StoryEditor

Hrozí riziko diabetu 2. typu v detskom veku

13.12.2015, 23:45
Autor:
(dia)(dia)
Deti sú naša budúcnosť. Bolo by na veľkú škodu, keby sme podcenili záujem o ich aktívny život.

Na ich správny rast a vývoj by sme mali zabezpečiť všetko potrebné. Nadváha a obezita u detí sa v poslednom čase vyšplhala na rebríčku váhovej krivky vyššie. Potom sa vytvárajú priaznivé podmienky pre zdravotné problémy detskej populácie. Detská nadváha predstavuje aj zvýšené riziko v dospelosti. Keď sa podkožný tuk nadmerne ukladá v čase vývoja dieťaťa, tak mu potom hrozí vyššie riziko obezity. S tým súvisia častejšie aj v mladom veku pridružené ochorenia srdcovo-cievneho systému a tvoria sa priaznivé podmienky na vznik diabetes mellitus 2. typu, metabolického ochorenia, ktoré bolo evidované skôr u dospelých jedincov a bola to vzácnosť u detí.

 

Obezita je signál

Doba sa mení, spôsob života tiež a zdravotných problémov pribúda. Dôležité poslanie má správne nasmerovaná prevencia, ktorou sa ochoreniu môže predísť. Včas zasiahnuť a pokúsiť sa odstrániť už nadváhu, aby sa nemusela liečiť detská obezita. S ňou súvisia aj psychické problémy mládeže. Stúpa pocit menejcennosti, pociťujú krivdu, že nemajú to šťastie ako rovesníci, ale majú zopár kíl navyše. Staršie deti sa snažia priberanie zastaviť aj samy, bez pomoci lekára, ale, žiaľ, často sa to nedarí. V tom prípade je potrebná pomoc a správne rady, usmernenia, ako by sa to dalo zvládnuť jednoducho. Vyzvať mladého človeka na trpezlivosť, zdvihnúť mu sebadôveru a spoločne hľadať a odhaľovať, kde pochybil. Nájsť správnu motiváciu, ako a prečo začať na sebe pracovať už dnes, lebo aj včera mohlo byť neskoro.

 

Rodinné zázemie

Dobré zázemie v rodine vytvára všetky predpoklady na prevenciu proti obezite v detskom veku. Malé dieťa zatiaľ nepociťuje, že má o niekoľko kilogramov viac ako jeho rovesníci. Preto by mali byť rodičia všímaví a mali by včas zaregistrovať, že ich dieťa je menej pohyblivé ako iné deti, učiteľ na telesnej výchove by mal spozorovať, že dieťa  nedokáže s rovnakou ľahkosťou behať za loptou pri športových hrách, pružne skákať ako jeho rovesníci. Citlivo upozorniť rodiča, ktorý by mal vyhľadať odbornú pomoc. Často stačí malý zásah do životného štýlu  dieťaťa doma, aktívnejšie tráviť voľný čas a zmeniť zaužívané stravovacie návyky v rodine. Tieto argumenty je možné potvrdiť na základe pozorovania detí s nadváhou, ktoré počas hospitalizácie pri bežnej detskej strave, s pravidelnou konzumáciou jedla a správneho načasovaného režimu dňa spojeného s aktivitou, ale aj s oddychom, už o týždeň zaznamenali úbytok hmotnosti.

 

Pravidlá stravovania

Pri zmene stravovania dieťaťa je potrebná hlavne trpezlivosť rodiča. Sledovať pravidelne krivku hmotnosti a analyzovať. Vedieť, že aj rovesníci ich dieťaťa, ktorí nemajú nadváhu, rastú, ale ich hmotnosť sa úmerne zvyšuje každým rokom. Preto aj malý úbytok na váhe je úspech. Obézne deti doma mali stravu s vyššou energetickou hodnotou, stravovali sa nepravidelne, jedli rýchlo, nedodržiavali pitný režim a mali málo pohybu. Často jedli až vtedy, keď už mali hlad a pohyb bol odsunutý na vedľajšiu koľaj. Rodina je základný pilier pohody na správny rast dieťaťa. Dieťa napodobňuje dospelých. Prijíma všetko, čo mu rodičia a starí rodičia ponúkajú a tento rodinný rituál nesie so sebou riziko, že všetko dopriate nemusí byť vždy správne.

Stravovanie má byť racionálne, bez zbytočných extrémov. Jesť pravidelne a primerane k hmotnosti a k veku dieťaťa. Pravidelná pohybová aktivita, aktívne trávenie voľného času, to je cesta k zdraviu a k primeranej hmotnosti. Mať radosť z pohybu a zaťažovať telo dieťaťa do takej miery, aby to pre neho bolo príjemné, nie vyčerpávajúce.

 

Dieťa nemá mať pocit, že musí schudnúť za každú cenu. Je správne ho len usmerňovať a ono ani nezaregistruje, že pracuje na svojom zdraví.

 

Motivácia

Vhodné je pochváliť dieťa za dosahované výsledky, za zmeny, o ktoré sa aj samo pričinilo svojou poslušnosťou a disciplinovanosťou. Bez obáv ho nasmerovať k pripravovaným zmenám, ktoré sa majú stotožňovať s vôľou dieťaťa spolupracovať. Nie nasilu, ale pozvoľna. Dieťa nemá mať pocit, že musí schudnúť za každú cenu. Je správne ho len usmerňovať a ono ani nezaregistruje, že vlastne pracuje na svojom zdraví. Pri každej komunikácii nespomínať jeho hmotnosť, neporovnávať ho s rovesníkmi, ale zamerať sa len na neho samého. Veď každé dieťa je iné. Nenútene mu pomáhať zdravo sa stravovať tak, ako sa už malo stravovať dávno.

Do rodinných zásob nakupovať s rozvahou a vyberať zdravé potraviny. Prednostne zeleninu a ovocie miesto sladkostí a iných, na tuk a energiu bohatých potravín. Obmedziť aj sladenie cukrom. Mnohokrát stačí len znížiť jeho spotrebu. Nespoliehať sa na iné dochucovadlá, ktoré nabádajú na zvýšenú chuť na ďalšiu sladkosť. Dá sa pripravovať jedlo bez cukru, bez krupicovej kaše, krémov a pudingov. Dá sa pripraviť jedlo chutné aj bez sladkej chuti.

 

Rodičia ako tréneri

Dieťa dokáže schudnúť, o čom sú pozitívne výsledky u malých detí, ale aj v pubertálnom veku. Podchytené deti s rozdielnym stupňom nadváhy, v rozdielnom veku, z rozdielnych regiónov, ktoré mali snahu schudnúť aj chudli. Hoci krivka hmotnosti neklesá rovnakým tempom stále a u každého dieťaťa rovnako, mali by sme evidovať aj metabolizmus dieťaťa, ktorý sa časom môže spomaliť. Aj v tomto prípade pomôže rada, ako ho znovu naštartovať.

Dodržiavať pitný režim, nehladovať a viac sa pohybovať. Už po malom úbytku hmotnosti dieťaťu neprekáža pohyb tak ako zo začiatku, keď malo o nejaké kilo viac. Vtedy sa rýchlejšie unavilo, upotilo, zadýchalo.

 

Stravovacie návyky

Keď má vaše dieťa stravu zabezpečenú v školskej jedálni, tam sa pripravujú zdravé jedlá. Len občas múčne sladké jedlo, ale porcia je primeraná veku a potrebe vášho dieťaťa. Preto mu takéto jedlo občas neuškodí. S výchovou je potrebné začať už od skorého detského veku, keď sa charakter a správne návyky u dieťaťa formujú.

 

Usmernenia, ktoré môžu pomôcť:

Chodiť na nákup potravín bez dieťaťa. Tento spôsob by bol síce ideálny, ale nie vždy sa to dá zvládnuť.

Naučiť sa chodiť nakupovať sýty. Potom nám nenapadne kupovať sladkosti, zákusky, zemiakové lupienky... Je potrebné si uvedomiť, že čo máme doma, to zje. Keď je našou snahou byť svedkom toho, že dieťa bude dospievať s dobrým vzťahom svojmu zdraviu a so vzťahom k racionálnej strave, musíme sa o správny nákup pričiniť sami.

Nerealizovať na dieťati rôzne diéty, ktoré ste možno vyskúšali v minulosti aj sami, ale keďže máte teraz nadváhu, nemali trvalý úspech. Stačí, ak dieťa zbavíte nevhodných jedál. Naučíte ho čo najmenej jesť potraviny s obsahom sacharózy, presolených a mastných potravín.

Zabudnite na vyprážanie.

Zabezpečiť, aby dieťa jedlo 5- až 6-krát denne normálne jedlo. Nezabudnúť na zeleninu a ovocie.

A čo robiť a jesť medzi hlavnými jedlami? Tráviť čas pohybom a v kolektíve detí, rovesníkov. Problém u detí je využívanie voľného času. Ich pohybová aktivita sa často obmedzuje pre zaneprázdnenosť rodiča, a keď majú možnosť sedieť za počítačom alebo sledovať detský televízny program, tak to robia. Rodič si má zadeliť čas tak, aby sa s malým dieťaťom poprechádzal a prebral zážitky dňa v kolektíve rovesníkov. Športovať sa deťom vždy nechce, a keď myslíme na predškolské deti, tak tí šťastnejší, čo navštevujú predškolské zariadenie (materskú školu), tak majú pravidelný režim dňa, kde je okrem primeraného stravovania aj pohyblivá aktivita a oddych.

 

Príklad množstva jedla na deň pri detskej redukčnej strave.

RAŇAJKY

– Ovocný čaj bez cukru s citrónom

– alebo pohár mlieka (s nižším obsahom tuku)

– 1 grahamový rožok

– 2 plátky chudej šunky alebo syra s nízkym obsahom tuku, nátierka z vareného mäsa, tvarohu alebo z tofu

– paradajka, reďkovka alebo nepálivá paprika alebo

– čaj bez cukru, jogurt s ovsenými vločkami a ovocím (2 lyžice vločiek, 1 biely jogurt a 1 maléostrúhané jablko)

– Vločky opražíme nasucho, zmiešame s jogurtom a s jablkom. Vločky môžeme občas zameniť za kukuričné lupienky.

DESIATA A OLOVRANT:

– ovocie: grapefruit, jablko, hruška...

vhodná je

– šalátová uhorka, paradajka alebo postrúhaná mrkva s jablkom ale aj

– biely jogurt alebo za pohár mlieka

OBED (Zásada: Jesť pomaly.)

Polievka: nemastná, riedka – mierne zahustená múkou a malou závarkou – 200 - 250 ml

Hlavné jedlo: malá porcia chudého mäsa (80 g v surovom stave) - so šťavou. Omáčky len občas, ale radšej zeleninovú, paradajkovú, dusený špenát alebo strukovinovú. Nie smotanovú.

Príloha: (podľa veku) 2 - 3 lyžice zemiakov, dusenej ryže naturálnej alebo cestovín. Vhodná je zelenina, varená, surová alebo dusená.

Vaše dieťa nemá rado zeleninu? Keď bude vidieť jesť zeleninu vás, tak si zvykne, že k hlavnému jedlu patrí. Napríklad mrkvový šalát s citrónom alebo cviklový šalát alebo šalát hlávkový, kapustový a pod.

VEČERA

Porcia jedla ako pri obede. Posledné jedlo okolo 18. - 19. hodiny.

 

Mária Štefáková, diétna sestra

01 - Modified: 2007-12-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gajdošová nastúpi v austrálskych farbách
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 03 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 23:54