StoryEditor

Časopis Diabetik je dostupný aj pre nevidiacich

12.05.2017, 14:22
Nemali by ste záujem o časopis Diabetik? S touto otázkou sa na mňa začiatkom februára 2011 obrátila vtedajšia šéfredaktorka časopisu. Viedla ju k tomu informácia o nás a o našej redakcii v Slovenskej knižnici pre nevidiacich a slabozrakých v Levoči, ktorá vydáva knihy a časopisy pre zrakovo znevýhodnených ľudí.

Keďže Diabetik je špecializovaný časopis zaoberajúci sa rozšírenou civilizačnou chorobou – diabetes mellitus a tá postihuje aj mnohých nevidiacich a slabozrakých ľudí, zareagovali sme kladne.

Časopis na CD

Už je to šiesty rok, čo v redakcii odoberáme dvojmesačník Diabetik, z ktorého šesťkrát do roka vyberám články pre našich čitateľov. Časopis vydávame vo zvukovom formáte na CD nosičoch a keďže má obmedzenú minutáž, do jedného čísla sa musí zmestiť výber v rozsahu 75 minút. Ten potom putuje do našich zvukových štúdií, kde spíker časopis načíta, technici ho spracujú, ďalšia pracovníčka ho skopíruje na cédečka a tie expedícia posiela k našim čitateľom po celom Slovensku a do Česka.

Okruh priaznivcov

Keď som sa na začiatku našich abonentov pýtala či chcú čítať aj časopis Diabetik, odpovedali áno. Dnes má Diabetik svoj stály okruh priaznivcov a ako sú s ním spokojní, posúďte sami: „Stále si tam nájdem to, čo ma zaujíma a po prečítaní ho ešte pošlem môjho nevidiacemu kamarátovi do Levíc.“; „Je tam veľa odborných vecí a tak som v rodine za múdreho a môžem šíriť osvetu ďalej.“; „Zaujímajú ma rozhovory, príbehy známych ľudí, ktorí tiež trpia cukrovkou.“; „Pre našu komunitu má časopis Diabetik hodnotu, pretože mnohí z nás prišli o zrak aj kvôli diabetu.“

Rôzne periodiká

Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči vydáva pre zrakovo znevýhodnených ľudí 17 periodík s rôznym zameraním a vo formátoch im prístupným, tzv. Braillovo (slepecké) písmo, vo zvuku na cédečkách, vo zväčšenej čiernotlači pre slabozrakých a elektronicky cez internet. Náš najstarší časopis Nový život píše už svoju 68-ročnú históriu.

Vydávanie kníh

Okrem časopisov, levočská knižnica, ako jediná inštitúcia svojho druhu na Slovensku, vydáva v braillovom písme a vo zvuku aj knihy. V knižničnom fonde máme v súčasnosti vyše 9,5 tisíc titulov rôznych žánrov. Sú medzi nimi aj obidva Dia šlabikáre obsahujúce desaťročné skúseností zo života detských diabetikov a členov Združenia rodičov a priateľov diabetických detí zo Spišskej Novej Vsi.

Mgr. Gabriela Rerková

šéfredaktorka

Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
25. apríl 2024 12:27