StoryEditor

Na vaše otázky odpovedá diabetologička Eva Pavleová

10.06.2015, 00:54
Autor:
(dia)(dia)
Diabetologická poradňa

1. Chcem sa spýtať, či je možné mať hypoglykémiu aj v prípade neliečenej cukrovky. Napríklad pri športovaní, alebo výdaji väčšej energie. Hodnoty nameranej hypoglykémie boli 1,6 a 2,8. Lekári inzulinóm vylúčili. Potvrdená bola porucha glukózovej tolerancie.

Tradične sa ako hranica hypoglykémie udáva hodnota 3,3 mmol/l v kapilárnej plazme. U pacientov s cukrovkou 2. typu liečených diétou sa hypoglykémie bežne nevyskytujú. Pri väčšej fyzickej námahe však môže takáto situácia nastať a to aj u zdravých ľudí. Počas záťaže dochádza k zvýšenému vychytávaniu glukózy svalmi. Po 10 až 40 minútach ťažkej záťaže sa vychytávanie glukózy kostrovým svalstvom zvýši 7 až 20-násobne.Takáto hypoglykémia nasledujúca po ťažkej záťaži sa zistila pred 80 rokmi, kedy boli namerané značne znížené hodnoty plazmatickej koncentrácie glukózy u štyroch maratónskych bežcov bezprostredne po pretekoch. Na toto riziko treba myslieť vždy pred športovaním, alebo inou väčšou fyzickou námahou a nezabúdať v rámci prevencie na dostatočný príjem sacharidov.

 

2. Mám nadváhu. Ako mám postupovať pri znížení množstva prijímanej stravy? Stačí znížiť dávkovanie inzulínu, aby mi neklesol cukor? Aké môžu byť zdravotné riziká?

Telesnú hmotnosť treba redukovať postupne. Odporúčame približne 2 až 4 kg za mesiac. V tomto období bude potrebné častejšie meranie glykémií. Pokiaľ sa Vám bude dariť a váha bude klesať, je pravdepodobné, že budú klesať aj glykémie a budete môcť znížiť dávku inzulínu. Ako znižovať dávky inzulínu bude najlepšie konzultovať s vaším diabetológom.

 

3. Mala som pankreatitídu a následne mi zistili cukrovku. S partnerom sa pokúšame o dieťa. Je to veľmi rizikové?

Nepíšete, aký typ cukrovky Vám diagnostikovali, ako dlho ju máte, ako sa liečite (diéta, lieky, inzulín). Píšete, že sa už o dieťatko s partnerom pokúšate. Odporučil Vám graviditu aj váš diabetológ? Mali ste urobené všetky potrebné vyšetrenia, zamerané hlavne na prítomnosť komplikácií cukrovky? A je Vaša metabolická kompenzácia čo najbližšie k fyziologickým hodnotám? Tzn. glykémie v kapilárnej krvi (selfmonitoring) nalačno do 5,5 mmol/l a 2 hodiny po jedle do 6,6 mmol/l? Ak sú Vaše odpovede na všetky moje otázky kladné, nevidím žiaden dôvod na obavy.

 

4. Chcem sa opýtať na bolesti päty u diabetika. Manžel má diabetes mellitus 2. typu inzulidependentný, asi rok ho bolia päty, raz intenzívne, raz menej intenzívnejšie, ale až tak, že nevie stúpiť na pätu, respektíve na nohu. Viete mi poradiť nejakú domácu liečbu? Liekov už požíva neúrekom.

Najčastejšou príčinou bolesti päty je plantárna fascitída. Takto sa označuje chronický zápal v oblasti väzivového pruhu na spodine nohy, ktorý spája pätovú kosť s kĺbmi prstov nohy. Príčinou vzniku bolestí je jej nadmerné preťažovanie, namáhanie trvajúce dlhšie obdobie, čím v nej časom vznikajú drobné trhlinky a postupne vzniká zápal, sprevádzaný ostrou bolesťou, ktorý môže byť spojený aj s rastom pätovej kosti, ako i neskôr  vznikom pätovej ostrohy.

Je možné, že práve táto diagnóza je príčinou bolestí u Vášho manžela. Ale na jej potvrdenie, prípadne vylúčenie treba rozhodne navštíviť lekára a to konkrétne ortopéda, ktorý odporučí potrebné vyšetrenia (predovštekým RTG vyšetrenie nohy) a určí ďalší postup.

 

5. Mám glykémiu 5,9 a medziročne sa mi zvyšuje. Ako sa mám správať, aby sa mi hladina cukru znížila, resp. nepresiahla 5.9? Rodičia nemajú diabetes.

Píšete, že nemáte diabetes, takže predpokladám, že bol u Vás vylúčený záťažovým testom (oGTT). Lebo pri hodnote glukózy 5,9 mmol/l nalačno je potrebné urobiť orálny glukózotolerančný test, ktorým sa cukrovka potvrdí, alebo vylúči. Alebo sa diagnostikujú hraničné stavy, ako hraničná glykémia nalačno (IFG) a porucha glukózovej tolerancie (IGT). Vo vašom prípade ide o hraničnú glykémiu nalačno. Väčšina pacientov s cukrovkou a s uvedenými hraničnými stavmi má nadváhu, alebo obezitu. V takom prípade je najlepším receptom redukcia telesnej hmotnosti. Ideálne sú hodnoty BMI (body mass index) nižšie ako 25, kedy je veľká pravdepodobnosť, že výsledky záťažového testu sa normalizujú.

 

6. Je normálna hladina cukru po jedle 8,2 mmol/l? Aké sú príznaky pri cukrovke? Dosť často ma bolieva hlava, točí sa mi a mávam aj slabosti, k tomu tras rúk.

Máte zvýšenú hladinu cukru v krvi. Odporučila by som navštíviť obvodného lekára, alebo rovno diabetológa (treba mať ale výmenný lístok), aby vylúčil, alebo potvrdil cukrovku. Ideálne by bolo vyšetriť plazmatickú hladinu glukózy nalačno (odber žilovej krvi) a glykovaný hemoglobín. Podľa výsledku by sa ešte prípadne robil záťažový test. Sú to vyšetrenia, ktoré by mal zvážiť a odporučiť diabetológ.

Príznaky pri cukrovke 1. typu sú zvyčajne dosť nápadné ako zvýšený smäd (pacienti vypijú aj niekoľko litrov vody za deň), časté močenie, únava, slabosť, chudnutie,... Cukrovka 2. typu sa často diagnostikuje náhodne, pacienti nemusia mať žiadne ťažkosti.

 

7. Inzulín mám uskladnený v chladničke. Ale keď si dám ampulku do pera, s ktorým si pichám inzulín, tak pero už nedávam naspäť do chladničky, ale mám ho voľne položené na stolíku pri izbovej teplote. Neviem, či robím dobre, alebo zle a či sa inzulín neznehodnocuje.

Inzulín vydrží pri izbovej teplote približne 4-6 týždňov. Takže ak náplň v inzulínovom pere meníte do 6 týždňov od začiatku používania, tak robíte dobre. Ak však picháte len malú dávku inzulínu a po 6 týždňoch máte v inzulínovom pere stále inzulín, môže dôjsť pri takomto ďalšom skladovaní k jeho znehodnoteniu.

 

8. Prosím vás, kedy sa dá považovať glykémia za nízku? Aké sú hranice?

Ako hranica hypoglykémie sa udáva hodnota 3,3 mmol/l v kapilárnej krvi. Je to stav , kedy sa koncentrácia glukózy v krvi pohybuje pod dolnou hranicou normálnej hodnoty. Najviac v takej situácii trpí nervové tkanivo (predovšetkým mozog), pretože glukóza je pre nervovú bunku základným zdrojom energie. Pokiaľ hypoglykémia trvá dlhšie, alebo ak hladina cukru v krvi klesá veľmi rýchlo, pacient môže upadnúť do bezvedomia. V prípade nízkej glykémie nemusí ísť však vždy o hypoglykémiu. Alebo príznaky svedčiace pre hypoglykémiu sa môžu objaviť aj pri „normálnych“ hodnotách. Sú pacienti, ktorí sú dlhodobo zle kompenzovaní (v dôsledku nedodržiavania liečebného režimu), majú vysoké glykémie, často až nad 15 mmol/l a u nich sa stáva, že ak im klesne glykémia pod 10 mmol/l, napr. na hodnotu 8 mmol/l, majú príznaky ako pri hypoglykémii. Dá sa povedať, že sa „adaptovali“ na dlhodobú hyperglykémiu, zmenil sa ich glykemický prah. U starších polymorbídnych pacientov zase netrváme na tesnej kompenzácii cukrovky. Glykémie okolo 4 mmol/l, (čo ešte nie je hypoglykémia), považujeme skôr za nízke, pre pacienta rizikové a snažíme sa hodnoty cukru skôr mierne zvýšiť.

01 - Modified: 2007-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Film Dallas dostal ďalšiu šancu
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/dia-poradna, menuAlias = dia-poradna, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 08:54