StoryEditor

Toto mimoriadne zdravé jedlo je pastvou nielen pre žalúdok, ale aj pre oči

27.07.2015, 00:16
Autor:
(dia)(dia)
Nie je tajomstvom, že japonská kuchyňa patrí medzi tie najzdravšie. Asi najznámejšou gastronomickou pochúťkou z tohto kúta sveta je tzv. sushi.

Táto kulinárska špecialita už dávno nie je len výsadou luxusných reštaurácii. Dnes si na nej môžete pokojne pochutnať aj doma. Príprava nie je veľmi náročná a výsledkom je zdravé jedlo, ktoré je pastvou nie len pre žalúdok, ale aj pre oči.

 

Čo je to vlastne sushi?

Je to ochutená ryža, ktorá sa podáva so surovou, alebo marinovanou rybou, darmi mora, ale aj zeleninou alebo ovocím. Sushi nie je len veľmi estetický a chuťovo zaujímavý, ale aj mimoriadne zdravý pokrm. Je ľahko stráviteľné a má veľmi nízku kalorickú hodnotu. 100 gramov tejto pochúťky dodáva iba 150-300 kilokalórií. Sushi existuje v mnohých druhoch a odrodách. Medzi najobľúbenejšie a európskemu jazyku najbližšie patrí tzv. Maki sushi.

 

Maki

Základom tohto sushi je ochutená ryža zrolovaná v riase nori do valčeka. Vnútri valčeka nemusí byť len surová ryba, ale aj zelenina, ovocie alebo čokoľvek podľa vašej chuti. Valček sa nakrája na kolieska a malý umelecký výtvor je na svete.

 

Čo budeme potrebovať

Nori riasa

Je to zelená morská riasa, ktorú dostanete v špecializovanom obchode, ale aj v niektorých supermarketoch. Poslúži ako obal, do ktorého zrolujeme ryžu so zeleninou. Je mimoriadne zdravá. „Zelené morské riasy majú schopnosť naväzovať na seba toxické látky a ťažké rádioaktívne kovy a odvádzať ich z tela stolicou,“ komentuje MUDr. Ruttkay. Okrem toho, obsahuje veľa vitamínov a minerálov a je cenným zdrojom vápnika, jódu a železa. Práve vďaka konzumácii rias sa u Japoncov pozoruje veľmi dobrá kvalita pleti a vlasov. Pôsobí zásadotvorne.

Ryža

Najväčším umením je príprava ryže. Ak si kúpite špeciálnu okrúhlu ryžu, tzv. Nišiki, máte pomerne veľkú šancu, že uspejete. Ryžu budeme miešať s marinádou z ryžového octu, obilného sladu a morskej soli.

Sójová omáčka

„Ako všetky produkty fermentovanej sóje, aj sójová omáčka čistí organizmus od ťažkých kovov, obsahuje enzýmy a esenciálne aminokyseliny,“ zdôrazňuje odborník. A to nie je všetko. Kvalitná sójová omáčka pomáha zlepšovať aj trávenie. Nie je však jedno, akú „sójovku“ si kúpite. Kvalitná omáčka nemá byť syntetická, ale prírodne fermentovaná. Existujú dva typy: SHOYU a bezlepková TAMARI.

Zelený chren Wasabi

Pôsobí proti zubnému kazu a choroboplodným baktériám v ústnej dutine.

Zázvor

Zohnať nakladaný zázvor už dnes nie je žiaden problém. Nájdete ho v oddelení cudzokrajnej kuchyne v každom supermarkete. Jeho chuť je mimoriadne výrazná. Buď ho neznesiete alebo si ho zamilujete. Zázvor je tiež veľmi zdravý. „Veľmi dobre funguje pri pocite plnosti a ťažkosti, pri odgrgávaní, pálení záhy a plynatosti. Pomáha aj pri nutkaní na zvracanie a dokonca aj pri morskej chorobe, či nevoľnosti v dopravných prostriedkoch,“ radí MUDr. Ruttkay

Zelenina podľa chuti a fantázie

Odporúčame bielu reďkovku, avokádo, uhorku či mrkvu. Ak posypete plátky zeleniny ľanovými alebo sezamovými semienkami, dosiahnete ešte zdravšiu pochúťku. Navyše, vaše maki bude vyzerať o to efektnejšie.

 

Ako na to

Uvarte ryžu

Začneme prípravou ryže. Ryža na sushi musí byť dostatočne lepkavá, aby sa vám krúžky nerozsýpali. Ako to dosiahnuť? Ryžu najprv 4-5 krát prepláchneme a necháme asi 30 minút odstáť vo vode. Potom ju pod pokrievkou varíme na prudkom ohni. Keď voda začne vrieť, plameň stíšime a necháme variť ešte 10 minút. Po 10 minútach vypneme plameň a ryžu necháme odstáť v nádobe ďalších 10 min.

Polejte marinádou

Kým sa varí ryža, pripravíme si marinádu. 4 polievkové lyžice ryžového octu zmiešame s 2 polievkovými lyžicami jačmenného sladu a polovicou kávovej lyžičky morskej soli. Privedieme do varu a po vychladnutí ju môžeme vmiešať do ryže.

Zrolujte do valčeka

Vychladnutú ryžu rozprestrieme na plát riasy, ktorý sme položili na bambusovú podložku. Na súvislú vrstvu ryže nakladieme prúžky zeleniny (surové avokádo, bielu reďkovku, uhorku a uvarenú mrkvu) a pomocou bambusovej podložky následne všetko pevne zarolujeme. Nakoniec ostrým nožom namočeným do vlažnej vody vzniknuté rolky nakrájame na asi 1 cm hrubé kolieska.

 

A môžeme podávať!

Sushi sa konzumuje pomocou paličiek, ale môže sa chytať aj rovno do ruky. Krúžok maki sa namáča do sójovej omáčky a zeleného chrenu a zajedá nakladaným zázvorom. To všetko si pripravte do malých misiek. Japonci zapíjajú sushi nechladeným ryžovým vínom, tzv. Sake. Môže sa servírovať aj zelený čaj alebo minerálna voda. 

 

(tot)

01 - Modified: 2015-09-28 22:28:01 - Feat.: - Title: Chceli by ste študovať alebo pracovať v zahraničí? Diabetes vám nemusí stáť v ceste 02 - Modified: 2015-09-02 08:16:02 - Feat.: - Title: Po dôkladnej príprave váš malý diabetik v škole zvládne všetky situácie 03 - Modified: 2015-06-28 22:27:01 - Feat.: - Title: Na čo by ste nemali zabúdať, ak chcete leto prežiť bez ťažkostí 04 - Modified: 2014-12-18 22:45:01 - Feat.: - Title: Vytvorte si harmonické Vianoce 05 - Modified: 2014-11-25 08:25:01 - Feat.: - Title: Pripravte sa na zimu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 01:34