Gaštany jedlé
StoryEditor

Gaštany sú vhodné aj pre diabetikov

03.11.2016, 15:59
Je tu obdobie horúcich a veľmi chutných gaštanov. Nielenže potešia chuťové poháriky, sú tiež veľmi zdravé. Okrem príjemného kulinárskeho zážitku vám venujú vitamíny skupiny B, tiež vitamíny E, K a C.

Odmenou vám bude výkonnejšia imunita, „dobré nervy“, krajšia pokožka a bezproblémová zrážanlivosť krvi. Navyše vám podarujú slušnú dávku zinku, železa, horčíka, fosforu, vápnika či draslíka a tanínu, ktorý je tiež účinným antioxidantom a pôsobí protirakovinovo. Prospech prinesú aj kostiam, svalom a železo je prevenciou anémie.

Pravidelná konzumácia gaštanov sa pozitívne podpíše na kvalite vlasov, kože, prospieva žalúdku, srdcu, krvnému obehu a mozgu. Naordinujte si ich tiež vtedy, keď sa vám do kĺbov zahryzla reuma alebo ste v poslednom čase nešetrili svoju pečeň. Konzumácia jedlých gaštanov pomáha vyplavovať jedy z nej a povzbudzuje trávenie. Dopriať by ste si ich mali aj pri vyčerpanosti a chronickom kašli. Pomáhajú tiež pri nespavosti, depresiách a poruchách obličiek.

Upečte si ich doma

Skúste si ich upiecť aj doma. Nazbierané gaštany umyte a nožom narežte po dĺžke alebo do kríža do hĺbky pár milimetrov. A to buď na „brušku“ alebo „chrbte“ gaštana. Po narezaní gaštany nechajte hodinu namočené vo vode, potom dajte na plech a pečte pri teplote 220 °C pätnásť až dvadsať minút. Stále ich kontrolujte, aby vám neprihoreli. Upečené gaštany majú popraskanú kožu a sú o niečo tmavšie. Lúpte ich ešte za horúca, pretože keď vychladnú, ich koža tuhne a lúpu sa oveľa horšie. Gaštany si môžete piecť aj na grile či otvorenom ohni. Ich chuť je vtedy výraznejšia.

Plnka alebo gaštanové pyré

Jedlé gaštany sú ideálne aj na prípravu rôznych krémov, zákuskov či koláčov, ktoré môžete naplniť gaštanovým pyré. Pripravíte si ho veľmi jednoducho. Gaštany s nakrojenou šupkou chvíľu varte, potom vydlabte uvarenú dužinu. Prepasírujte ju alebo prelisujte cez lis na zemiaky. Oslaďte, ochuťte troškou rumu alebo rumovej esencie. Ihneď používajte alebo si hmotu vytvarujte do kociek, zabaľte a odložte do mrazničky.

Nezbierajte poškodené kúsky a gaštany vždy radšej skontrolujte pohmatom. Ak ich stlačíte a šupka sa zdeformuje, nie sú správne vysušené a zdravé. Dávajte tiež pozor na plesne, takéto gaštany rovno vyhadzujte. Určite ich nikdy nečistite a nekonzumujte. Nazbierané zdravé plody potom doma čo najrýchlejšie spracujte alebo ich uchovávajte v mrazničke. Jedzte ich vždy iba tepelne upravené.

(bh)

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
20. apríl 2024 17:43