StoryEditor

Na Lešti sa budú nacvičovať protiteroristické akcie

12.06.2006, 16:23
Autor:
SITASITA

Opustené tzv. Sovietske mestečko vo Vojenskom výcvikovom priestore (VVP) Lešť (okrese Zvolen), kde boli ubytované rodiny sovietskych vojakov, sa bude využívať na výcvik protiteroristických akcií v zastavanom území. Uviedol to na dnešnom brífingu minister obrany Martin Fedor. "Začali sme rozhovory s ministerstvom vnútra, aby tento priestor slúžil na výcvik koordinácie bezpečnostných zložiek v boji proti terorizmu. V iných krajinách musia takéto výcvikové objekty budovať. Bývalé Sovietske mestečko je vyhovujúce, netreba ho ani dobudovať," povedal Fedor. Dodal, že tento priestor môže Slovensko ponúknuť na protiteroristický výcvik aj partnerským štátom. V Sovietskom mestečku žilo približne 2 500 sovietskych vojakov a ich rodinných príslušníkov. Poslední z nich odošli v januári 1991 a odvtedy je areál mestečka nevyužitý.
Minister Fedor sa dnes na Lešť prišiel pozrieť na výcvik pozemných síl. Zúčastnilo sa na ňom zhruba 200 vojakov s bojovou technikou, ktorí precvičovali prekonávanie vodnej prekážky bránenej protivníkom.
VVP Lešť je najrozľahlejším cvičiskom slovenskej armády. Niektoré aktivity môže vykonávať len na jeho území. Ako uviedol jeho veliteľ Ján Durmis, rozloha je 145 kilometrov štvorcových a výnimočný je aj tým, že všetky pozemky sú majetkovo usporiadané.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 07:56