StoryEditor

Chráňte svoj tráviaci systém

29.01.2014, 22:30
Autor:
(dia)(dia)
Kým je človek zdravý, často podceňuje prevenciu pred ochoreniami, a to aj napriek tomu, že si väčšinou uvedomuje jej význam.

 

Ľudská povaha je už raz taká. Kým je človek zdravý, často podceňuje prevenciu pred ochoreniami, a to aj napriek tomu, že si väčšinou uvedomuje jej význam. Pri troche snahy by sa dalo vyhnúť zdravotným problémom a komplikáciám, no kým telo nedáva signál, človek zostáva pasívny. Každý z nás pritom môže výdatne prispieť k tomu, aby sa zdravotným problémom vyhol, alebo ich aspoň zmiernil.


8 rád, ako sa vyhnúť tráviacim ťažkostiam
• Zdravo a primerane sa stravujte a neprejedajte sa.
• Nejedzte jedlá rýchleho občerstvenia – obsahujú viac tukov, než organizmus naozaj potrebuje.
• Dosiahnite primeranú hmotnosť a dlhodobo si ju udržiavajte. Pri nadváhe sa zamerajte na redukciu hmotnosti.
• Do denného programu zaraďte pravidelný energetický výdaj pohybom.
• Denne jedzte zeleninu, ovocie a celozrnné obilniny.
• Problémy riešte pokojne, s rozvahou a bez stresu.
• Dodržiavajte všetky hygienické pravidlá pred konzumáciou potravín, ale aj pred ich tepelnou úpravou.
• Jedzte kvalitné potraviny s nižším obsahom tuku a cholesterolu.

Ohrozené orgány
Ktoré orgány patria do tráviacej sústavy a ktoré môžu byť ohrozené nesprávnou stravou? Ohrozené môžu byť všetky orgány, cez ktoré prechádza potrava.

Preventívne pravidlo č. 1 – jedzte pomaly
• Pomalá konzumácia jedla je prvý predpoklad, že sa pocit nasýtenia dostaví včas a zabránite tak prejedaniu.
• Do tráviacej sústavy sa zároveň dostane menej vzduchu pri konzumácii jedla a zabráni sa nadúvaniu.
• Žalúdku uľahčíte trávenie, keď potravu dobre rozžujete.

Základ o trávení potravy
Proces trávenia potravy je pomerne zložitý, preto len stručne opíšeme cestu potravy od jej príjmu až po vyprázdnenie. Jedlo prijímame ústami, kde ho požujeme. Zmieša sa so slinami, ktoré jej pomôžu na ďalšej ceste tráviacou sústavou. Sliny navlhčujú rozžutú potravu a pomocou enzýmu amyláza sa v ústach začína tráviť škrob. Tráviaca sústava pokračuje hltanom, pažerákom, žalúdkom, tenkým a hrubým črevom a končí sa konečníkom.
Do tráviacej sústavy patria aj veľké tráviace žľazy: podžalúdková žľaza – pankreas a pečeň.

Pankreas je žľaza s vonkajším a vnútorným vylučovaním. Jej šťava napomáha pri trávení potravy v tenkom čreve. Skupina buniek, tzv. Langerhansove ostrovčeky, má endokrinnú funkciu. Produkujú hormóny inzulín a glukagón, ktoré ovplyvňujú hladinu glukózy v krvi. Inzulín podporuje premenu glukózy na glykogén, čím sa hladina glukózy v krvi znižuje.

Pečeň je najväčšia žľaza tela a pri metabolizme zohráva dôležitú úlohu. Okrem iného filtruje krv od toxínov, vyrába žlč na emulgáciu tukov, premieňa sacharidy a bielkoviny na cukor, kontroluje hladinu glukózy v krvi.
Pri procese trávenia všetko, čo sa z potravy nemohlo využiť, odchádza do hrubého čreva. Tu sa odpad mení na stolicu a pri pravidelnom vyprázdňovaní sa jej telo zbavuje cez konečník. Proces trávenia je tým ukončený a naše telo má zabezpečený pocit nasýtenia.

8 najčastejších problémov
• Keď sa stravujeme nepravidelne a máme nesprávne stravovacie návyky.
• Keď potravu dôkladne nepožujeme a rýchlosťou jedenia zaťažujeme žalúdok.
• Keď konzumujeme stravu s nevyváženým zastúpením živín.
• Keď prijímame potravu technologicky nesprávne upravenú.
• Keď konzumujeme nekvalitné a technologicky nesprávne upravené potraviny.
• Keď máme nedostatok tráviacich enzýmov.
• Keď nedodržiavame pitný režim.
• Keď konzumujeme často alkohol a fajčíme.

Rodinná zmena stravovania
Po odznení akútneho stavu každého ochorenia tráviaceho traktu, ktorý človek často pretrpí pod dozorom odborníkov v nemocnici, sa situácia v domácom prostredí mení. Sme odkázaní sami na seba, a preto je najvyšší čas splniť predsavzatie, že sa budeme odteraz stravovať zdravo. Podobné rozhodnutie zvykne prísť síce oneskorene, ale radšej neskôr ako nikdy. Pri zmene stravovania treba rešpektovať diétne obmedzenia a vyberať kvalitné potravinové zdroje, ktoré pomôžu prinavrátiť zdravie a dobrý pocit. Tento zámer v prospech zdravia je väčšinou dobrým signálom aj pre ostatných členov rodiny, aby sa primerane a zdravo stravovali a predišli tak zdravotným komplikáciám.

Diétne opatrenia
Pri ktorých komplikáciách sú potrebné diétne opatrenia? Pri zápalovom procese každého orgánu tráviacej sústavy. Po odznení akútneho stavu vás nevyhnutne čaká úprava stravy individuálne tak, aby ste šetrili postihnutý orgán a postupne sa váš zdravotný stav zlepšil.
Pri zápalových procesoch pečene alebo pankreasu je potrebné nastaviť liečbu a k nej patria aj diétne odporúčania v takom rozsahu, v akom štádiu je ochorenie diagnostikované.

Zásady pri liečbe pankreasu a pečene
• primeraná energetická hodnota prijatej potravy
• obmedzenie tukov a ťažko stráviteľných jedál
• žiaden alkohol
• nekonzumovať pikantné jedlá
• stravu obohatiť o prísun minerálnych látok a vitamínov konzumovaním vhodných druhov ovocia a zeleniny
• stravu prispôsobiť individuálne k potrebám pacienta
• kvalitný výber všetkých potravín pomôže stabilizovať zdravotný stav pacienta

Po akútnom odznení ochorenia, pri ktorom pacient väčšinou trpí nechutenstvom, sa nevyhnete úbytku hmotnosti. Energetický príjem jedlom preto treba prispôsobiť hmotnosti jedinca a obsah živín voliť individuálne. Chronický priebeh ochorenia niekedy človek ani nevníma ako zdravotný problém. Občas vníma nafúknuté brucho, zapáchajúcu plynatosť a s tým spojený nepríjemný pocit. Nevenuje tomuto stavu mimoriadnu pozornosť, akú si táto komplikácia vyžaduje.
Hlavnou príčinou je často porucha sekrécie pankreatickej šťavy, ktorá spôsobuje tráviace ťažkosti. Súčasne sa môže vyskytnúť aj porucha vylučovania inzulínu, a to už súvisí s diabetom.

Ako vyberať medzi potravinami?
BIELKOVINY
Z bielkovinových potravinových zdrojov sú vhodné:
- chudé druhy mäsa, hydiny a rýb
- neúdené mäsové výrobky bez korenín a len s nízkym obsahom tuku
- kvalitné mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku
- tvaroh (vhodné je konzumovať malú porciu denne)

TUKY
Z tukových potravinových zdrojov sú vhodné:
- olivový olej
- len malé množstvo čerstvého masla do hotového pokrmu
- maslo môžeme nahradiť rastlinnými tukmi, ale tiež len v malom množstve, a pridať ich do hotového pokrmu

SACHARIDY
Zo sacharidových potravinových zdrojov sú vhodné:
- staršie pečivo
- zemiaky
- cestoviny
- ryža
- krupicové halušky
- jemná žemľová knedľa
- nákypy a pudingy

ZELENINA
Zo zeleniny siahajte po ľahko stráviteľných druhoch:
- koreňová zelenina
- hlávkový šalát
- špenát
- cvikla
- brokolica
- mladá zelená fazuľka a mladý hrášok
- tekvica, sparená a domäkka pripravená
- čínska kapusta
- paradajka


OVOCIE
Z ovocia sú vhodné:

- banán
- broskyňa
- zrelé a mäkké druhy jabĺk
- individuálne aj slivky a marhule
- ostatné neproblémové druhy tuzemského a južného ovocia
Ovocie je vhodné ako doplnok výživy medzi hlavnými jedlami.
Môžete ho konzumovať surové, ale aj vo forme kompótu alebo štiav v kombinácii aj so zeleninovou šťavou.

Energetická hodnota a dochucovanie
Energetickú hodnotu je vhodné pokryť primerane (nie menej ako 15 kcal na kg skutočnej telesnej hmotnosti).
Jedlá dochucujte citrónovou šťavou. Nepoužívajte ocot. Z korenín využívajte jemné druhy, medzi ktoré patrí petržlenová vňať, pažítka, kôpor, majorán, vývar z rasce alebo húb, malé množstvo muškátového orieška. Pokrmy dochucujte primerane soľou, alebo použite malé množstvo „vegety“ či nemastný vývar z mäsa alebo zeleniny.

Technologická úprava
Mala by byť jednoduchá: varenie, dusenie, príprava v pare, alobale vo vlastnej šťave, alebo s použitím teflónového či keramického riadu, ktorý nevyžaduje pridanie tuku. Všetky pokrmy sú v šetriacej úprave, ľahko stráviteľné, aby mechanicky nedráždili. Problém by mohli spôsobiť hrubé a nedovarené druhy potravín, jadierka, šupky a pod. Chemické dráždenie by mohli spustiť čerstvé kysnuté chleboviny, silné koreniny, silné vývary z mäsa, nesprávna technologická úprava pokrmov, napríklad vysmážanie alebo pečenie na tuku, okrem toho pitie alkoholu a silnej kávy alebo silného čaju. Šarapatu môže mať na svedomí aj nevhodná teplota konzumovaného jedla. Nie je vhodné ani príliš studené, ale ani horúce jedlo.

Nevhodné potraviny
• Z bielkovinových potravinových zdrojov napr.: mastné druhy mäsa, kačica, hus, vnútornosti, jaternice a klobásy, plnotučné mlieko a syry s vysokým obsahom tuku.
• Z tukových potravinových zdrojov napr.: prepálený olej, tuky s vysokým obsahom cholesterolu, masť, lojové časti mäsa, slanina, oškvarky, smotana.
• Zo sacharidových potravinových zdrojov napr.: čerstvý chlieb a pečivo, kysnuté knedle, tvrdé halušky, zemiakové hranolčeky alebo zemiaky pečené na tuku.
• Zo zeleniny: cibuľa, cesnak, reďkovka, paprika, nafukujúce druhy zeleniny (kel, kapusta, strukoviny, starý kaleráb).
• Z ovocia: hrozno, ríbezle, egreše, černice, čučoriedky, brusnice, tvrdé hrušky, sušené ovocie, ďatle, orechy a oriešky.
• Nie sú vhodné studené ani horúce jedlá. Mrazené krémy pre obsah tuku a nevhodnú teplotu. Potraviny s vysokým obsahom sodíka môžu prispieť k tvorbe opuchov a zadržiavaniu vody v tele.
• Pokrmy zahustiť nasucho opraženou múkou, zátrepkou, krupicou, ovsenými vločkami, postrúhaným zemiakom alebo vaječným bielkom.

Zdravé a chutné zároveň
Mnoho receptov si môžete doma upraviť a prispôsobiť, aby ste dodržali odporučené stravovacie zásady. Nemali by ste mať problém zostaviť si individuálny jedálny lístok tak, aby vyhovoval vášmu zdravotnému stavu. Strava môže byť aj po zmene jedálnička rovnako pestrá, chutná a v správnom zložení.
Ak ste diabetik liečený inzulínom, myslite na to, že treba dodržať primeraný počet sacharidových jednotiek (SJ) na dávku inzulínu a prispôsobiť veľkosť porcie tejto požiadavke. Len tak sa vám podarí dlhodobo dosahovať uspokojivé glykémie.

Diéta pri ochoreniach pečene a pankreasu je založená na individuálnom prístupe k pacientovi, ktorý si sám postupne otestuje jednotlivé potraviny a podľa výsledku sebapoznávania prispôsobí konzumáciu jedál a výber potravín.

Jedálny lístok s obsahom 18 SJ na deň
Sacharidové jednotky prerozdelíme individuálne podľa potrieb pacienta s diabetom. Pri každom dennom chode jedla ponúkame niekoľko možností na výber:

Raňajky za 4 SJ
• Nápoj za 1 SJ
- slabá biela káva bez cukru 200 ml (1 SJ)
- pohár nízkotučného mlieka (1 SJ)
- mlieko s čajom bez cukru (1 SJ)
- čaj bez cukru (0 SJ)

• Chlebovina za 3 SJ
- 1 ks staršieho pečiva alebo staršia žemľa
- starší konzumný chlieb (60 g)
- 3 tenké plátky sendviča z predchádzajúceho dňa

• Bielkovinová potravina 50 g (0 SJ)
- nízkotučný tvaroh alebo jeden nízkotučný syr
- porcia chudej dusenej šunky alebo diétnej salámy
- tvarohová nátierka (bez masla)
- syrová nátierka
- nátierka z varenej ryby
- nátierka z chudého vareného mäsa z polievky

Desiata za 2 SJ
• porcia ovocia v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ (malé mäkké jablko, pomaranč, polovica grapefruitu, broskyňa; k tomu 1 plátok sendviča (1 SJ), čaj bez cukru (0 SJ)
• biely nízkotučný jogurt (1 SJ) a plátok staršieho sendviča (1 SJ)

Obed za 4,5 SJ
Nezabudnite dodržiavať obsah SJ.
Porcia polievky – nemastná so závarkou, z povolených druhov zeleniny (0,5 – 1 SJ). Kuracia polievka so zeleninovými haluškami – 1 porcia zodpovedá 1,5 SJ.
Počet SJ v inej polievke môže byť odlišný. Závisí to od hustoty polievky a použitých surovín.
Hlavné jedlo – 100 g porcia rybieho filé alebo 80 – 100 g chudého mäsa (0 SJ).
Šťava k mäsu zahustená nasucho opraženou múkou (0,5 SJ).
1 porcia rybieho filé na pretlaku zodpovedá 0,5 SJ.
Príloha k hlavnému jedlu má byť prispôsobená počtu SJ. V tomto príklade uvádzame na výber rôzne možnosti v množstve za 2,5 SJ:
- 5 lyžíc varených zemiakov (162 g)
- 5 lyžíc cestovín či dusenej ryže (vhodnejšia je nerozvarená, ale správne dovarená (112 g)
- tenké plátky žemľovej knedle (112 g)
- 5 lyžíc zemiakovej kaše (187 g) – pozor, po nej glykémia stúpa rýchlejšie, rovnako ako po rozvarenej ryži

Olovrant za 2 SJ
• krupicové flameri so škoricou a ovocím podľa receptára na stránkach tohto vydania v 1 porcii zodpovedá 2 SJ
• 2 plátky sendviča (2 SJ) a košíček z paradajky so šunkovou penou (0 SJ)
• porcia ovocia za 2 SJ (napr. 1 malý banán)

Večera za 4 SJ
Sacharidové jednotky počítajte ako pri obede, ale upravte množstvo jedla tak, aby zodpovedalo požadovanému počtu SJ. Prispôsobte veľkosť porcie prílohy do počtu SJ.

Druhá večera za 1,5 SJ
- mrkvový šalát s jablkom zodpovedá 1,5 SJ
- pohár nízkotučného mlieka (1 SJ) s 1 lyžicou ovsených vločiek (0,5 SJ)

Pri zostavovaní jedálneho lístka zohľadnite časovú rezervu nutnú na prípravu jedla, svoje materiálne a finančné možnosti, ale v neposlednom rade aj vlastnú fantáziu a kreativitu. Prajem vám dobrú chuť ku každému jedlu.
A nezabúdajte, že najcennejšie, čo človek má, je zdravie. Nemali by sme obviňovať osud, že nám zdravie berie, lebo sme sa možno aj sami pričinili o to, aké ho máme.


Mária Štefáková
edukačná sestra NEDÚ, n. o., Ľubochňa

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Každé nasadenie novej techniky berie ľudom prácu
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. máj 2024 01:42