StoryEditor

Význam pravidelného cvičenia pri liečbe diabetu

11.12.2016, 15:21
Hoci diabetes mellitus je v súčasnosti nevyliečiteľné ochorenie, je zároveň aj plne a veľmi dobre liečiteľné. Ideálna liečba je založená na aktívnej spolupráci pacienta – diabetika a lekára – diabetológa. Cvičenie je neoddeliteľnou súčasťou liečebného procesu.

Liečbu predstavuje komplex opatrení, kde jednotlivé zložky sú rovnako dôležité. Spočíva v troch základných krokoch:

  1. v dodržiavaní diétnych opatrení
  2. vo fyzickej aktivite
  3. v užívaní liekov alebo podávaní inzulínu v prípade nutnosti

Zásady liečby

Pri dodržiavaní prvých dvoch bodov – teda užívaní diéty so zníženým obsahom cukrov a tukov a zmene prevažujúceho sedavého spôsobu života za zvýšenú fyzickú aktivitu je možné predísť nielen užívaniu tabliet a inzulínu, ale aj všetkých sprievodných komplikácií. Jednotlivé kroky sú navzájom nezameniteľné – tablety a inzulín nedokážu nahradiť nedodržiavanie stravovacích odporučení alebo fyzickú pasivitu. Najlepšie je liečený ten diabetik, ktorý dbá na všetky súčasti liečby.

Bez cvičenia to nepôjde

Význam a účinnosť fyzickej aktivity je porovnateľný s liekmi. Pohyb je jednoznačne prospešný a preto aj žiaduci pre každého diabetika. Nezávisí, či má pacient diabetes mellitus 1. alebo 2. typu, ani od toho, či je liečený „iba“ diétou alebo diétou v kombinácii s tabletkami alebo inzulínom.

Cvičenie je navyše úspešnou prevenciou pred rozvojom cukrovky. Je prospešné aj pre ľudí, ktorí síce nemajú zistenú cukrovku, ale majú zvýšené riziko tohto ochorenia (obezita, vysoký krvný tlak, užívanie niektorých liekov, pôrodná hmotnosť detí bola nad 4000 gramov, v rodine sa vyskytuje cukrovka).

Fyzická aktivita priamo ovplyvňuje metabolické parametre:

  • znižuje sa hladinu cukru (glykémia), glukóza sa využíva ako rýchly zdroj energie,
  • zvyšuje sa účinnosť vlastného inzulínu a tým sa zlepšuje využitie glukózy,
  • zvyšuje sa aktivita transportérov glukózy,
  • zlepšuje sa tzv. inzulínová rezistencia
  • znižujú sa triglyceridy,
  • zvyšuje sa HDL cholesterol - tzv. „dobrý“ cholesterol,
  • znižuje sa LDL cholesterol – tzv. „zlý“ cholesterol.

10 rád pre váš pohyb

  1. Cvičte pravidelne - každé 2-3 dni. Dôvod je jednoduchý – po jednorazovej fyzickej aktivite sa zlepšenie účinnosti inzulínu a zvýšená aktivita transportérov glukózy udržuje maximálne 72 hodín a potom sa vracia k pôvodnému stavu. Opakovaním cvičenia 3-4 krát do týždňa dochádza k trvalému zlepšeniu.
  2. Odporúčaná dĺžka fyzickej aktivity je 30-60 minút.
  3. Intenzitu možno určiť podľa vlastných pocitov. Dobrým indikátorom je zrýchlený pulz a zadýchanie. Dosiahnutá únava má byť mierna až stredná, nikdy nie vyčerpávajúca.
  4. Na presnejšiu orientáciu sa využíva počet úderov srdca za minútu. Od čísla 220 sa odčíta vek cvičenca. Údaj predstavuje počet úderov srdca za minútu, ktorú diabetik nikdy nemôže dosiahnuť, lebo predstavuje veľmi intenzívnu fyzickú záťaž (napr. u 60 ročného je to 160 úderov/min). Pre diabetika odporúčame cvičenie strednej intenzity, čo v predstavuje 60-70% zo získaného údaju (v našom príklade 96-112 úderov/min). V prípade prítomnosti komplikácií  odporúčame cvičenie nízkej intenzity, čo v predstavuje 50-60% zo získaného údaju (v našom príklade 80-96 úderov/min).
  5. V cvičení treba postupne prechádzať od jednoduchších cvikov po náročnejšie.
  6. Dávky je potrebné zvyšovať postupne až do dosiahnutia vytýčenej výkonnosti.
  7. Cvičiť sa má 1-3 hodiny po jedle, nie na lačno alebo bezprostredne po jedle.
  8. Ak diabetik užíva tablety na zníženie hladiny cukru alebo inzulín, cvičiť treba v rovnakú dennú dobu, aby sa dávka liekov mohla upraviť podľa intenzity cvičenia.
  9. Obuv musí byť pohodlná tak pri cvičení vonku ako aj vo vnútri. Nikdy necvičiť na boso. Ponožky musia byť z prírodného materiálu.
  10. Pri vyššej glykémii – nad 17mmol/l a/alebo prítomnosti ketolátok v moči je nutné s cvičením prestať až do zlepšenia parametrov. U dobre kompenzovaného diabetika nie sú obmedzenia.

Ako cvičiť

Druh fyzickej aktivity si každý si môže vybrať podľa dostupnosti, obľúbenosti, podľa ročného obdobia. Najvýhodnejšie je zapojiť čo najviac svalových skupín. Vhodná je rýchla chôdza, turistika, jazda na bicykli (vonku alebo vo vnútri na stacionárnom), plávanie, cvičenie na fit-lopte, korčuľovanie, lyžovanie. 

Chôdza je najľahší a najdostupnejší spôsob telesnej aktivity. Zapojené sú pri nej všetky dôležité svalové partie. Je typickým príkladom pohybu, pri ktorom sa spaľujú tuky (a k tomu je potrebný kyslík, preto sa nazýva aj aeróbnym pohybom). Ak je rýchlejšia (5-6 km/hod) účinnosťou ju možno prirovnať k cvičeniu strednej intenzity. Priaznivé ovplyvnenie metabolizmu sa dosahuje už po prejdení 2 km denne. 3 hodiny rýchlej chôdze sa vyrovná 1,5 hodine telesných cvičení. Je vhodná pre tých, ktorí s pohybovou aktivitou začínajú.

Pri cvičení vo vnútri je potrebné postupne zapojiť všetky svalové partie a dôsledne sa zamerať na nohy. Nezávisle od precvičenia celého tela špeciálne pre diabetika je vhodné denne rozcvičovať aj prsty a plosky dolných končatín (jednoduché cviky – otváranie a zatváranie prstov, uchopenia malých predmetov, precvičovanie na valci, krúživé pohyby nôh v členkovom zhybe) je možné robiť aj pred televízorom. Iba 5 minút takejto činnosti denne je veľmi účinnou  prevenciou pred vznikom tzv. diabetickej nohy.

Čo necvičiť

Diabetik bez zistených komplikácií, prakticky až na tzv. adrenalínové športy, nemá obmedzenia vo výbere. V prípade postihnutia obličiek (diabetická nefropatia) nie je vhodné cvičenie v posilňovni. Ak má očné komplikácie (proliferatívna diabetická retinopatia) neodporúča sa behanie, loptové hry, squash, tenis, vzpieranie, box. Pri postihnutí nervových vlákien (diabetická neuropatia) treba sa vyvarovať behu a dlhým túram. Pri ochorení srdcovo-cievneho systému býva cvičenie limitované výkonnosťou pacienta.

Rady pred cvičením

Úprava stravy (ak je vôbec potrebná) závisí od druhu a intenzity športu, od spôsobu liečby a stavu metabolickej kompenzácie každého diabetika. Diabetici na diéte nemusia robiť žiadne zmeny. Podobne aj diabetici liečení tabletkami, ale ak sa pripravujú na intenzívnejšiu a dlhšie trvajúcu záťaž (nad 1hod.) je vhodné zredukovať dávku tabliet. U pacientov liečených inzulínom je pred výkonom  vhodné zvýšiť príjem stravy o 1-2 sacharidové jednotky a zredukovať dávku inzulínu o 10-30% - všetko ale závisí od intenzity cvičenia. Keďže sa nedá povedať univerzálne pravidlo, nakoľko závisí od mnohých faktorov, odporúčam poradiť sa s diabetológom, ktorý pozná stav pacienta. Každý by mal mať pri sebe zdroj cukrov – najlepšie v podobe džúsu alebo sladkého čaju aby sa predišlo prudkému zníženiu hladiny cukru.

Čo vám dá cvičenie

Po zaradení pohybovej aktivity do denného programu, dochádza nielen k zlepšeniu fyzickej výkonnosti ale aj psychickej pohody. Miera prospešnosti je priamo úmerná  pravidelnosti a intenzite cvičenia. Tu úplne platí „život je pohyb a pohyb je život“. Nikdy nie je neskoro urobiť správny krok správnym smerom. Chrániť si zdravie je to najlepšie čo môže človek pre seba urobiť. Prajem vám príjemné cvičenie!

MUDr. Adriana Ilavská

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 14:06