StoryEditor

O diétovaní a zhadzovaní kilogramov

03.04.2014, 23:17
Autor:
(dia)(dia)
Držali ste niekedy diétu? Čo o kontrolovanom jedálničku, psychike a v neposlednom rade aj o hladine cukru v krvi hovoria diabetici?

 

Držali ste niekedy diétu? Boli vaše skúsenosti pozitívne alebo negatívne? Čo na to vaša glykémia? So svojimi skúsenosťami s diétovaním a zhadzovaním nadbytočných kilogramov sa s nami podelili aj títo diabetici.

 

Pri diéte mám strach z hypo
Vyskúšala som jednu diétu z časopisu, mám s ňou skôr negatívne skúsenosti. Vydržala som 4 týždne, ale zhoršili sa mi glykémie a schudnúť sa mi nepodarilo. Snažím sa konzumovať surovú zeleninu, ovocie a prednosť dávam diétnym druhom mäsa. Posledné mesiace mám nevyrovnané glykémie, bolesti hlavy a stavy úzkosti. Ale to súvisí snáď aj s inými faktormi, psychika hrá veľmi veľkú rolu. Veľmi rada by som si upravila hmotnosť, som presvedčená, že diéta vždy pomôže. Pri diétnom programe som v strese, mám obavy, či sa nedostanem do hypoglykémie. Tak isto byť na diéte samostatne nie je veľmi dobré, skoro sa vytratí nadšenie. Viac sa mi darilo v skupine. Možno sa vám zdá, že som super jedák, ale nie je to pravda. Hovorí sa, že obézni ľudia nechcú pripustiť, že konzumujú viac ako potrebujú, lenže tu je aj druhá strana mince - človek, ktorý má zdravotný problém, je menej pohyblivý a tu už rovnica príjem = výdaj neplatí. Okrem toho, je tu aj dedičnosť (cukrovka v rodine). Rada by som sa zbavila svojho problému s obezitou, len neviem ako. V poslednej dobe som depresívna, mám obavy vstúpiť do ambulancií lekárov, lebo všade mi hovoria, že problémom môjho stavu je obezita.
Marta, Sabinov

Diétovanie nie je pre mňa
Diétu som doposiaľ nikdy neskúšal a ani ma to nelákalo. V každom časopise v podstate popisujú to isté. Jednoducho, ide o sledovanie kalorickej hodnoty, zloženia potravín a, samozrejme, o odporúčané raňajky, obedy a večere. Iné je to, keď človek športuje, iné, keď pasívne sedí v práci. Podľa toho by mal prispôsobiť aj svoj jedálniček. Ale pravda je taká, že človek v práci na „kontrolovaný jedálniček“ často zabudne a zje, čo má poruke. Keď mám ja poruke viacero alternatív, vyberiem si tú zdravšiu, respektíve menej škodlivú. Som zástancom zdravého stravovania. Aj keď sám to párkrát poruším, snažím sa nejesť to, o čom viem, že je nezdravé.
Ján, Košice

Vydržala som krátko
S diétou nemám skúsenosti, ale pokúšala som sa zhodiť nejaké kilá, pretože som pribrala 5 kíl. Len som sa snažila menej jesť a začala som viac športovať. Vydržala som však krátko, pretože sa mi rozkolísala hladina cukru a aj napriek tomu, že som znižovala dávky inzulínu, takmer každý deň som mala hypoglykémie a zhodiť sa mi nepodarilo ani gram. Vo svojej strave uprednostňujem zeleninu, ovocie, mäso s prílohou a niekedy siahnem aj po sladkostiach.
Mgr. Zuzana Machalíková, Horná Kraľova

Už nikdy delená strava
Prvú diétu som vyskúšala ako 18-ročná. Dala som sa na delenú stravu, ale zistila som, že nie je vhodná pre diabetika. Nemôžem jesť len bielkoviny, niekedy si musím dať aj sacharidy, aby sa mi neznížil cukor. Pri delenej strave som sa častejšie dostávala do hypoglykémie, tak som usúdila, že to nie je pre mňa to najlepšie. Ako skúsenosť to bolo dobré, ale už by som sa do toho nepúšťala. Pre diabetikov nie sú vhodné radikálne diéty, skôr plánované, dlhodobé. Ja dodržiavam klasický scenár – ryby, mäso, cestoviny, celozrnné výrobky, zelenina a ovocie. Celkovo si o diétach myslím, že nemajú zmysel, ak sa nedodržiavajú dlhodobo. Inak človek síce schudne, ale rýchlo naberie späť, lebo telo si najskôr zvykne na nízky obsah sacharidov a návrat k „normálnej“ strave je šok.
Karin Tóthová, Bratislava

 

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-22 14:24:10 - Feat.: 0 - Title: ifo:Nálada vo svetovej ekonomike je naďalej dobrá
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/chudnutie, menuAlias = chudnutie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 02:58