StoryEditor

Quinoa na tanieri

27.10.2014, 23:45
Autor:
(dia)(dia)
Ak radi skúšate nové potraviny a obohacujete si tak svoj jedálniček, máme pre vás informáciu o potravine quinoa.

Ide o nepravú obilninu, ktorá má podľa dostupných zdrojov niekoľko predností.

O názor na quinou sme poprosili Máriu Štefákovú, diétnu a edukačnú sestru z NEDÚ Ľubochňa.

Ouinoa má nižší obsah sacharidov, ale aj vyšší obsah bielkovín. Má teda pravdepodobne aj nižší glykemický index (GI). Z tohto pohľadu je to pre diabetika výhodná obilnina. Jej príprava je jednoduchá, pracuje sa s ňou podobne ako s ryžou.

Quinoa sa varí alebo dusí podobne ako ryža (2 šálky vody na 1 šálku quinoi) 14 –18 minút. Po uvarení má príjemnú ľahkosť, nadýchanú štruktúru a jemnú, ľahko orieškovú  chuť. Na dochutenie môžete použiť rascu, cibuľu a soľ korenie ako na prípravu ryže.  Quinoa je chutná keď sa zmieša s ovocím, orechmi a mliekom, prípadne aj sójovým.

Quinoa je pre vysoký obsah bielkovín vhodná na prípravu kvalitných, energeticky a nutrične výdatných raňajok najmä pre športovcov.

Nie je však vhodná pre diabetikov v prípade, že by si ju chceli pravidelne zaraďovať do stravovacieho plánu, pretože by prečerpali povolený, resp. odporúčaný limit bielkovín v strave. Pre spomínaný vysoký obsah bielkovín nie je vhodná ani pre diabetikov s diabetickou nefropatiou (poškodenie obličiek).

Kalorická hodnota na 100 g: 1 539 kJ/368 kcal. B 14,1 g, T 6,1 g (z toho nasýtené mastné kyseliny 0,71 g), vláknina 7,0 g, S 64,2 g. Na 1 SJ pripadá 16 g ouinoi pred varením. Keďže sa varí ako ryža, 1 sacharidovej jednotke (SJ) po uvarení budú odhadom zodpovedať cca 2 navŕšené polievkové lyžice, t. j. 50-55 g.

 

Rozdiely v porovnaní s ryžou

Ryža

1 464 kJ/350 kcal (menej ako quinoa)

Bielkoviny 8,7 g (menej ako quinoa)

Sacharidy 76,1 g (viac ako quinoa), ryže teda pripadá na 1 SJ 13 g pred varením a quinoi 16 g

Pri varení ryža zvýši svoju hmotnosť tak, že na 1 SJ bude pripadať po uvarení 45 g, čo sú 2 polievkové lyžice, mierne navŕšené, ale v prípade quinoi to bude 50-55 g.

Tuky 0,1 g (oveľa menej ako quinoa)

Quinoa je vhodná pre diabetikov a najmä pre tých, ktorí sa venujú športovej činnosti, ale aj pre diabetikov 2. typu s nadváhou, pretože zabezpečuje dlhší pocit zasýtenia pre obsah vlákniny. Aj napriek priaznivým referenciám je vhodné ju striedať s naturálnou a bielou ryžou.

POZOR!

Rozhodne nie je vhodná pri komplikáciách (DNA a nefropatia), kedy je potrebné v strave obmedzovať bielkoviny.

01 - Modified: 2006-11-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diaľničné nálepky onedlho v predaji
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/to-co-jete, menuAlias = to-co-jete, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 17:10