StoryEditor

Jahnátek spoznáva Transpetrol

17.07.2006, 00:00
Nový minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek začína pri posudzovaní kauzy Transpetrol odznova. Dôležitými kritériami bude energetická bezpečnosť a ekonomická výhodnosť pre krajinu.

Nový minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek začína pri posudzovaní kauzy Transpetrol odznova. Pri rozhodovaní, či sa štát pokúsi získať späť akcie, ktoré vlastní krachujúci Jukos, bude dôležitá energetická bezpečnosť a ekonomická výhodnosť pre krajinu. "Ešte sa uskutočnia rokovania s vlastníkom akcií i ruskou administratívou a až po ukončení rozhovorov sa predloží návrh na riešenie vláde," povedala pre TASR Dagmar Hlavatá z ministerstva.
Podľa informácií z prostredia blízkeho Jahnátkovi sa bude v najbližších týždňoch pripravovať analýza, ktorá má situáciu zhodnotiť z hľadiska viacerých kritérií. Ak by menšinový balík Jukosu kúpil niekto iný ako Slovensko, bude minister pre štát požadovať manažérsku kontrolu -- dosiaľ ju má podľa privatizačnej zmluvy Jukos.
Prípadný investor by mal Slovensku poskytnúť aj riešenie v oblasti núdzových zásob ropy. Ak by bol Transpetrol v stopercentnom vlastníctve štátu, za strategickú ropu by bolo možné považovať aj zásoby v zariadeniach firmy. Tieto kapacity by podľa ministra mal prípadný záujemca Slovensku nejakým spôsobom nahradiť.
Spory okolo Jukosu sa rozširujú. Firma sa snaží prostredníctvom súdu zamedziť emisii akcií Rosnefti na londýnskej burze. Ruská štátna ropná spoločnosť, jeden z najväčších veriteľov Jukosu, získala pred dvomi rokmi v dražbe nariadenej Kremľom cez inú firmu ťažobnú divíziu Jukosu Juganskneftegaz. Ak budú právnici Jukosu úspešní, je možné, že tlaky na zaradenie zahraničného majetku firmy do konkurzu budú slabšie a Slovensko tak získa viac času na rozhodnutie, kto akcie od Jukosu odkúpi.
Prevod akcií prostredníctvom konkurzu by pre Slovensko znamenal, že nebude môcť rozhodnúť o partnerovi v Transpetrole.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:23