StoryEditor

Zdražejú cigary aj fajkový tabak

07.09.2007, 00:00
Distribútori tabakových výrobkov včera potvrdili, že cena škatuľky cigariet porastie o 10 až 12 korún. Nová spotrebná daň začne platiť síce už v januári, no predpokladajú, že dôjde k predvianočnému predzásobeniu trhu a ceny cigariet tak reálne vzrastú neskôr.
V článku je tabuľka

"Nemám nič proti rastu daní za cigarety, k čomu nás zaväzuje nariadenie Európskej únie. Nerozumiem však, prečo vláda odsúhlasila aj zvýšenie daní na tabak, cigary a cigarky, keď už teraz presahujú minimálnu sadzba stanovenú Bruselom," upozorňuje Miroslav Bajtoš, konateľ spoločnosti My a Mi.

Vyrovnávanie daní
Spotrebná daň na kilogram cigaretového a fajkového tabaku je v súčasnosti 1 350 korún. Ak parlament schváli zákon o spotrebnej dani z tabakových výrobkov tak, ako ho odobrila vláda, od nového roku bude daň 1 930 korún. Pri cigarách a cigarách by mala vzrásť z 1 400 korún na tisíc kusov až na 2 100 korún.
Tým sa všetky dane na tabakové produkty takmer vyrovnajú a dosiahnu na kilogram tabaku alebo tisíc kusov cigariet 57,60 až 62,70 eura (asi 1 950 až 2 100 Sk). Pri cigaretách to bude ešte dve percentá pod minimálnu úroveň požadovanú Bruselom. No pri ostatných tabakových produktoch sa zvýši na 80 až 470 percent nad minimálnu hranicu daní určených úniou.

Za tabakom do Maďarska
Spoločnosti združené v Asociácii distribútorov tabakových výrobkov si myslia, že zvýšenie daní tak celkom zastaví predaj fajok, tabaku a cigár. Podľa hovorcu ministerstva financií Miroslava Šmála treba tabak zdaňovať v akejkoľvek jeho forme. "Pri zvyšovaní sadzby spotrebnej dane na cigarety je potrebné pomerne upraviť aj sadzby dane na ostatné tabakové výrobky."
Asociácia s tým nesúhlasí, pretože na zvyšovanie daní pri tabakových výrobkoch, s výnimkou cigariet, nevidí dôvod. "Už dnes stojí 50-gramový balíček fajkového tabaku takmer 200 korún, a keď porastú dane, bude to ešte o stovku viac," tvrdí Miroslav Bukvai, riaditeľ spoločnosti GECO Tabak. Upozorňuje, že fajčiari na juhu Slovenska už teraz chodia kupovať fajkový tabak do Maďarska, kde je o polovicu lacnejší ako u nás.

Škodí rovnako?
Zvyšovanie spotrebných daní na fajkový tabak, cigary a cigarky je podľa asociácie "hlúposťou" aj preto, lebo tento druh fajčenia netreba obmedzovať, keďže nie je taký nebezpečný ako cigarety. "Najviac škodlivín obsahuje cigaretový papier a lepidlo, ktoré obsahujú decht, ale aj prísady do tabaku. V naturálnom tabaku cigár, z ktorých dym fajčiari nevdychujú, je 200- až 300-krát menej škodlivín ako v cigaretách," tvrdí Bajtoš. Preto by sa podľa neho mali tabakové výrobky daňovo, a tým aj cenovo odlišovať.
Odborníci o tom nie sú presvedčení. "V súčasnosti neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že tabak do fajok je menej škodlivý ako fajčenie cigariet," oponuje vedúci Centra kontroly tabaku a alkoholu Úrad verejného zdravotníctva SR Róbert Ochaba. Aj keď sa dym z cigár "nešľukuje", podľa neho sú zdravotné dôsledky v porovnaní s fajčením cigariet porovnateľné. Pri fajčení cigár a fajok sa zvyšuje riziko rakoviny ústnej dutiny.

Spotrebné dane na tabakové výrobky
Výrobok Daň dnes Daň oproti minimu EÚ Návrh dane Návrh oproti minimu EÚ
cigarety

1,70 Sk/ks

79,20%

2,10 Sk/ks

98,00%

cigaretový tabak

1 350 Sk/kg

125,90%

1 930 Sk/kg

180,00%

fajkový tabak

1 350 Sk/kg

201,50%

1 930 Sk/kg

288,00%

cigary, cigarky

1,40 Sk/ks

380,00%

2,10 Sk/ks

570,00%

Pozn.: percentá slúžia na ilustráciu, minimum EÚ = 100 %
Zdroj: Asociácia distribútorov tabakových výrobkov

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 00:39