Ukončiť týždeň s pohárikom lahodného a kvalitného alkoholu znie lákavo, ale nie je to správna cesta. Alkohol podporuje sklony k depresii. Počas dopoludňajších hodín nasledujúceho dňa môžete cítiť menšie napätie, no to sa počas dňa nahromadí a môže vám úplne pokaziť náladu. Namiesto toho si doprajte zdravú večeru, obohatenú o vlákninu a vitamíny. Môžete si dať i bylinné čaje alebo zdravé limonády s citrónom.Flickr/ Nevena Zlatkovic
StoryEditor

Na jar by ste nemali zabúdať na dôležité vitamíny

07.03.2017, 15:14
Diabetici by nemali zabúdať na pravidelné dopĺňanie potrebných vitamínov v strave, ale aj v podobe výživových doplnkov.

Pre zdravotný stav všetkých diabetických pacientov je nevyhnutné dopĺňať si zásoby vápnika, železa, vitamíny B, C, D, E, minerály a iné látky. Vitamíny sa totiž v organizme míňajú a telo významne poznačí aj oxidačný stres. Diabetici sa musia dôsledkom oxidačného stresu venovať so zvýšenou pozornosťou.

Oxidačný stres

Oxidačný stres je nerovnováha medzi tvorbou reaktívnych molekúl, ktoré poškodzujú organizmus,  a ich zneškodňovaním. Voľné radikály sú látky veľmi ľahko reagujúce s inými látkami a molekulami. Za vznik oxidačného stresu sú zodpovedné reaktívne kyslíkové častice (napr. superoxid, peroxid vodíka, hydroxylové radikály).

Tieto látky sú produktom normálneho bunkového metabolizmu v každom živom organizme, ktorý získava energiu oxidáciou. Vznik oxidačného stresu je preto výsledkom porušenia rovnováhy na rôznych úrovniach v bunke. Z tohto dôvodu sa v bunke produkujú enzýmy, ktoré sú zodpovedné za detoxikáciu bunky a boj s oxidačným stresom.

Obrana organizmu

Diabetici potrebujú úplne rovnaké vitamíny ako ostatní zdraví ľudia. Väčšinu potrebných vitamínov si môžu dopĺňať v strave, ak je dostatočne pestrá a zahŕňa dôležité zdroje vitamínov. Riziko nedostatku vitamínov a minerálov sa zvyšuje pri redukčných diétach, pri zlej kompenzácii diabetu, u vegetariánov a seniorov, tehotných žien, ale aj pri diabetikoch, ktorí sú nadmerne stresovaní diabetickým ochorením.

Práve pacienti s cukrovkou majú znížené hladiny antioxidačných látok a zároveň  majú aj ich zvýšenú potrebu. Nedostatočná kontrola cukrovky – hyperglykémia sa spája so zvýšenou tvorbou markerov oxidačného stresu.

Vitamíny a minerály

Diabetici najviac potrebujú chróm, zinok, horčík, vitamín E, vitamín B12 a železo. Chróm sa zúčastňuje nielen v procesoch  spojených s kontrolou hladiny cukru v krvi, ale aj pri metabolizme lipidov (tukov), znižovaní telesnej hmotnosti a  hustoty kostí.

Zinok je druhým najviac zastúpeným stopovým prvkom v ľudskom tele. Podporuje správnu funkciu inzulínu, zlepšuje kvalitu pokožky a hojenie rán, znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Horčík zvyšuje citlivosť na inzulín. Pri horčíku, ale aj pri ostatných vitamínoch vždy dbajte na odporúčanú dávku, aby ste si nespôsobili ďalšie zdravotné problémy.

Vitamín E neutralizuje voľné kyslíkové radikály vznikajúce počas normálnych procesov v bunke, ochraňuje bunkové membrány a zohráva úlohu aj metabolizme tukov ovplyvnením lipoproteínu LDL. Predpokladá sa, že môže pôsobiť ako ochrana pred poškodením obličiek, nervov a ako prevencia srdcovocievnych ochorení.

Lepšia liečba polyneuropatie

Dostatočné hladiny  vitamínu pyridoxínu (vitamín B6), kobalamínu (vitamín B12), a kyseliny listovej sú nevyhnuté pre správny metabolizmus homocysteínu. Nedostatok kyseliny listovej je najčastejší u diabetikov pri liečby liekmi obsahujúcimi účinnú látku metformín. Keď sa vitamíny B6 a B12  podávali pacientom s  diabetickou polyneuropatiou, ktorá sa prejavovala ako pálenie dolných končatín, nastalo počas liečby významné zlepšenie bolestivých pocitov a porúch citlivosti.

Pre správnu funkciu nervov je nevyhnutné dostatočné zásobovanie vitamínom B1. Pri zvýšenej hladine glukózy sa zvyšuje potreba vitamínu B1. Kyselina pantoténová alebo vitamín B5 je kyselina a zároveň vitamín. Vstupuje do metabolizmu cukrov, tukov a bielkovín. Podieľa sa na tvorbe  červeného krvného farbiva hemoglobínu.

Zastavte osteoporózu

Diabetici sú ohrození aj rizikom osteoporózy, preto je potrebné dbať na prísun vápnika. Riziko osteoporózy sa zvyšuje vekom a najohrozenejšie sú ženy po prechode. Diabetici môžu mať problémy s laktózovou intoleranciou, teda neznášanlivosťou mlieka a mliečnych výrobkov.

Na záver ešte zopár dobrých rád: pri vitamínových prípravkoch si overte či neobsahujú cukor alebo umelé sladidlá, overte si, či zloženie prípravku je vhodné pre diabetikov, neprekračujte dennú dávku vitamínov a najmä si uvedomte, že vitamíny sú obsiahnuté aj v pestrej a vyváženej strave.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
25. apríl 2024 21:50