StoryEditor

Štvrtková tripartita bola len rekapituláciou dohodnutého

13.04.2007, 13:09
Autor:
TASRTASR
Zamestnávatelia hodnotia výsledky rokovania štvrtkovej tripartity len ako rekapituláciu toho, čo sa dohodlo na bipartitných rokovaniach s odborármi. "K žiadnemu významnému posunu nedošlo," konštatoval člen prezídia AZZZ Rastislav Machunka.

Zamestnávatelia hodnotia výsledky rokovania štvrtkovej tripartity o novele Zákonníka práce (ZP) len ako rekapituláciu toho, čo sa dohodlo na bipartitných rokovaniach s odborármi. "K žiadnemu významnému posunu nedošlo," konštatoval člen prezídia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka.
"Z 19 zásadných nedostatkov, ktoré sme mali na začiatku rokovaní, sme k dohode dospeli v 8 bodoch," povedal ďalej. Podľa jeho slov zostala otvorená otázka definície rozšírenia odstupného pri rozviazaní pracovného pomeru, čiže súbeh odstupného a výpovednej lehoty, ako aj otázky rozširovania právomocí odborov.
Zamestnávatelia sa so sociálnymi partnermi nedohodli ani na definícii závislej práce, ktorou chce Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) zabrániť tzv. živnostiam z donútenia. Predmetom sporu v návrhu je počet znakov závislej činnosti, ktoré majú byť kritériom pre posudzovanie nútených živností. Zamestnávatelia navrhujú, aby to boli všetky body, ministerstvo navrhuje za smerodajné 3 znaky závislej práce. "Tie 3 znaky naplní každý, takže sa to netýka už len 150 000 živnostníkov, ktorí boli ohrození, ale možno už aj 300 000," dodal Machunka.
O novele ZP bude na najbližšom zasadaní rokovať vláda. O sporných bodoch budú rozhodovať poslanci, ktorí by mali na májovej schôdzi schváliť konečnú podobu novely.
Novela ZP má podľa predkladateľov vyvážiť postavenie zamestnancov a zamestnávateľov a zapracovať doňho normy európskeho pracovného práva. Upravuje definíciu závislej práce, obmedzuje zamestnávanie na dobu určitú, zamedzuje reťazeniu pracovných pomerov, posilňuje postavenie odborov v podnikoch a zvyšuje hmotnú zodpovednosť zamestnancov za škody spôsobené nedbanlivosťou. Účinnosť by mala nadobudnúť 1. júla.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:28