale aj z hľadiska úprav dávok inzulínu, z hľadiska odhadovania diéty a riešenia rôznych situácií. Často si totiž pacienti myslia, že táto „čarovná vecička“ urobí všetko za nich. Výber pacientov vhodných na liečbu inzulínovou pumpou je zúžený len na určité prípady, a to sú: diabetici liečení inzulínom, u ktorých nie sme schopní dosiahnuť vyhovujúcu metabolickú kompenzáciu i intenzifikovaným inzulínovým režimom z viacerých príčin, ako sú napríklad ťažké, hlavne nočné hypoglykémie, veľký ranný vzostup glykémie (dawn fenomen), rezistentné hyperglykémie pred večerou (dark fenomen). Liečbu inzulínovou pumpou považujeme takisto za vhodnú u neuspokojivo kompenzovaných diabetikov po transplantácii orgánov, ktoré je možné chrániť dobre vyrovnanou cukrovkou, v prípade komplikácií, ktoré môžeme dobre vyrovnaným diabetom ovplyvniť, a aj v tehotenstve, pokiaľ nie je možné dosiahnuť dobrú kompenzáciu iným inzulínovym režimom.

Nevyhnutnou podmienkou úspešnej liečby je však dobrá spolupráca pacienta. Len pacienti vysoko motivovaní pre zlepšenie svojej kompenzácie diabetu budú z tejto liečby profitovať.

Konkrétne vo vašom prípade bude najdôležitejšie vyjadrenie vášho diabetológa. Ak vám liečbu inzulínovou pumpou odporučí, nasleduje hospitalizácia v centre pre nastavovanie na inzulínové pumpy, zvyčajne v trvaní od 7 do 10 dní, kde musí túto liečbu odporučiť diabetológ príslušného centra. Potom nastupuje schvaľovanie príslušnou zdravotnou poisťovňou. Ak všetko dobre dopadne, odchádzate z centra už so svojou inzulínovou pumpou. Moderné inzulínové pumpy sú elektronické prístroje, veľkosťou porovnateľné s mobilným telefónom, vážiace okolo 100 g. Nosia sa v špeciálnych puzdrách napríklad za opaskom, vo vrecku, alebo ženy často za podprsenkou. Na pumpu je napojený infúzny set – hadička zakončená tenkou kovovou ihlou alebo mäkkou teflónovou ihlou, ktorá sa zavádza do podkožia brucha, ramena, oblasti sedacieho svalstva, vzácne aj do stehna. Kanylu vymieňate približne každé 3 dni, pretože pri dlhšom používaní hrozí infekcia v mieste vpichu a jej upchatie. Všetky tieto informácie a, samozrejme, mnohé ďalšie vám budú poskytnuté počas hospitalizácie v príslušnom centre.

01 - Modified: 2024-03-26 12:04:52 - Feat.: - Title: Poradíme vám. Pýtajte sa, na vaše otázky budú odpovedať odborníci 02 - Modified: 2024-03-28 09:37:54 - Feat.: - Title: Čo sa pýtajú pacienti u lekára 03 - Modified: 2022-12-01 14:30:15 - Feat.: - Title: Školáci s diabetes mellitus 04 - Modified: 2022-11-10 08:00:00 - Feat.: - Title: Inzulínová pumpa – predvoj umelého pankreasu 05 - Modified: 2015-11-23 22:24:01 - Feat.: - Title: V dia poradni nájdete odpovede na vaše otázky
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 11:22