StoryEditor

10 zásad bezpečného šoférovania pre diabetikov

25.01.2017, 15:19
Diabetici by si mali pri každom sadnutí za volant uvedomiť svoju zodpovednosť a mali by sa vždy riadiť základnými pravidlami. Iba tak neohrozia seba a iných účastníkov cestnej premávky a zabránia tragédiám.
  1. Podmienkou je dlhodobá dobrá kompenzácia diabetu. Hazardovať a mať neprimeranú odvahu sa nevypláca, preto sa radšej vopred poraďte so svojim diabetológom a inými medicínskymi odborníkmi.
  2. Dlhé šoférovanie vyčerpáva diabetika viac ako zdravého, preto nezabúdajte na dobrý oddych pred dlhšou cestou a prestávky.
  3. Diabetik musí mať dostatočné znalosti o ochorení a jeho manažmente aj mimo bydliska a ďaleko od svojho lekára.
  4. Nevyhnutnosťou je pravidelné meranie glykémií pred a počas dlhšej cesty. Na dlhú cestu je potrebné zabezpečiť si druhého šoféra na striedanie, dostatok času na cestu a dopriať si pravidelné zdravotné prestávky.
  5. Glykémie udržať v rozpätí 5 - 9 mmol/l
  6. Schopnosť rozpoznať prejavy hypoglykémie a byť schopný včas zasiahnuť. Vždy mať so sebou v aute sladký nápoj (napr. džús) alebo iný zdroj cukrov.
  7. Pri prejavoch hypoglykémie zastaviť auto, vypnúť motor a užiť glukózu. Po ústupe prejavov počkať ešte minimálne 15 minút (radšej viac), až potom je bezpečné znovu šoférovať. Šoférovať je možné znovu začať, ak hladina glykémie je pri selfmonitoringu nad 5 mmol/l.
  8. Šoférovanie je úplne nevhodné pre diabetikov s labilným ochorením, s častým výskytom hypoglykémií, alebo s prítomnými komplikáciami (ťažším stupňom diabetickej retinopatie alebo neuropatie).
  9. Diabetici sú povinní informovať o všetkých zmenách zdravotného stavu. Musia byť pravidelne podrobení kontrole diabetológom, oftalmológom, kardiológom a neurológom.
  10. Dôležitý je zodpovedný prístup nielen k sebe, ale  aj k svojej rodine a ostatným účastníkom cestnej premávky. Zodpovednosť diabetikov – šoférov znižuje riziko nielen vlastného ohrozenia, ale aj ohrozenia ostatných účastníkov cestnej premávky.

Ešte viac o bezpečnom správaní diabetikov za volantom, ale aj o iných zaujímavých témach sa môžete dočítať v najnovšom čísle časopisu Diabetik 1-2/2017, ktoré je práve v predaji!

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 00:39