StoryEditor

Kávu si môžete vylepšiť aj zdraviu prospešnými prísadami

14.02.2017, 09:19
O zdravotných účinkoch kávy a jej vlastnostiach ste už isto počuli. Viete však, že káva môže prospieť aj diabetikom? Okrem iného má významné antioxidačné účinky a jej pozitívny vplyv na zdravie už spochybňuje iba málokto.

Škorica

Kôra škoricovníka je skvelým chuťovým doplnkom kávy a iných nápojov. Pre diabetikov je dôležitý pozitívny vplyv škorice na glykémie, ale znižuje aj tlak a hladinu cholesterolu. Výborne chutí najmä so špeciálnou zelenou kávou.

Čili

Pálivé papričky sú naozajstnou pochúťkou, zahrievajú telo a pôsobia ako afrodiziakum. Indiáni už pred Kolumbom poznali ich pozitívne účinky. Použitie: Nasekajte jednu-dve papričky a pridajte do namletej kávy ešte pred sparením horúcou vodou.

Kardamon

Pozitíva kardamonu si užívali už starovekí Gréci a Rimania. Na Strednom východe si kardamonom dochucujú čaj, ale v Egypte ho pridávajú do kávy. Použitie: do mletej kávy pridajte niekoľko semienok kardamonu a nechajte jeden deň odležať. Potom zmes kávy a korenia pripravujte ako zvyčajne.

Vanilka

Vanilka je rastlina, ktorá patrí medzi najvzácnejšie koreniny. Pôvodom je z Mexika, ale medzi najväčšími pestovateľmi figurujú ostrovy Madagaskar a Maurícius. Spojením kávy a vanilky vzniká veľmi príjemná a rafinovaná aróma a chuť.

Viac o káve a jej účinkoch sa dočítate v novom čísle časopisu Diabetik 1-2/2017.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 11:10