StoryEditor

Novela Zákonníka práce zvýši zamestnávateľom mzdové náklady o 400 mil. Sk ročne

03.03.2007, 18:15
Autor:
TASRTASR

Povinnosť pre podniky nad 250 zamestnancov uvoľniť odborového predáka na výkon funkcie tak, ako to navrhuje novela Zákonníka práce (ZP), zvýši týmto zamestnávateľom mzdové náklady o viac ako 400 miliónov Sk ročne. Vyhlásil to v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Jozef Špirko.

"Na Slovensku vznikne takýmto spôsobom 1 000 pracovných miest, upozorňujem, neproduktívnych," povedal ďalej Špirko. Naopak, viceprezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Vladimír Mojš je presvedčený, že tieto miesta sú potrebné. "Odborový funkcionár vykonáva prácu pre zamestnávateľa. Tým, že komunikuje so zamestnancami a tlmočí mu ich potreby a názory," vyhlásil.

Podľa Špirku sú v novele ZP sporné aj ďalšie ustanovenia posilňujúce kompetencie odborárov. "Odborárski funkcionári by podľa tejto novely mali mať možnosť zastaviť prevádzku v podniku," povedal. Ide podľa neho o neodôvodnenú kompetenciu, ktorá môže byť odborármi jednoznačne zneužitá pri vyjednávaní o mzdách.

"Odmietam argumenty, že chceme zastavovať prevádzku a priviesť fabriky do krachu," oponoval Mojš. Odborári chcú podľa jeho slov využiť toto ustanovenie len na tie prípady, ak by mal byť ohrozený život zamestnanca alebo zdravie. Ide o to, aby sme mali možnosť zastaviť prevádzku na konkrétnom zariadení len na čas, pokiaľ ten problém zamestnávateľ neodstráni."

"Ja sa potom pýtam, na čo sú nám inšpektoráty práce," oponoval mu Špirka. Podľa Mojša však nebola táto kompetencia za šesť rokov, čo už bola v platnosti v ZP, ani raz spochybnená ani Inšpektorátom práce (IP). "A ani v súčasnosti nemá IP v návrhu novely ZP výhrady k tomuto ustanoveniu," dodal Mojš.

Zamestnávatelia vidia riešenie vzťahu zamestnávateľov a odborárov vo vyšších kolektívnych zmluvách, teda tak, ako sa to deje teraz. "Má to byť dobrovoľné, nie nanútené zákonom," uzavrel Špirko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 12:32