StoryEditor

Aj okrasné kvety môžu liečiť - MONARDA DVOJMOCNÁ

31.03.2017, 10:19
Názov dostala podľa Dr. Nicholasa Monardesa (1493 – 1588) – španielskeho botanika zo Sevilly, ktorý rastlinu nazval bergamota, pretože vôňou pripomína citrónovník horký bergamotový.

Indiáni sa odvarom z monardy liečili pri ochoreniach dýchacích ciest. Už v roku 1820 bola uznaná ako oficinálna v U.S. Pharmacopoea (tzn. uvedená v platnom liekopise) a používala sa na podporu trávenia a tlmenie reumatických bolestí. 

Atraktívne kvety

Monarda je trváca bylina, výrazne aromatická  s podzemnými poplazmi, prezimujúca. Byľ je vysoká 0,5 – 1,0 m s tenkými voňavými listami. Kvety sú výrazne šarlátovo červené, zriedka ružové alebo biele. Kvitne v júni až auguste.

Pôvod a pestovanie

Rastlina pochádza z Ameriky, celá nádherne vonia zvláštnou charakteristickou vôňou. Jej kvety sú atraktívne, preto sa pestuje ako okrasná rastlina, je medonosná. Vo voľnej prírode u nás nerastie, vyžaduje starostlivosť v záhrade. Obľubuje slnečné miesta, ak ju pestujeme v tieni vo vlhkom prostredí, začne plesnivieť až celkom zahynie. Na upotrebenie ako liečivú rastlinu zberáme celú nezdrevnatenú vňať tesne pred kvitnutím, ktorú rýchlo v tieni usušíme. Odrezaná časť znovu dorastie, aj keď už nie do takých výšok ako pri prvom zbere.

Obsahuje silice

Rastlina obsahuje silicu s tymolom, terpénové látky, triesloviny, flavonoidy, horčiny a organické kyseliny. Tymol obsiahnutý v silici má výrazné protimikrobiálne účinky (antiseptikum).

Liečivé účinky

Monarda má mnohoraké účinky, pre prítomnosť tymolu ju môžeme používať rovnako ako materinu dúšku. Vhodná je na liečbu zápalov dýchacích ciest (čaj , ale aj vo forme inhalácie), na upokojenie a nespavosť. Odvar z kvetov a listov pomáha pri nevoľnosti, plynatosti, tlmí menštruačné a reumatické bolesti.

Osvedčený je kúpeľ rúk alebo nôh ako doplnok pri liečbe reumy. V gynekologických čajovinách je možné kombinovať ju s rebríčkom a alchemilkou. Pri žalúdočných problémoch s puškvorcom, archangelikou a benediktom. Čerstvá vňať sa používa pri výrobe homeopatík.

Liečivý olej

Z monardy sa môže pripraviť olej podobne ako sa pripravuje jánsky olej z ľubovníka bodkovaného na popáleniny, na infikované kožné defekty a pod. Indiáni používali rastlinu ako liečivé korenie.

Čaj na neduhy

Čaj pomáha tiež pri nachladnutí, pri kašli, lístky sa pridávajú na rany, aby sa rýchlejšie hojili. Pre bežnú konzumáciu je vhodný osviežujúci čaj, ktorý pripravíme pridaním lístkov monardy do bežného čaju ale aj samotné lístky môžu slúžiť ako náhrada čaju. Kvety môžeme pridávať aj do šalátov. Zatiaľ sa nepreukázali žiadne nežiaduce alebo toxické účinky. Vyššie dávky a dlhodobé užívanie sa však neodporúča.

Ing. Mária Kleňová, PhD.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
16. apríl 2024 21:03