StoryEditor

5 receptov na sladkosti, ktoré sú lepšie ako čokoláda. A sú zdravé

04.02.2015, 23:09
Autor:
(dia)(dia)
Nechcete pribrať z čokolády? Toto je návod pre vás. Päť receptov, ktoré môžete vytiahnuť, keď dostanete chuť na sladké.

U nás doma všetci milujú sladké, ale nikto nie je pre to ochotný jesť nezdravé veci. Keby som mala chuť maškrtiť jeden celý deň v kuse, viem si presne predstaviť, čo by som jedla. Je otázne, či sa vôbec dá celý deň vydržať len na sladkom jedle, ale je dobré vedieť, že keď na vás príde maškrtná chvíľa, je možnosť použiť zdravú alternatívu. A tu sú tie najlepšie.

Ríbezľové raňajky

Suroviny:

½ šálky prosa
za hrsť čerstvých alebo mrazených ríbezlí (prípadne čučoriedok)
1 PL postrúhaných orechov
1 PL sirupu z agáve
1ČL slnečnicového oleja lisovaného za studena

 

Postup:

Proso večer namočíme a necháme vo vode až do rána. Ráno všetky suroviny jednoducho zmiešame.

 

Posilnite imunitu

Proso nie je len pre vtáky, ale aj pre ľudí. A kombinácia chrumkavého prosa a ríbezlí je naozaj čarovná. Navyše, každá ríbezľová bobuľka obsahuje 2 miligramy vitamínu C. 35 - 40 ríbezlí teda stačí na pokrytie jeho odporúčanej dennej dávky. Ríbezľové farbivo obsahuje karotény, z ktorých pri látkovej premene vzniká vitamín A - ďalší dôležitý ochranca imunity. Veľmi zdravé sú aj orechy. Pomáhajú pri osteoporóze, vypadávaní vlasov a ekzémoch. U nás doma ich konzumujeme denne, takže mlynček na orechy ani neschovávame.

 

Desiatový koktail

Suroviny:

½ šálky lúpaných mandlí
1 PL sezamových semien
1 ½ šálky vody
1 banán
ryžový slad alebo sirup z agáve

 

Postup:

Mandle a sezam necháme na noc napučať vo vode. Ráno vodu zlejeme a mandle zmixujeme v troche čistej vody. Pridáme zliatu vodu z mandlí, banán a mixujeme ďalej. Podľa chuti dosladíme.

 

Obed: Jablkové palacinky

Suroviny:

2 HR celozrnnej múky (napr. kombinácia špaldovej, amarantovej a pohánkovej)
1 vajce
štipka soli
1 PL ryžového alebo jačmenného sladu
 štipka morskej soli
1 a ½ HR vody
olivový olej na varenie (pomácový)

Plnka:

jablká
bilely jogurt
škorica

 

Postup:

Zo surovín vypracujeme cesto ako pri klasických palacinkách a potom ich upečieme na panvici. Jablká postrúhame a krátko podusíme. Ak treba, prisladíme. Plníme nimi palacinky, pokvapkáme jogurtom a posypeme škoricou.

 

Voda je dobrá

Možno sa vám to zdá čudné, ale palacinky z vody chutia rovnako dobre, ako z mlieka, len sú diétnejšie a zdravšie. Sú o niečo jemnejšie, ak do nich pridáme namiesto časti vody mlieko z mandlí alebo iných orechov. Orechové mlieko sa pripravuje rovnako, ako v recepte na koktail, len do neho nevmixujeme banán. Celozrnné palacinky majú v našej rodine veľký úspech. A chutia aj mainstreamovo sa stravujúcim návštevám. Len raz sa jedno malé dievčatko, ktoré ich u nás chutnalo, s typickou detskou úprimnosťou spýtalo: „Palacinky mi chutia, ale prečo sú také špinavé?“ Celozrnné palacinky sú totiž trochu tmavšie ako palacinky z mlieka a bielej múky.

Guľatý olovrant

Suroviny:

1 Š ryže natural
štipka morskej soli
trocha špaldovej múky
2 PL sušených pšeničných klíčkov
2 PL pomácového olivového oleja
3 PL hrozienok
oriešky a slnečnicové semienka
sirup z agáve podľa chuti
kokos

 

Postup:

Ryžu hodinu povaríme, necháme vychladnúť a zmiešame s ostatnými surovinami. Na panvici nasucho opražíme múku a zmes zahustíme, aby sme z nej mohli formovať guličky. Tie nakoniec vyváľame v kokosovej múčke a necháme odstáť v chladničke.

 

TIP: guličky sú výbornou maškrtou na cesty, do školy alebo do práce. Ľahko ich zbalíte do škatuľky a keď máte chuť, dáte si z nich.

 

Večerný ovocný šalát

Suroviny:

2 pomaranče
1 červené jablko
1 zelené jablko
1 hruška
niekoľko listov ľadového šalátu
2 PL bieleho jogurtu
3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
1 PL ryžového sladu
1 cm čerstvého nastrúhaného zázvoru (ďumbierového koreňa)

 

Postup:

Pomaranče rozdeľte na mesiačiky a prekrojte ich na polovicu (šťavu zachyťte do misy). Jablká a hrušku bez jadrovníka nakrájajte na kocky, šalát nakrájajte na kúsky. Všetko zmiešajte, dochuťte citrónovou šťavou, jogurtom, sladom a zázvorom. Naplňte do misiek a povrch môžete ozdobiť tekvicovými semienkami.

Aspoň 1 jablko denne!

Prečo by ste sa tejto rady mali držať? Okrem toho, že obsahuje veľa vody, vitamíny a minerály, jeho podstatnou zložkou je vláknina, ktorá je prospešná pre črevnú mikroflóru. Najväčší podiel antioxidantov sa nachádza v šupke. Posilňuje imunitu, srdce a znižuje krvný tlak. Dobrú chuť!

 

(tot)

01 - Modified: 2007-03-03 17:15:00 - Feat.: 0 - Title: Novela Zákonníka práce zvýši zamestnávateľom mzdové náklady o 400 mil. Sk ročne
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 06:36