StoryEditor

V diabetologickej poradni nájdete všetko, čo vás trápi

28.09.2015, 00:42
Autor:
(dia)(dia)
Na vaše otázky odpovedá diabetologička MUDr. Eva Pavleová.

Moja svatka v Taliansku má cukrovku 2. typu a hovorí mi také hodnoty cukru, naposledy 550 – vraj veľmi vysoký cukor. Vzali ju do nemocnice, no nijako sa neviem dopátrať, ako tieto čísla premeniť na normálne zrozumiteľné hodnoty. Nevie mi to povedať lekárka, ani internet. Mohli by ste mi pomôcť?

Hodnota cukru 550 je v iných jednotkách, a to v mg/dcl/miligram na deciliter. Prepočet na mmol/l, ktoré používame u nás, je nasledovný: hodnotu 550 vydelíte číslom 18. To znamená, že glykémia 550 mg/dcl sa rovná 30,5 mmol/l.

 

Začala som sa stravovať podľa 28-dňovho očistného programu A. Mačingovej na detoxikáciu organizmu. Som diabetička 2. typu, pod kontrolou lekára, ale nestihla som prekonzultovať vhodnosť tohto očistného programu. V knihe uvádzajú, že má pozitívny vplyv aj pri cukrovke 2. typu. Iný lekár ma odrádza, aby som to nedodržiavala. Prosím, máte nejaký odborný názor na tento 28-dňový program? Je popísaný v knihe Najedzte sa do štíhlosti. Budem vďačná za každý postreh a informáciu.

Pokiaľ sa budete stravovať podľa 28-dňového očistného programu podľa Antonie Mačingovej, budete konzumovať veľa zeleniny a takmer žiadne sacharidy (minimálne započítateľné množstvo). Určite by ste to mali prekonzultovať s vaším diabetológom, lebo v prípade, že užívate lieky na cukrovku alebo si dokonca picháte inzulín, mohlo by pri takomto stravovaní dôjsť k ťažkej hypoglykémii.

 

Akú hodnotu cukru mám mať na svoj vek?

Hladina glukózy vo venóznej plazme ráno nalačno je u zdravého človeka do 5,6 mmol/l. Hodnoty od 5,6 do 6,9 mmol/l sú hraničné. Hodnoty 7,0 mmol/l a vyššie, namerané opakovane, svedčia o diabete. A týka sa to všetkých ľudí, nie sú iné hranice pre mladších a iné pre starších.


2 hod. po jedle mám cukor 8,9 mmol/l. Môže ísť o cukrovku?

Áno, môže ísť o cukrovku. Je potrebné si dať u obvodného lekára vyšetriť hladinu cukru v krvi ráno nalačno. Krv sa odoberá zo žily a posiela sa do laboratória. Lekár podľa výsledku určí ďalší postup.

 

Ako mám zistiť prvé príznaky cukrovky?. Nefajčím ani nepijem alkohol, cvičím každý deň aspoň 30 minút, ale dosť často mám pocit smädu a chodím často, aj v noci, na záchod. Cítim sa dosť unavený. Môžu to byť prvé príznaky?

Ak máte zdravotné ťažkosti, treba navštíviť obvodného lekára. Diabetes môže mať príznaky, ale aj nemusí. Ťažkosti, ako zvýšená únava, veľký smäd, časté močenie sú typické pre cukrovku 1. typu.  Naopak, diabetes 2. typu často prebieha bez príznakov a diagnostikuje sa úplne náhodne.


Za akú dobu by sa mal pacient najesť po pichnutí inzulínu?

Krátkodobé inzulínové analógy sa aplikujú 10 – 15 minút pred jedlom, v niektorých prípadoch bezprostredne pred jedlom, alebo až po jedle. Krátkodobé humánne inzulíny sa podávajú 15 – 30 minút pred jedlom.

 

Po teste s cukrom v laboratóriu bol výsledok po dvoch hodinách 9 mmol/l. Zatiaľ do kontroly v júni mám držať len diétu. Poraďte, na čo sa mám zamerať. Mám úplne vylúčiť cukor?  Mám s tým veľký problém, pomaly sa bojím niečo jesť.

Výsledok vášho testu svedčí o poruche glukózovej tolerancie (IGT – prediabetes). To znamená, že cukrovku ešte nemáte, ale v budúcnosti môžete mať, je u vás zvýšené riziko. V takomto prípade odporúčam v rámci možností dostatok fyzickej aktivity a úpravu jedálnička (vylúčiť jednoduché cukry, ako sladkosti, cukríky, zákusky a výrobky z bielej múky).

 

Asi pred troma týždňami som bola chorá – bežné prechladnutie. Od tej doby mám dosť zlé glykémie. Musela som zvýšiť dávky inzulínu, po chorobe sa to síce mierne upravilo, ale stále to nie je tak, ako predtým. Môže to byť jednoducho spôsobené prekonanou chorobou, alebo mám hľadať príčiny aj niekde inde?

Buď je to ešte následok prekonanej choroby, alebo to nebolo len bežné prechladnutie a infekcia v organizme stále pretrváva. Určite to prekonzultujte s vaším diabetológom.

 

Chcem sa vás spýtať na komplikácie diabetu, konkrétne na obličky. Od 16 rokov mám diabetes 1. typu. Mám 25 rokov a až donedávna som nemal žiadne problémy s cukrovkou. Bol som pred týždňom na diskotéke, kde som sa opil, na ďalší deň ma boleli obličky. Bolo to také jemné tlačenie alebo pichanie, ktoré ale postupne deň po dni slablo. Chvíľami sa to presúvalo z pravej strany na ľavú. Moč som mal niektoré dni trošku tmavší a inokedy zase úplne číry, dosť sa to menilo, občas mal aj zápach. Od 18 rokov som bral pervitín, extázu, trávu, alkohol a občas aj cigarety. Momentálne som už 2 roky (takmer) čistý. Dlhodobo som dobre kompenzovaný s dobrým glykovaným hemoglobínom. Strava veľmi pestrá, veľa športujem. Žiaľ, stalo sa niečo s tými obličkami. Ako ich dať do poriadku alebo ich chrániť? Je to začínajúca nefropatia?

Diabetická nefropatia patrí medzi najzávažnejšie  komplikácie cukrovky 1. aj 2. typu. Podľa toho, čo píšete – dlhodobo dobrá kompenzácia, neprítomnosť iných komplikácií (u diabetikov 1. typu s nefropatiou je vždy prítomná aj retinopatia), postihnutie obličiek u vás nepredpokladám. Môžem sa ale, samozrejme, aj mýliť. Na potvrdenie, alebo vylúčenie tejto diagnózy potrebujeme predovšetkým vyšetriť moč na prítomnosť bielkoviny a zhodnotiť úroveň obličkových funkcií. Sú to všetko vyšetrenia, ktoré sa bežne v rámci kontroly v diabetologickej ambulancii realizujú, takže o prípadnom poškodení obličiek by vás váš diabetológ určite informoval. A ako si obličky chrániť, aby nedošlo k ich poškodeniu? V prvom rade je potrebné sa snažiť o vyhovujúce hodnoty glykémií a glykovaného hemoglobínu. Pre fajčiarov jednoznačne prestať fajčiť! U fajčiarov vzniká diabetická nefropatia skôr a častejšie, a pokiaľ už je postihnutie obličiek prítomné, fajčenie vedie k zhoršovaniu obličkových funkcií. Veľmi dôležité je aj pravidelné meranie krvného tlaku a v prípade potvrdenia hypertenzie jej správna liečba.

 

Chcel by som sa poradiť ohľadne možnosti kryolipolýzy. Snažím sa mierne schudnúť, nemám nadváhu, ale aj pri diéte sa nedokážem zbaviť pneumatiky v okolí brucha. V mojom okolí sú ľudia spokojní s touto metódou. Akurát sa všade píše, že nie je odporúčaná diabetikom. Rád by som sa opýtal, či ide o veľké riziko, keby som absolvoval jedno sedenie?

Nemám s touto liečbou doposiaľ žiadne skúsenosti. Nestabilný diabetes na inzulíne však patrí medzi kontraindikácie tohto zákroku. Preto by ste mali vhodnosť a možnosť kryolipolýzy konkrétne vo vašom prípade prekonzultovať podrobne s lekárom príslušného centra.


Mám diabetes 2. typu závislý na inzulíne. Trikrát denne si pichám inzulín (11 – 9 – 9 jednotiek). Môžem si zvýšiť dávku inzulínu o 2 jednotky, ak mám cukor viac ako 10 mmol/l?

Ak máte glykémiu napríklad pred raňajkami nad 10 mmol/l, môžete si dávku inzulínu zvýšiť o 2 jednotky, ale to neznamená, že automaticky zvýšite dávku aj pred obedom a pred večerou. Glykémiu je potrebné zase skontrolovať a podľa výsledku aplikovať vhodnú dávku inzulínu.

Dnes mi v lekárni namerali hladinu cukru 6,6 mmol/l. Mám cukrovku?

Na potvrdenie tejto diagnózy treba zvyčajne urobiť odber venóznej krvi ráno nalačno a krv odoslať do laboratória. Glykémia 6,6 mmol/l náhodne zmeraná v lekárni glukometrom nevypovedá o ničom.

 

Mám sústavne zvýšené hodnoty cukru, nalačno aj 18 mmol/l, a keď si pichnem inzulín, hodnoty sa mierne znížia. Je to akoby som si pichol vodu. Žiadne zlepšenie.

Rada by som vám poradila, ale potrebovala by som viac informácií. Napríklad, aký inzulín si picháte, koľko jednotiek na deň a koľkokrát denne. Kedy si ho picháte? Aké sú vaše glykémie v priebehu dňa aj v noci (veľký glykemický profil), aký máte glykovaný hemoglobín (HbA1c)? Nerobíte chyby týkajúce sa napríklad aplikácie inzulínu a jeho skladovania? Stravujete sa správne? Ovládate sacharidové jednotky? Máte dostatok pohybu?

 

Aké ochutené minerálky môžem piť?

Ak máte diabetes, môžete piť ochutené nápoje s označením „light“, aj keď tieto obéznym pacientom tiež neodporúčam.

01 - Modified: 2007-09-27 17:26:11 - Feat.: 0 - Title: Škoda posilňuje svoju pozíciu
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/dia-poradna, menuAlias = dia-poradna, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 18:14