StoryEditor

Obriezka pomáha pri liečbe chronických zápalov

07.06.2017, 15:33
Zvýšená koncentrácia cukru v krvi spôsobuje typické príznaky diabetu. Časté sú opakované infekcie kože, dutiny ústnej, infekcie močového traktu, zvýšený pocit smädu, únava, zhoršenie zraku a podobne.

Diabetes mellitus patrí medzi veľmi vážne chronické ochorenia. Na Slovensku bolo registrovaných v roku 2010 viac ako 340 000 pacientov s cukrovkou. Pre toto ochorenie je charakteristickým znakom zvýšená hladina cukru v krvi tzv. hyperglykémia. U pacientov dochádza k zvyšovaniu obsahu krvných tukov, poškodeniu ciev a následne zvýšenému výskytu srdcovocievnych príhod.

Komplikácie diabetu

V priebehu ochorenia sa postupne vyvíjajú chronické komplikácie cukrovky. Dochádza k poškodeniu periférnych nervov a ciev kdekoľvek v tele, v dôsledku čoho vznikajú rozličné príznaky a komplikácie diabetu. Postupne sa môže rozvinúť poškodenie obličiek, sietnice, ischemická choroba srdca, cievna mozgová príhoda, ischemická choroba dolných končatín, diabetická neuropatia a pod.

Narušenie mikrocirkulácie a poškodenie nervov sa prejavuje aj zhoršenou erekciou. Znížená funkcia imunitného systému pri cukrovke prispieva k častejším infekciám močových ciest, infekciám kože a špeciálne k častým zápalom predkožky a žaluďa – balanopostitíde. Práve tejto typickej urologickej komplikácii sa venujeme v nasledujúcich riadkoch.

Zápal predkožky

Ako je spomenuté vyššie, balanopostitída – zápal predkožky a žaluďa penisu je jednou z najčastejších a pre muža veľmi nepríjemných komplikácii cukrovky. So zápalom predkožky sa stretne väčšina mužov s cukrovkou v priebehu života. Vo väčšine prípadov sa tieto zápaly predkožky opakujú aj napriek liečbe. Nie je zriedkavé, že príde na urologické vyšetrenie pacient, u ktorého sa z ničoho nič opakujú zápaly predkožky a nereagujú adekvátne na liečbu. Urológ vysloví v takýchto prípadoch podozrenie na cukrovku a vo väčšine prípadov sa aj podozrenie potvrdí v diabetologickej ambulancii.

Neznamená to však, že každý kto mal zápal predkožky musí mať nutne cukrovku. Takéto ochorenie sa vyskytuje bežne v populácii a po pomerne nekomplikovanej liečbe ustupuje a predkožka sa hojí bez následkov. U pacientov s diabetom je priebeh zápalu odlišný. Charakteristické je opakovanie zápalov aj napriek liečbe, majú dlhý priebeh.

Fimóza

Ak začne problém s predkožkou chronicky prebieha väčšinou už od začiatku. Výsledkom je zhrubnutie a zúženie predkožky – tzv. fimóza, dochádza k vzniku trhlín na predkožke, k chronickým zmenám na žaludi. Tým že predkožku postupne nie možné pretiahnuť cez žaluď, sa zhoršuje hygiena, zvyšuje sa riziko infekcie močových ciest a zhoršuje sa erekcia a kvalita sexuálneho života.

Okrem zhoršenia hygieny a erekcie pri neliečení chronického zápalu predkožky dochádza k vzniku zrastov predkožky a žaluďa a zvyšuje sa riziko vzniku karcinómu penisu, čo predstavuje najzávažnejšiu komplikáciu neliečenej chronickej balanopostitídy.

Opakované zápaly

Priebeh zápalu predkožky je veľmi podobný vo všetkých vekových kategóriách. Postupne sa zvyšuje ich frekvencia a predkožka sa po každom ďalšom zápale viac zužuje. Takto môže poškodenie predkožky postupovať mesiace, niekedy pomaly aj viac rokov. No nie je zriedkavé, že prvý zápal predkožky v priebehu života muža  spôsobí už po pár dňoch závažnú fimózu, ktorá vyžaduje chirurgické riešenie – obriezku (circumcisiu).

Ak ide o prvý zápal predkožky, ktorá ešte nie je zmenená, potrhaná, zúžená postupujeme konzervatívne. Na liečbu sa používajú lokálne prípravky, masti, krémy niekedy v kombinácii s tabletkovou formou liečby antibiotikami a antimykotikami. Takto je však možné postupovať ak sa zápal objavuje zriedkavo a nemení predkožku, nespôsobuje jej zúženie.

Chirurgická liečba

Ak už vznikne fimóza je liečba mastičkami a tabletkami nesprávna a zlatým štandardom je chirurgická liečba – obriezka. Čo je vlastné obriezka? Ide o pomerne krátky chirurgický zákrok pri ktorom sa odstraňuje predkožka a žaluď ostáva obnažený. Cieľom obriezky je vyriešenie fimózy. Pri chronických zápaloch predkožky dochádza po obriezke k zastaveniu zápalových procesov a zmien na žaludi a zároveň sa znižuje riziko infekcií močových ciest a nádorov penisu.

Zákrok sa vykonáva v lokálnej anestézii a trvá približne 20-30 minút. Pacient po obriezke môže normálne chodiť, šoférovať a vo väčšine prípadov nevyžaduje ani práceneschopnosť. Stehy, ktoré sa používajú pri zákroku vypadnú samé, nie je ich nutné vyberať.

Hojenie a kompenzácia

Rana po obriezke sa hojí v priebehu týždňa a muž môže mať mesiac po zákroku pohlavný styk. K rýchlejšiemu hojeniu rany prispieva samozrejme aj čo najlepšie kompenzovaný diabetes najmä v období tesne po zákroku. Zo skúseností vyplýva, že aj pri vyšších hodnotách glykémie a závažnejších foriem diabetu nebýva väčší problém s hojením rany, preto sa netreba v tomto smere obávať.

Vhodný vek

Obriezku je možné vykonávať v každom veku, no u detí sa realizuje výlučne v celkovej anestézii. U detských pacientov, adolescentov, u ktorých sa vyskytne balanopostitída a najmä ak sa opakuje je nutné vyhľadať urológa a myslieť práve na možný diabetes mellitus. Ak vzniknú v mladom veku zmeny na predkožke je vhodné čím skôr podstúpiť obriezku aby sme predišli zúženiu predkožky, zrastom a dalším komplikáciám s tým spojených.

Nezvratné zmeny

U mladých ľudí častokrát neprihliadame len na funkčnú stránku obriezky a zastavenie zápalového procesu, ale aj na estetickú stránku. Dlhotrvajúca fimóza vedie k nezvratným zmenám na penise a žaludi. Žiaľ, aj v dnešnej dobe prichádzajú  ešte muži, ktorý z rôznych dôvodov odkladajú tento zákrok, bránia sa mu a liečia sa rôznymi spôsobmi, len nie chirurgicky. Prichádzajú s údajom že aj niekoľko rokov nepretiahli predkožku cez žaluď, v dôsledku čoho zrastá predkoža so žaluďom a už nie je možné realizovať obriezku štandardným spôsobom, ale len tak ako to daný stav dovoľuje. Aj pri takýchto obriezkach sa zastavuje zápalový proces, zlepšuje sa hygiena no nie je možné dodržať estetickú stránku zákroku, čo trápi obzvlášť mladých pacientov, sexuálne aktívnych mužov a ich partnerky.

Správne riešenie

Nie každému mužovi, ktorému je diagnostikovaná cukrovka je nutné urobiť obriezku. Ani u každého pacienta, ktorý prekoná zápal predkožky. Chirurgický zákrok je však na mieste ak sa zápal predkožky opakuje, nereaguje dobre na liečbu alebo dochádza k vzniku trhlín,  stvrdnutiu a chronickým zmenám predkožky. Ak vznikne fimóza je obriezka jediné môže a správne riešenie problému.

Je extrémne zriedkavé, aby po obriezke vznikol zápal žaluďa a to aj u pacientov s horšie kompenzovaným diabetom. V súčasnej medicíne neexistuje žiadny prípravok, ktorý by účinne dokázal zabrániť opakovaným balanopostitídam alebo odstrániť už vzniknutú fimózu. Jediná účinná liečba je práve obriezka.

MUDr. Juraj Holba

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
23. apríl 2024 00:39