StoryEditor

Vážny chce zmeniť trest za kartel

22.01.2007, 23:00
Autor:
SITASITA
Minister dopravy Ľubomír Vážny sa pokúsi nájsť iné riešenia vo veci potrestania šiestich stavebných spoločností kvôli kartelu. Firmy porušili podľa Protimonopolného úradu SR pravidlá hospodárskej súťaže.

Minister dopravy Ľubomír Vážny sa pokúsi nájsť iné riešenia vo veci potrestania šiestich stavebných spoločností kvôli kartelu. Firmy Skanska DS, Inžinierske stavby, Strabag, Doprastav, Betamont a Mota Engil, porušili podľa Protimonopolného úradu SR pravidlá hospodárskej súťaže. Úrad pre verejné obstarávanie tak môže spoločnosti vylúčiť z verejných obstarávaní na päť rokov. "Do konca januára sa stretnem s predstaviteľmi Úradu pre verejné obstarávanie a budeme hľadať nejaké východiská," povedal Vážny.
Štát podľa neho môže v tomto prípade "ťahať za kratší koniec, pretože súdna dohra týchto rozhodnutí môže mať dosah aj na štátny rozpočet". Tento stav je podľa ministra pre štát nevýhodný minimálne v dvoch polohách. Zákaz pre potrestané firmy zúčastniť sa na výberových konaniach vytvorí možnosť vzniku nových kartelov. "Na trhu zostane totiž len zopár hráčov," povedal Vážny. Okrem toho sa spoločnosti budú môcť aj naďalej zúčastňovať na verejných obstarávaniach, a to prostredníctvom svojich dcérskych spoločností. "Uvidíme, kam sa to dostane. Pokúsime sa veci posunúť niekde inde," uzavrel Vážny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 07:40