TIP na chutnú a zdravú polievku: Zeleninová s cícerom Cícer patrí medzi strukoviny, ktoré sú bohatým zdrojom živín pre organizmus. Má pomerne nízky glykemický index a stabilizuje nárast hladín cukru v krvi. Preto je ideálnou potravinou pre diabetikov.
Zdravý tip na desiatu: Kokosový jogurt s citrusmi Kokos obsahuje takzvané dobré tuky, znižuje krvný tlak a udržiava správnu hladinu cukru v krvi. Pomáha tiež znížovať aj výskyt rizikových faktorov srdcových chorôb.
Ako začať chudnúť s cukrovkou Po intenzívnej zmene životného štýlu sa výskyt cukrovky po troch rokoch znížil až o 60 %.
Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke Keď sme zabudli na prevenciu cukrovky 2. typu, snažme sa pomôcť stravou pri liečbe.
Gaštan jedlý: Lieči dráždivý kašeľ Pomáha v liečiteľstve proti mnohým chorobám, v kuchyni ho milujeme v podobe krémov do koláčov aj plnky do hydiny.
Do jedálneho lístka by mali ľudia v zime zaradiť sýtejšie jedlá Vhodné sú teplé zeleninové či mäsové polievky a prívarky zo strukovín. Upozorňuje na to nutričná terapeutka Ľubomíra Fraňová zo zvolenskej nemocnice.
Mandle prospievajú mozgu i nervovému systému Mandle sú zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, nemali by preto chýbať v jedálničku počas celého roka.
Melón pomáha obličkám Vedeli ste, že melón je zelenina? Áno, patrí medzi druhy ako tekvice, uhorky či patizón. Oficiálne sa označuje ako dietetická zelenina, ktorá sa konzumuje ako ovocie.
Stres u diabetika Ktoré potraviny pomôžu? So stresom môžu súvisieť aj tráviace ťažkosti, často nechutenstvo alebo, naopak, prejedanie. Vhodnou úpravou stravy je možné tieto ťažkosti stlmiť.
Kapucínka - je krásna aj liečivá V našich podmienkach sa pestuje ako jednoročná rastlina, ktorá skrášľuje záhrady či terasy. Okrem toho je výborným antibiotikom aj dezinfekčným prostriedkom.
Úprava stravy pri nízkom krvnom tlaku Aj nízky tlak môže byť pre diabetika problémom. Sprevádza ho nevoľnosť, únava, rozmazané videnie či nesústredenosť.
Čo jesť pri OBEZITE? Nadváha a obezita je následok podcenenia prevencie a má pozadie v nesprávnom životnom štýle jedinca.
Zasýti aj osvieži: mrkvové smoothie Mrkva patrí medzi naše najpoužívanejšie zeleniny. Každý deň by sme mali zjesť aspoň jednu mrkvu. Pomáha nášmu zraku a chráni pokožku. Zásobí nás mnohými vitamínmi a stopovými prvkami.
OMAN PRAVÝ upraví hladinu glukózy Pre diabetikov je zaujímavý tým, že obsahuje dostatočné množstvo inulínu. Pozitívne upravuje hladinu glukózy a znižuje krvný tlak.
TIP na výživnú letnú polievku: Cviklová s cícerom Cvikla a cícer majú vynikajúce účinky na zdravie! Patria medzi top potraviny. Cvikla pomáha srdcu aj tráveniu, cícer je bielkovinou bombou.
TIP na zdravé jedlo. Šalát s tuniakom a prepeličími vajíčkami Tuniak obsahuje bielkoviny a hlavne omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú srdcu lepšie fungovať. Prepeličie vajíčka zas zvyšujú svalovú hmotu a znižujú zápaly v tele.
Stavte na citróny: Osviežia, podporia imunitu Sú mnohými charakterizované ako regulárna superpotravina. Obľubujú ich kuchyne po celom svete. Okrem toho, že dodávajú potrebnú energizujúcu iskru jedlám, majú skvelé antioxidačné schopnosti, ktoré by mali zaujímať aj diabetikov.
Bez úpravy stravy liečba diabetikov zlyháva Bez adekvátneho stravovania zlyháva akákoľvek snaha lekára pomôcť pacientovi, a to aj napriek tomu, že sú k dispozícii najmodernejšie lieky.
Stravovanie diabetika v rodine Ako zabezpečiť stravovanie v rodine, keď spolu žijú tri generácie a ešte aj diabetik?
Ovocie z Ďalekého východu: zlepšujú trávenie, imunitný systém, reguluje krvný tlak Oplatí sa ho ochutnať, pretože má neobyčajné účinky! Dnes už nie je problém nájsť ho aj na pultoch v slovenských obchodoch.
Pečená zelenina s plesnivým syrom Denne by sme jej mali zjesť aspoň 400 gramov. Určite by sme ju mali pridávať ku každému jedlu, pri hlavnom obede by mala tvoriť polovicu nášho taniera. Vyskúšajte zeleninu ako prílohu!
Každý cukor je škodlivý Hoci cukor náš organizmus potrebuje, je zdrojom energie, nadmerné sladenie akýmkoľvek cukrom škodí organizmu. Preto by ste to s jeho konzumovaním nemali preháňať. Spoznajte rôzne mýty, ktoré kolujú o cukre.
Vyskúšajte TEKVICOVÉ rizoto Tekvica nielen podporuje trávenie, ale aj posilňuje imunitu, pomáha očiam, posilňuje srdce a je skvelá aj pri chudnutí.
Zabudnutá HŔSTKOVÁ zeleninová polievka. Je zdravá, plná bielkovín a vitamínov Strukoviny patria medzi základné suroviny, pretože sú mimoriadne zdravé, ale navyše sú aj lacné a trvanlivé. Sú aj skvelým zdrojom prírodných bielkovín, vitamínov a minerálov.
Dôležité sú sacharidy v jedle. Ako ich počítať? Počet sacharidových jednotiek na deň nemá každý diabetik rovnaký a tiež ich prerozdelenie na porcie jedla nie sú totožné pre každého. Otázok je mnoho a každá čaká na vysvetlenie. Čo si diabetik potrebuje objasniť?