Podologické ošetrenie nechtov na nohách.Archív Zuzana Myšíková Černá
StoryEditor

Odborné ošetrenie nôh diabetika je nenahraditeľné

25.05.2017, 11:07
Podológia sa zaoberá chodidlom od členkovej časti smerom dole. V našom ponímaní je to zdravotné ošetrenie nechtov nôh a pokožky chodidiel pomocou vysokoobrátkového podologického prístroja so zdravotníckym atestom a frézami.

Prečo je pre diabetikov dôležitá pedikúra?

Návšteva odborného pedikéra - podológa je pre diabetikov dôležitá najmä ako prevencia proti výskytu možného defektu a rovnako za účelom vykonania odborného ošetrenia nechtov nôh a pokožky chodidiel. Takáto procedúra zahŕňa: skrátenie nechtov nôh prípadne úpravu hrúbky nechtovej platničky, čistenia nechtových valov, opracovania zhrubnutej kože chodidiel, odstránenie kurieho oka či opracovanie ragádu (praskliny). Celá procedúra sa vykonáva za pomoci podologického prístroja so zdravotníckym atestom s diamantovými frézami. Súčasťou ošetrenia je aj edukácia, ktorá zahŕňa informácie o správnom ošetrení v domácom prostredí, správnom výbere ponožiek (bavlnených bezšvových určených pre diabetikov) či obuvi, použitie korektorov nielen pre zvýšenie komfortu chôdze ale aj elimináciu výskytu kurích ôk a otlakov. Poukazujeme aj na nástrahy pri zníženej citlivosti chodidiel a rovnako na možnosti zarastenia nechtov, ktoré si môže každý spôsobiť nevhodným výberom obuvi pri turistike či športovej aktivite ale aj nevhodným ošetrením. Aj malá ranka na chodidle môže byť pre pacienta s cukrovkou vážnym problémom.

Každodenná kontrola chodidiel by sa mala stať súčasťou života diabetikov.

Najmä v prípade diabetikov v rannom štádiu choroby  je dôležité, aby získali čo najviac informácií, vrátane správnej starostlivosti o chodidlá a svoje ochorenie začali brať vážne. Prevencia začína edukáciou.

Pre koho je určené zdravotné ošetrenie chodidiel?

U starších ľudí sa tento druh ošetrenia stáva pravidlom najmä z dôvodu horšieho zraku, prípadne kvôli problémom motorického charakteru, ktoré im znemožňujú dosiahnuť si na nechty. U mládeže ide skôr o ošetrenie akútneho problému a následnej edukácie ošetrenia v domácom prostredí. Zdravotné ošetrenie chodidiel - podológiu,  vyhľadávajú jednoznačne najviac pacienti s diabetes. Z našej klientely tvoria až 80 percent. Veľakrát dostanú odporučenie na tento typ ošetrenia práve od svojho diabetológa.

Prečo je pre diabetikov vhodná suchá pedikúra a nie mokrá?

Diabetický pacient by mal vyhľadávať prístrojovú pedikúru – ošetrenie nechtov nôh a chodidiel na sucho. Pri tomto druhu zdravotného ošetrenia prichádza len zriedkavo k narušeniu integrity kože. Diabetik má zvýšené hygienické nároky a  nohy by mal mať skôr v suchu. Pri suchej pedikúre používame na opracovávanie nechtov aj zhrubnutej kože vysokoobrátkový podologický prístroj. Nožničky prakticky vôbec nepoužívame, iba ak na vyštipnutie nedostrihnutej časti nechtovej platničky v bočnom nechtovom vale, ktorý by mohol zarásť alebi už zarastá.. Pri opracovaní plosky nohy nepoužívame skalpel ale jednorázové brúsne šmirgľové klobúčiky rôznej zrnitosti, čím predchádzame možnosti poranenia.

Ako dlho trvá pedikúra a čo všetko je dôležité pri ošetrovaní nôh u ľudí trpiacich cukrovkou?

Dĺžka ošetrenia nechtov nôh a chodidiel závisí od miery „zanedbania“. Pri prvej návšteve môže trvať  75 minút a pri pravidelných návštevách sa čas skracuje na 45-60 minút. Je možné že pri prvom ošetrení musíme vykonať aj špeciálne úkony ako je napríklad neinvazívne ošetrenie zarasteného nechtu aplikáciou individuálnej spony Ross fraser alebo za pomoci Arkádyho kocky. Druhým najčastejším úkonom je výroba náhrady nechtovej platničky protetickým materiálom. Počas ošetrenia aj po ošetrení  poskytujeme klientovi čo najviac informácií o stave chodidiel.

Zaujímajte sa aj o celkový zdravotný stav diabetika?

Vedieme evidenciu klientov a pri zakladaní karty žiadame v prípade diabetika aj informáciu o ochorení a kontakt na ošetrujúceho lekára. Pri výskyte defektu (zarastený necht, výskyt ragádu, mykotické ochorenie pokožky chodidiel) vypracovávame aj fotodokumentáciu. Zaujíma nás, aký typ práce klient vykonáva, v akom prostredí pracuje, či sa venuje nejakému športu, aké sú jeho záľuby, či fajčí, ako sa stravuje, akú obuv nosí. Každá z týchto skutočností má vplyv na jeho nohy, od týchto informácií sa vieme odraziť a urobiť pedikúru s edukáciou presne na mieru pacienta. Častokrát ide aj o multidisciplinárny prístup. V mnohých prípadoch je nutné zapojiť, okrem diabetológa, do problému chirurga, fyzioterapeuta, kožného lekára a pod. Klienta vieme nasmerovať a pomôcť mu s riešením zdravotného problému, ktorý sa týka chodidiel.

Aké máte skúsenosti s ošetrovaním diabetickej nohy? Je pravidelná pedikúra do istej miery aj prevenciou pred zhoršovaním nálezu?

Ošetrenie nôh diabetika má v odbore podológie svoje hranice. Otvorené rany už nepatria do našej kompetencie. Môžem vykonať fotodokumentáciu so súhlasom klienta, zaslať ju ošetrujúcemu lekárovi a klienta poučiť o nutnom vyhľadaní odbornej pomoci u svojho diabetológa, prípadne chirurga. Pokiaľ by išlo o ošetrenie zarasteného nechtu s aplikáciou individuálnej špony Ross fraser, ošetrenie vykonáme a so súhlasom klienta si vyhotovíme fotodokumentáciu. Môžeme informovať o danej skutočnosti ošetrujúceho lekára. Každý klient je poučený o domácom ošetrení a o nutnej spolupráci.

S akými problémami sa stretávate najčastejšie pri ošetrovaní chodidiel diabetikov?

Najčastejším problémom je zarastenie nechtov. Nechtová platnička má svoju funkciu. Stáva sa, že po chirurgickej ablácií nechtovej platničky z dôvodu jej zarastania nastane traumatizácia nechtového koreňa a nechtová platnička už nevyrastie,  prípadne vyrastie len jeho časť. Z tohto dôvodu ju nahrádzame protetickým materiálom.

Orthonyxia je vyrovnávanie nechtu individuálnou sponou, ktorú si vyrábame z dentálneho drôtu. Podľa miery poškodenia a hrúbky nechtovej platničky volíme medzi dvomi hrúbkami a aj počtom omegy. Vyrábame si jedno-omegové, dvoj a niekedy až kombinované troj- omegové špony.

Prichádzajú za vami klienti aj s plesňovým ochorením? 

Mykotické ochorenie nechtov nôh ako aj pokožky na ploskách či v medziprstovom priestore je, bohužiaľ, veľmi časté. Klienti o svojom stave vedia a niekedy sa snažia pomocou rôznych preparátov o ich liečbu. Žiaľ, osveta mykotických ochorení je nízka a stáva sa, že preparát nie je správne použitý a neplní funkciu a teda liečba nie je úspešná. O možnom výskyte mykotického ochorenia informujeme klienta, ale záverečné stanovisko určí kožný lekár po vykonaní sterov a po mikrobiologickom vyšetrení. Je nutné vedieť, kedy je takéto vyšetrenie možné urobiť a ako dlho pred odberom nie je vhodné používať žiadne antimykotické preparáty. Ich použitie môže totiž ovplyvniť výsledok. Podológ nestanovuje diagnózy ale napomáha úspešnej liečbe.

Stáva sa vám, že za vami prídu aj klienti po amputácii končatiny alebo prstov?

Máme klientov, ktorí majú amputovaný jeden alebo dva prsty. Naďalej chodia na ošetrenia, pretože pri absencii napr. palca sa prenáša váha a záťaž na inú časť chodidla a môžu sa vyskytnúť otlaky či kurie oká, hyperkeratóza a ragády. Taktiež sa mení postavenie päty a klenby.

K dispozícii máme aj podoskop, aby sme zistili, kde je na chodidlo vyvinutý najväčší tlak, vieme poučiť klienta o možnosti výberu vhodnej vložky do topánky a jej úprave ako aj vhodnej obuvi. Tieto úkony sú už ale parketou pre ortopédov.

Používate pri ošetrovaní diabetikov špeciálne prípravky? Aké prípravky sú vhodné na každodenné použitie?

Na našom pracovisku používame prevažne výrobky bylinného charakteru: tinktúru z nechtíka lekárskeho a z bielej ľalie. Zameriavame sa aj na apiterapiu. Ide o použitie včelích produktov: propolisovú tinktúru, sterilný medovicový med, vodu s materskou kašičkou, dezinfekciu s propolisom, propolisový balzam na praskliny. Na domáce ošetrenie odporúčam osvedčené produkty. Pre diabetikov sú vhodné krémy na suchú pokožku s obsahom Urea (kyseliny močovej). Tu je ale nutné vedieť, aké percento obsiahnuté v kréme je vhodné a ako dlho sa môže používať. Na ošetrenie päty odporúčame nosenie špeciálnych ponožiek, ktoré obsahujú  gél na suché a popraskané päty. Pred spaním sa môžu nosiť v trvaní najviac 30 minút.

Je pre pacientov s cukrovkou vhodná aj masáž chodidiel?

Masáž diabetikom ani tehotným ženám nevykonávame, pretože pre nich nie je vhodná. Realizujeme maximálne jemné vtieranie pri aplikácií dezinfekčného gélu, hydratačného mlieka či krému.

Na čo všetko by mali diabetici dbať pri domácej starostlivosti o nohy?

Pri domácom ošetrení je dôležitá denná kontrola plosiek z dôvodu možného poranenia. V prípade rany na chodidle v domácom prostredí odporúčame robiť si vlažný dezinfekčný kúpeľ s obsahom jedlej soli, po ktorom je nutné presušiť chodidlá uterákom a dbať aj na presušenie medziprstových priestorov. Pokiaľ je nutné ošetrenie hyperkeratóz, odporúčam papierový pilník vhodnej zrnitosti, s ktorým predídeme narušeniu pokožky ešte pred kúpeľom. Skrátenie nechtov odporúčam pilovaním. Nechtovú platničku treba upravovať do rovného tvaru, tak aby sme predišli  zastrihnutiu a nespôsobili si poranenie, prípadne zarastenie.

Ako často by mali diabetici podstupovať pedikúru? 

V prípade nutnosti odporúčame ošetrenie každých 4-6 týždňov. Ak si klient dokáže ošetriť chodidlá v domácom prostredí sám, objednáva si preventívne ošetrenia približne každých 12 týždňov podľa potreby. Ošetrenie nie je predpísané. Záleží od klienta, ako sa postaví k zodpovednosti za svoje chodidlá. Aj pri tomto druhu činnosti je spolupráca klienta a ošetrujúceho podológa dôležitá. Našim cieľom je dostať chodidlá do stabilizovaného stavu, zlepšiť klientovi komfort chôdze a poskytnúť potrebné informácie o domácom ošetrení. Bohužiaľ, niekedy sa nám stáva, že klienti dbajú viac o svoj vonkajší vzhľad ako o svoje nohy. Odborného pedikéra začnú hľadať až v čase výskytu defektu, kedy už môže byť neskoro. Diabetickí pacienti by mali mať na pamäti, že zodpovedným prístupom, dodržiavaním zdravotnej prevencie a pravidelnou starostlivosťou o svoje chodidlá môžu predísť mnohým závažným problémom (končiac amputáciou časti chodidla) a následným bolestiam.           

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 22:57