StoryEditor

Prírodné multivitamíny

10.10.2012, 23:32
Autor:
(dia)(dia)
Svoje telo môžete nabiť vitamínmi, ktoré si vyrobíte sami. Bez chémie, umelých prídavkov a priamo vo vašej kuchyni. Čo k tomu potrebujete?

 

Ak patríte k tým, ktorí sa z lekárne vracajú obsypaní vitamínmi a s  výrazne ľahšou peňaženkou vo vrecku, máme pre vás dobrú radu. Svoje telo môžete nabiť vitamínmi, ktoré si vyrobíte sami. Bez chémie, umelých prídavkov a priamo vo vašej kuchyni. Čo k tomu potrebujete? Za hrsť semienok a trochu vody.

Naklíčovať semienka nie je žiadna veda. A prečo by ste to mali robiť? Sú totiž pre váš organizmus hotovou vitamínovou bombou. To, že sú strukoviny, obilniny a semienka zdravé, vám asi netreba pripomínať. Keď ich však necháte naklíčiť, ich biologická hodnota sa niekoľkonásobne zvýši. Potvrdil to aj odborník na zdravú výživu MUDr. Ľubomír Ruttkay: „Pri klíčení sa tvoria látky, ktoré sa bežne v strukovine alebo semienku nenachádzajú. Vznikajú len pri aktivovaní genetickej informácie činnosťou enzýmov.“ Ľudovo by sme mohli povedať, že ide o zázrak stvorenia. Pri zrode klíčku sa „spiace“ enzýmy rozhýbu a vytvoria celý rad látok, ktoré na organizmus vplývajú blahodarne. A vy ich môžete dostať priamo do svojho žalúdka.

Šetrné riešenie
Pri klíčení sa neznásobuje len výživová hodnota potraviny. Znásobuje sa aj jej množstvo. Z hrste semien, fazule či zrna získate približne osem hrstí klíčkov. V porovnaní s cenou multivitamínových prípravkov je to skutočne šetrné riešenie. Stačí len trochu trpezlivosti. Nakličovať môžete strukoviny, obilniny aj semená. Stačí si len vybrať.  Strukoviny: mungo fazuľa, aduki fazuľa, šošovica, cícer či sójové bôby a i.
Obilniny: pšenica, jačmeň, ovos a. i.
Semená: horčičné, sezamové, slnečnicové či dyňové a. i.

Vyhrňme si rukávy
Ako začať? Vyberte si teplé a vzdušné miesto, kde vám klíčiace semená nebudú zavadzať. Najlepšie sa im bude dariť v tme a pri izbovej teplote. Naklíčovať môžete v hlinených alebo plexisklových biomiskách, ale aj v obyčajnej fľaši od zaváraniny. Výhodou spomínaných misiek je, že majú zospodu dierky na odtekanie vody a vrchnák na prikrytie. Dostanete ich približne za 200 – 250 Sk v bio predajniach. Zaváraninové fľaše treba zakryť gázou, kúskom plátna či obyčajnou kuchynskou utierkou, ktorú prichytíte gumičkou. To preto, aby sa do vašej „továrničky na klíčky“ nedostal prach alebo hmyz.

Výhody klíčkov:
- vyrastú v akomkoľvek podnebí
- dozrejú v priebehu troch až piatich dní
- pestovať ich možno v ktoromkoľvek ročnom období
- nevyžadujú pôdu ani slnečné lúče
- obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, bielkovín a enzýmov

Záhrada v kuchyni
Keď ste si vybrali semienka na klíčenie, zaobstarali nádobu a vybrali jej miesto, môžete začať so samotným klíčením. Semená treba najprv umyť, ak ide o strukovinu, tak aj prebrať. Podobne, ako keď sa chystáte navariť si strukovinový prívarok. Či ide o strukoviny, obilniny alebo semená, väčšinu z nich treba najprv nechať namočenú. Potom z nich zlejte vodu a poriadne ich prepláchnite. Dôležité je nechať semienka odkvapkať, aby vám nezačali plesnivieť. Teraz sú semienka pripravené na klíčenie. Uložte ich do pripravenej nádoby, zakryte a nechajte klíčiť. Približne dvakrát do dňa ich treba preplachovať. Za také 2-3 dni nájdete v miske vitamínový prales a môžete začať zbierať úrodu.

Čo s klíčkami?
Vyklíčené semená posledný raz prepláchnite a sú pripravené na konzumáciu. Ak na ne nemáte chuť okamžite, skladovať ich môžete v chladničke vo vzduchotesnej nádobe. A ako ich jesť? V prípade mungo fazule, alebo červenej šošovice sa jedia surové. Ostatné radí špecialista na výživu najprv krátko tepelne upraviť, či už varením vo vode, polievke, alebo pražením na panvici. „Môžu sa jesť samostatne ako príloha, zvlášť mungo, to chutí ako hrášok. Alebo sa môžu pomlieť do nátierky, pridať do polievky, šalátov. Použitie je veľmi široké,“ tvrdí MUDr. Ruttkay. Ak máte po jedení strukovín problémy s nadúvaním, v naklíčenom stave sa ničoho podobného obávať nemusíte. Práve naopak. Klíčky vášmu tráveniu len prospejú.

Naše tipy:
Semienka vám vyklíčia aj na obyčajnej vode z vodovodu. Proces však urýchlite, ak použijete vodu filtrovanú alebo kupovanú pramenistú vodu. Klíčky netreba zbytočne polievať množstvom chlóru.
Čo s vodou, ktorú zlejete z budúcich klíčkov? Piť by ste ju rozhodne nemali. Poteší však vaše izbové rastliny.
Keďže zloženie rôznych klíčkov sa líši, najlepšie je ich striedať. Odborník odporúča zaraďovať ich do svojej stravy 2-3 krát týždenne


7 krokov k vašej domácej vitamínovej bombe:
1. Vyberte si obilninu, strukovinu alebo semená, ktoré budete nakličovať
2. Starostlivo ich umyte
3. Namočte do vody
4. Keď nabobtnajú (alebo radšej napučia?), vodu zlejte, semená prepláchnite a nechajte poriadne odkvapkať
5. Uložte do zakrytej hlinenej misky alebo sklenenej fľaše
6. Dvakrát do dňa opäť prepláchnite vodou
7. Krátko povarte alebo opražte a môžete servírovať


(tab)
Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-06-08 16:55:00 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Zrakovo postihnuté osoby na trhu práce
01 - Modified: 2024-01-29 09:04:11 - Feat.: - Title: Do jedálneho lístka by mali ľudia v zime zaradiť sýtejšie jedlá 02 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 03 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 04 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 05 - Modified: 2024-03-25 14:07:53 - Feat.: - Title: Gaštan jedlý: Lieči dráždivý kašeľ
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
08. máj 2024 03:53