StoryEditor

Predseda 60. zasadnutia VZ OSN sa rozlúčil výzvou na globálnu akciu

12.09.2006, 08:41
Autor:
SITASITA

Švédsky minister zahraničných vecí Jan Eliasson ukončil svoje pôsobenie vo funkcii predsedu Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) prosbou o globálnu akciu v boji proti terorizmu, pri zmierňovaní chudoby a náprave nedostatočného dialógu medzi kultúrami, ktoré je koreňom viacerých svetových konfliktov a problémov.
Počas rozlúčkového prejavu v pondelok Eliasson skonštatoval, že uplynulý rok bol "rokom nepokojov a ... dramatických udalostí vo svete" s konfliktami a prírodnými katastrofami, ktoré spôsobili obrovské škody. Napriek menšiemu počtu konfliktov, náraste počtu detí navštevujúcich školy a určitého pokroku pri propagácií demokracie a ľudských práv "nás naďalej trápi terorizmus... A tichá pohroma chudoby, choroby a úpadok životného prostredia zúria ďalej." Podľa Eliassona tieto problémy sú globálne a vyžadujú si globálne riešenie. "Výzvou je, či máme kolektívnu vôľu spojiť sa pre väčšie dobro... Výzvou je, či multilaterálny systém - obzvlášť OSN - sa dokáže tejto úlohy zhostiť."
Eliasson uviedol, že šesťdesiate zasadnutie VZ vytvorilo dve nové inštitúcie OSN: Výbor pre post-konfliktné budovanie mieru a novú Radu pre ľudské práva, ktoré sa teraz musia v praxi osvedčiť. VZ prijalo niekoľko rezolúcií na podporu rozvoja, boja proti terorizmu a vlastnú reformu OSN, aby sa mohlo lepšie vyrovnať s problémami 21. storočia. Podľa Eliassona sa však viacero cieľov reformnej agendy nepodarilo dosiahnuť vrátane reformy Bezpečnostnej rady OSN a VZ si neporadilo s výzvami nešírenia jadrových technológií, odzbrojenia a "väčšej spravodlivosti vo svetovom obchode".
Eliasson nakoniec odovzdal drevené kladivko ako symbol úradu predsedu VZ svojej nástupkyni Šejke Haji Rašíd al-Chálifovej, právnej poradkyni Kráľovského súdu v Bahrajne, prvej žene na čele Valného zhromaždenia. 61. zasadnutie VZ OSN sa otvorí v utorok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 19:10