StoryEditor

Česká vláda požaduje od ČSOB 26,7 miliardy Kč

24.07.2007, 09:42
Autor:
TASRTASR

Česká vláda podala žalobu na ČSOB a požaduje od nej kompenzáciu vo výške 26,7 miliardy Kč, v prepočte 31,3 miliardy Sk. Žaloba sa týka prevzatia banky IPB od štátu v roku 2000. České ministerstvo financií informovalo, že žalobu podalo na Medzinárodnom arbitrážnom súde v Paríži. ČSOB kontroluje belgická skupina KBC.
ČSOB tvrdí, že štát je zodpovedný aj za ďalšie nároky týkajúce sa predaja IPB a nielen za tie, ktoré už pokryl. Naopak, vláda žiada od ČSOB, aby zaplatila niektoré nároky garantované štátom. "Odmietame požiadavku zo strany ČSOB na zaplatenie 1,7 miliardy korún a podali sme vlastnú žalobu na kompenzáciu vo výške asi 27 miliárd korún za čistú účtovnú hodnotu IPB," povedal novinárom minister financií Miroslav Kalousek. Dodal, že požiadavka na zaplatenie 26,7 miliardy Kč nie je ešte konečným číslom, ale iba menšou časťou, ktorú vláda požaduje.
IPB (Investiční a Poštovní banka), ktorá bola svojho času treťou najväčšou bankou v Českej republike, kontrolovala japonská skupina Nomura Holdings prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti. V roku 2000 však bola na ňu uvalená nútená správa a o tri dni bola predaná za korunu konkurenčnej ČSOB. Súčasťou transakcie boli aj vládne garancie týkajúce sa problematických úverov.
Českú vládu doteraz stáli tieto nedobytné úvery 100 miliárd Kč, čo predstavuje viac ako 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Súdne spory medzi vládou a Nomurou kvôli krachu IPB trvali 6 rokov a v novembri 2006 skončili mimosúdnym vyrovnaním. Obe strany sa dohodli, že zastavia žaloby požadujúce miliardy dolárov jedna od druhej a ukončia všetky spory týkajúce sa tohto najväčšieho krachu v histórii českého bankovníctva.
Kalousek uviedol, že jeho ministerstvo sa chcelo vyhnúť súdnemu sporu s ČSOB a pred niekoľkými týždňami navrhovalo dohodu. Banka však na iniciatívu neodpovedala.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 04:38