StoryEditor

Menej emisií v elektrárni

20.09.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Nová tepelná elektráreň s inštalovaným výkonom 720 MW, ktorú chce v Trebišove postaviť Československá energetická spoločnosť (ČES), by podľa jej výpočtov a porovnaní produkovala ročne oveľa menej emisií než Tepelné elektrárne Vojany a spĺňa aj limity ministerstva životného prostredia.
Štúdiu ekologických dosahov tohto nového energetického zdroja v Trebišove pre slovenskú energetickú sústavu má už k dispozícii vedenie rezortu a investor čaká v týchto dňoch na jeho vyjadrenie.
Podľa informácií hovorkyne ČES-u pre projekt novej elektrárne Evy Sagálovej, o svojom ďalšom postupe bude spoločnosť informovať po oboznámení sa so stanoviskom ministerstva. Iniciatívy občanov a samosprávy, ktoré sú zamerané proti výstavbe tepelnej elektrárne v Trebišove, zatiaľ komentovať nechce.
Hovorkyňa pripravovanej elektrárne spresnila, že z výsledkov ich porovnania je zjavné, že kým nový energetický zdroj v Trebišove bude za najnepriaznivejšieho stavu produkovať len 884 ton tuhých znečisťujúcich látok za rok, Elektrárne Vojany ich v roku 2005 vyprodukovali až 10 173 ton.
Aj v prípade emisií oxidu siričitého vypustili Elektrárne Vojany v roku 2005 až o 3 671 ton emisií viac, než je predpokladaný maximálny ročný limit elektrárne pripravovanej ČES-om. Emisie oxidov dusíka boli v prípade EVO tiež oveľa vyššie, než sa predpokladá pri prevádzke projektovanej elektrárne.
Spoločnosť ČES so sídlom v Košiciach vznikla v decembri 2005 na zabezpečenie prípravy a realizácie novej tepelnej elektrárne v lokalite Trebišov s predpokladanými investičnými nákladmi 38 miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 06:23