StoryEditor

Viete správne čítať etikety na potravinách?

08.09.2014, 01:13
Autor:
(dia)(dia)
Študujete etikety pri nákupe potravín? Mali by ste. Upozorňujeme vás ale na fakt, že mnohí z vás ich nečítajú správne.

Ako diabetici by ste s počítaním sacharidových jednotiek nemali mať problémy. Ak sa ale občas potrápite nad tým, ako sa k výsledku dopracovať, pomôžeme vám, ktoré informácie na etikete potravín sú pre vás dôležité a poradíme vám aj to, ako sa orientovať v rôznych výživových tabuľkách.

 

Nie len cukry

Z etikety si nestačí prečítať len obsah sacharidov a premeniť ho na sacharidové jednotky (SJ). Prečo? Pri obsahu sacharidov bývajú uvedené aj cukry. Ide o informáciu, aký podiel z celkových sacharidov sú zastúpené jednoduché sacharidy ((glukóza, fruktóza, sacharóza). Niektorí z vás robia pri prepočítavaní sacharidov na SJ chybu. Prepočítavate totiž len časť, uvedenú ako cukry. Všímať si však musíte celkový počet sacharidov a tie podeliť číslom 10.

 

Je to možné?

Dá sa určiť počet SJ potraviny, keď je na etikete uvedená len energetická hodnota? Výpočet SJ je možný len u potravín, ktoré sú stopercentnými sacharidovými potravinami bez obsahu iných živín, t. j. bielkovín a tukov. V opačnom prípade prepočet na SJ nie je možný.

 

Diabetická diéta a počet SJ

Nejeden diabetik sa pozastaví nad otázkou, prečo diabetická diéta s obsahom 18 SJ nezodpovedá len 180 g sacharidov. Diabetik totiž konzumuje aj voľnú zeleninu, ktorá sa do obsahu SJ nepočíta a predsa obsahuje malú časť sacharidov (od 2 do 6 g na 100 g v porcii). Rovnako sa do obsahu SJ nepočítajú potraviny živočíšneho pôvodu, ktoré obsahujú tiež určité percento sacharidov (mäso a mäsové výrobky od 1 do 3 g na 100 g v porcii, syry od 1 do 4 g sacharidov na 100 g).

To je zároveň aj vysvetlenie, prečo je rozdiel medzi celodenným obsahom sacharidov v diabetickej diéte, keď sa počítajú gramy sacharidov a nie SJ v jedle.

 

Jednoduchší spôsob

Aby ste to mali jednoduchšie, snažte sa počítať SJ v jedle a neriešte spôsob, ako sa dopracovať k výsledku, koľko gramov sacharidov obsahuje vaša celodenná strava. Vďaka SJ sa ľahšie nastavíte na inzulínovú liečbu. Môžete si tak prispôsobiť počet SJ v celodennom stravovaní podľa vašej hmotnosti a prerozdeliť ich na porcie jedla podľa liečby a glykémií pred a po jedle. Množstvo ostatných nezapočítateľných potravín v rozpise stravy vám poslúži ako informácia o zastúpení ostatných živín z energetickej hodnoty stravy.

 

Potraviny vhodné len na preliečenie hypoglykémie

Potravina

1 SJ

Odhad množstva

kcal pre 1 SJ

GI

Hroznový cukor

10 g

1 PL

40

100

Kryštálový cukor

10 g

1 PL

40

70

Práškový cukor

10 g

1 PL

40

70

Med

13 g

1 PL

42

85

Ovocný nápoj sladený cukrom

100 ml

pol pohára

40

70

 

 

Dajte si 1  SJ s vysokým GI a 1 až 2 SJ s nižším GI, aby glykémia po preliečení hypoglykémie znovu rýchlo neklesla.

 

Množstvá pre 1 SJ podľa údajov na etikete výrobkov. Potraviny živočíšneho pôvodu v množstve, ktoré započítame do počtu SJ v jedle. 

Potravina

1 SJ

kcal pre 1 SJ

Kravské domáce mlieko (3,8 % T)

215g

144

Nízkotučné mlieko

210 g

99

Plnotučné mlieko

210 g

135

Sušené mlieko

25 g

124

Biely jogurt (1,5 % T)

200 g

102

Smotanový jogurt (3,5 % T)

200 g

150

Ovocný jogurt

65 g

66

Kefír

335 g

164

Acidofilné mlieko

250 g

158

Cmar

250 g

98

Srvátka

210 g

100

Smotana do kávy (10 % T)

210 g

256

Smotana (12 % T)

230 g

315

Smotana (30 – 33 % T)

330 g

1040

Chudý tvaroh

250 g

245

Šalát z tresky

145 g

270

 

Glykemický index (GI) potravín s vyšším obsahom tuku je primerane nižší ako nízkotučných potravín. Ak ste obézni, nízkotučné potraviny sú pre vás prínosom, ale pri sledovaní glykémie majú rýchlejší dopad na hladinu krvného cukru. Na GI majú vplyv bielkoviny a tuky prítomné v potravine s obsahom sacharidov.

Domáce mlieko má vysoké percento tuku. Nie je vhodné pri nadváhe a pre diabetika s vyššími hodnotami cholesterolu a tuku v krvi. 

 

Vylúčte laktózu

Patríte medzi diabetikov, ktorých tráviaci systém nie je schopný stráviť mliečny cukor – laktózu? Väčšinou pomôže vylúčiť zo stravy len mlieko ako nápoj, ale mnohí z vás by ste mali laktózu úplne vyradiť aj v skrytej podobe. Pri výbere potravín buďte dôslední. Čítajte etiketu na výrobkoch a okrem obsahu sacharidov sledujte, či potravina neobsahuje laktózu. Výrobky sú spravidla označené „Mínus L“. Trh ponúka bezlaktózové mlieko, jogurty, syry a iné vhodné potraviny, ktoré zabezpečia prísun minerálnych látok, ktoré by človek prijal v klasických mliečnych výrobkoch a mlieku.

 

Množstvá pre 1 SJ vypočítané z údajov na etikete výrobku s označením bez laktózy.

Potravina bez laktózy

1 SJ

kcal pre 1 SJ

Nízkotučný tvaroh (balenie 200 g/ks)

250 g

155

Polotučné mlieko

200 g

96

Ovsený krém – smotana

125 g

151

Ryžový nápoj (bez lepku)

90 g

52

Ovsený nápoj

135 g

62

Ovsený nápoj s vápnikom

150 g

67

Kamutový nápoj

100 g

51

Špaldový nápoj

100 g

53

Kokosové mlieko čokoládové (bez lepku)

100 g

53

Ovsený krém

125 g

151

Kokosové mlieko

525 g

141

Syr mascarpone (balenie 200 g, porciu 50 – 70 g nepočítať!)

235 g

956

 

Kakaový jogurt (1 ks 125 g/2 SJ/156 kcal)

60 g

75

Ovocný jogurt (1 ks 150 g/2,5 SJ/187 kcal)

60 – 65 g

75 – 81

Biely jogurt

175 g

131

 

Tabuľka SJ pre diabetikov bez komplikácií

(Poznámka: pri pečive je potrebné posudzovať veľkosť 1 ks, pretože jeho hmotnosť môže byť v niektorých regiónoch rozdielna.)

Potravina

1 SJ

kcal pre 1 SJ

GI

Pšeničná, ražná múka

15 g

52

70 – 85

Pohánková múka

15 g

54

50

Celozrnná múka

15 – 20 g

54 – 64

65 – 70

Amarantová múka

15 – 16 g

56 – 60

70

Diabet-Mix múka

18 g

59

nízky

Ryžová múka

14 g

56

70 – 80

Pšeničná krupica

15 g

52

65

Pohánková krupica

14 g

48

50

Pohánkové krúpy

14 g

46

50

Surový kuskus

15 g

52

64

Knäckebrot

20 g

58

30 – 70

Ovsené vločky

20 g

73

56 – 69

Müsli – ovocné vločky

17 g

58

55

Konzumný chlieb

20 g

46

70 – 80

Celozrnný chlieb

25 g

60

64

Biely chlieb

20 g

48

70

Biely rožok (40 – 60 g)

18 g

52

70 – 80

Celozrnný rožok (50 g)

28 g

260

60 – 65

Grahamový rožok (40 – 60 g)

20 g

59

56

Strúhanka

15 g

53

70

Surové cestoviny

13 – 15 g

46 – 53

70

Varené cestoviny

40 g

50

55

Varená knedľa

22 – 25 g

53 – 60

70

Biela ryža

13 – 15 g

46 – 53

56 – 58

Varená, dusená ryža

40 – 4 5g

47 – 50

70

Naturálna ryža

14 g

47

50

Naturálna ryža varená

45 g

50

56 – 69

Basmati ryža dusená 

37 – 40 g

56 – 60

50

 

Celozrnné má prednosť

Ako diabetici by ste mali konzumovať najmä celozrnné potraviny s vyšším obsahom vlákniny. Múka Diabet-Mix, ktorá v poslednom čase zaujíma hlavne mladých diabetikov, má oproti obyčajnej múke nižší GI, t. j. pomalšiu odpoveď na glykémiu, čo je pozitívne. Má nižší obsah sacharidov, ktoré glykémiu ovplyvňujú, obsahuje viac vlákniny a pre nižší GI zasýti na dlhšiu dobu. Jej konzumácia sa nezavrhuje, ale dodržať pomer živín v strave je potrebné. Vhodná je pre diabetikov – športovcov s vyšším energetickým výdajom. Avšak pre vysoký obsah bielkovín je pre organizmus a obličky záťažou. Takže ak trpíte diabetickou nefropatiou alebo pri bezpurínovej diéte, nie je pre vás vhodná.

 

Potraviny s upravením množstva pre 1 SJ na základe nových informácií z etikety a novších výživových tabuliek.   

Potravina

1 SJ

Kcal pre 1 SJ

Vlákniny na 1 SJ

GI

Arašidy

45

254

2,6 g

20

Mandle

53 – 55 g

326 – 338

3,3 g

15

Vlašské orechy

71 g

481

4,2 g

15 – 30

Slnečnicové semená

67 g

390

4,2 g

35

Fazuľa suchá

30 g

84

0,9 g

28 – 30

Hrach suchý

20 – 25 g

80

2,9 g

30

Šošovica surová

26 – 30 g

78 – 90

2,7 g

30

Cícer

25 g

69

4,2 g

30

Sója

60 g

266

1,4 g

15

Poznámka: Uvedené potraviny v tejto tabuľke nie sú vhodné pre tých z vás, ktorí máte ordinovanú stravu v šetriacej úprave. Sú to potraviny nafukujúce a ťažko stráviteľné. 

 

Zemiaky, započítateľná zelenina a strukoviny  

Potravina

1 SJ

kcal

pre 1 SJ

Vláknina na 1 SJ

GI

Zemiaky opečené

56 – 60

59 – 52

1 g

90

Zemiaky varené (podľa obsahu vody)

60 – 65

47 – 50

1,3 g

70 – 87

Zemiakové hranolky smažené

35

92

1,4 g

90

Baláty – sladké zemiaky

60 g

52

1,8 g

52

Topinambury

65 g

48

2,3 g

50

Mrkva surová

190

40

5,7 g

35

Červená repa

105

45

2,9 g

30

 

Potravina

1 SJ

Odhad množstva

kcal pre 1 SJ

Vláknina na 1 SJ

GI

Ananás 

90 g

koliesko

40

1,2 g

66

Banán

50 g

polovica malého

47

0,9 g

60

Broskyňa

95 g

1 ks

40

1,3 g

40

Čerešne 

75 g

za misku 200 ml

41

0,4 g

20

Grapefruit

120 g

polovica

41

1,9 g

22

Hrozno

65 g

malý strapček

40

1 g

40

Hruška

95 g

1 malá

41

2,3 g

35

Jablko

90 – 95 g

1 malé

40

1,7 g

38

Jahody

150 g

10 malých

57

2,9 g

41

Kivi

85 g

1 väčšie

43

0,9 g

42

Mandarínky

120 g

2 malé

41

1,8 g

45

Marhule  

105 g

2 – 3 ks

40

1,1 g

45

Melón cukrový 

125 g

vážiť

40

1,1 g

60

Melón červený 

160 g

2 – 3 krajce

40

0,5 g

60

Pomaranč 

110 g

1 malý

40

2 g

35

Ríbezle

160 g

7 PL

53

4,9 g

25

Slivky

80 g

3 – 4 ks

41

1,2 g

22

Brusnice

160 g

za misku 200 ml

56

4,6 g

45

 

Pri pracovaní s tabuľkami so SJ si prispôsobte a upravte množstvo potravín tak, aby ste dosahovali dobré glykémie.

 

Správne počítajte

1 SJ sa rovná 10 g sacharidov bez vlákniny. 1 SJ a GI potravín sa odvíja od 10 g glukózy, ktorá má 10 g sacharidov a GI 100. 1 g sacharidov vydá 4 kcal, 1 g vlákniny len 2 – 3 kcal. To znamená, že množstvo pre 1 SJ by nemalo mať nižšiu energetickú hodnotu ako 40 kcal. Mierna alebo niekedy aj výrazne vyššia energetická hodnota signalizuje, že potravina okrem sacharidov obsahuje aj bielkoviny a tuky.  

 

Celulóza aj vláknina

Sacharidy sú súhrnom všetkých sacharidov, do ktorých sa zahŕňa aj celulóza a vláknina, ktoré patria do skupiny polysacharidov. Tvoria menšiu časť energie ako ostatné sacharidy. Pre zdravie človeka je vláknina prínosom a pri potravinách s jej obsahom proces trávenia prebieha pomalšie. Potraviny s vlákninou majú nižší GI.

 

Tabuľky SJ berte ako orientačný materiál.

 

Zdroje vápnika:

mlieko

sardinky

mäso

zelenina

zeleninové vňate

mak

mandle

orechy

semiačka

strukoviny

tofu

ovocie

 

Ak na etikete výrobku nenájdete informáciu o energetickej a výživovej hodnote, je len na vás, aby ste si ju otestovali a jej množstvo potom odhadli na základe vlastnej glykémie.

 

01 - Modified: 2006-10-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Profil Róberta Vitteka
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 23:04