Reuters
StoryEditor

Topinambur má unikátne liečivé vlastnosti

14.12.2016, 12:23
Židovský zemiak, jeruzalemský artičok. Aj to sú synonymá pre hľuzy vysokej rastliny s prívetivými žltými kvietkami, podobnej slnečnici. Aj Peter Sagan objavil topinambur a pravidelne využíva jeho unikátne vlastnosti.

To najdôležitejšie sa však nachádza pod zemou. Hľuzy podobné zázvoru majú totiž unikátne liečivé vlastnosti, z ktorých môžu profitovať najmä cukrovkári a ľudia s nadváhou či obezitou. Topinambury sú prirodzeným zdrojom vitamínov, minerálnych látok, bielkovín (dôležitých aminokyselín). Okrem množstva stopových prvkov (železa, fosforu, vápnika, mangánu, horčíka a zinku) obsahujú inulín (polysacharid blízky škrobu a buničine), ktorý sa v organizme štiepi na jednoduchý cukor – fruktózu.

Topinambury obsahujú aj vitamíny (B1, B2, H, C a D). Obsahujú až 80 % vody a vďaka inulínu a pektínu (obe látky sú vlákninou) pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v organizme, regulujú krvný tlak, chránia pečeň a obličky. Z rovnakého dôvodu pôsobia očisťujúco, pomáhajú organizmu zbaviť sa rôznych jedov, ako aj rakovinotvornych ťažkých kovov a toxínov organického pôvodu.  Pomáhajú tiež zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách.

Inulín a jeho vplyv

Inulín je prírodný polysacharid, ktorý sa skladá z 97 % fruktózy a 3 % glukózy. Má všestranné účinky pri liečbe, ale najmä prevencii civilizačných ochorení (srdcovo-cievne ochorenia, obezita, cukrovka, rakovina hrubého čreva). Pre ľudský organizmus je veľmi významný, pretože vytvára zdroj živín a optimálne podmienky pre bifidobaktérie (v hrubom čreve sa správa ako prebiotikum) a chráni ho tak pred zápalovými a nádorovými chorobami.

Podporuje syntézu vitamínov a vstrebávanie minerálnych látok, napríklad vápnika. Posilňuje imunitný systém a znižuje glykemický index potravín. Tým, že má veľmi malú energetickú využiteľnosť – len 4 kJ na gram, prirovnávajú sa jeho vlastnosti k vláknine. Aj preto má očistný účinok na tráviaci trakt – v čreve sa spáva ako „zdravotná metla“, čistí vnútorný reliéf čriev, viaže nepotrebné a škodlivé látky ako ťažké kovy, cholesterol, nasýtené mastné kyseliny, jedovaté chemické zlúčeniny a odvádza ich z tela. Viaže na seba tiež tekutiny a uľahčuje vyprázdňovanie.

(Viac sa dočítate v novom čísle časopisu Diabetik 11-12/2016.)

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 02:24