To, ako dlho budete žiť, sa dá údajne odhadnúť aj podľa toho, ako rýchlo chodíte. Tvrdí to aspoň štúdia vykonaná na univerzite v Pittsburghu. Ak v bežnom tempe prejdete minimálne meter za sekundu (teda chodíte pomerne svižne), budete žiť oveľa dlhšie než ľudia, ktorí sa pri chôdzi vlečú. Podľa autorov štúdie je to tak preto, že rýchlosť chôdze je indikátorom nášho zdravotného stavu. Ak teda chodíte rázne a v rýchlom tempe a netrpíte žiadnou vážnou chorobou, pravdepodobnosť dožitia sa vysokého veku je vysoká.Flickr
StoryEditor

Svetový deň reumatizmu si pripomíname už 20 rokov

12.10.2016, 17:19
12. október je deň, ktorý už od roku 1996 patrí na celom svete pacientom s reumatoidnou artritídou. Cieľom celosvetovej kampane je povzbudiť ľudí s reumatickým ochorením, ale aj tých, ktorí im priamo pomáhajú, aby využili každú možnosť na zlepšenie a skvalitnenie života reumatikov.

Reuma je chronické zápalové ochorenie kĺbov a nie je to choroba len starých ľudí. Môže sa objaviť naozaj kedykoľvek a to aj u malých detí. Bolesť, deformity, zmeny na kĺboch, či trvalá invalidita. Aj taký je život s reumou. Zvýšenie informovanosti o reumatických ochoreniach však môže prispieť k včasnej diagnostike a liečbe.

Edukácia má zmysel

Liga proti reumatizmu SR sa aj tento rok globálne spája s celým svetom a informuje o reume ešte viac a otvorene. Pripomeňme si, že z celosvetového čísla 350 miliónov reumatikov, sužuje táto choroba viac ako 50 000 Slovákov. V októbri bude teda, aj vďaka Lige proti reumatizmu SR, ktorá pripravila viacero podporných podujatí, počuť o reume oveľa viac.

3-dňový Motivačno-vzdelávací kurz LPRe SR pre dobrovoľníkov od 14.–16.10.2016 v Piešťanoch. Lekárov a sestry v NÚRCH Piešťany oblečieme do rovnakých tričiek, aby aj takto symbolicky podporili SDR 2016 a priblížili pacientom význam Svetového dňa reumatizmu, že „Budúcnosť je v našich rukách“. Edukovaný a informovaný pacient je pre zdravotníkov lepším partnerom.

Slávnostné podujatie

Slávnostné podujatie pri príležitosti Svetového dňa reumatizmu, ktoré sa bude konať 15.10.2016 v Spoločenskom centre SLK na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Súčasťou slávnostného programu bude už po 8.-krát vyhlásenie výsledkov novinárskej súťaže KROK a udelenie Novinárskej pocty KROK za rok 2015. Súčasťou podujatia bude divadelné predstavenie „Všetko o ženách“ s Andreou Karnasovou, Bibianou Ondrejkovou a Andreou Profantovou.

Nové knihy

Slávnostnú premiéru budú mať aj dve nové knižky: Zborník KROK 2014 – 2015 a zbierka pacientskych príbehov pod názvom Nálezy a straty s reumou. Ide o jedinečnú publikáciu na Slovensku, kde sa pacienti cez vlastné príbehy vyznávajú z toho, čo im chronické ochorenie vzalo, ale aj dalo. Všetky tieto príbehy majú spoločné to, že sú písané absolútne úprimne, slová tečúce priamo zo srdca. Vo vetách cítiť hĺbku prežívaného utrpenia a bolesti, ale hlavne hlbokú vieru a vďačnosť.

Liga proti reumatizmu SR

Liga všetkou svojou činnosťou, publikáciou a mediálnou kampaňou k Svetovému dňu reumatizmu 2016, chce zvýšiť informovanosť o reumatických ochoreniach a tak prispieť k ich včasnej diagnostike a liečbe, aby reuma fatálne nedevastovala kĺby a ľudské osudy. Aby pacienti mali rýchlu a dobrú dostupnosť lekárskej starostlivosti zo strany špecialistov reumatológov vo všetkých regiónoch na Slovensku a čakacie doby novodiagnostikovaných pacientov, resp. čakajúcich na určenie diagnózy boli promptné, nie dlhšie ako pár dní, v ideálnom prípade okamžite, keď ich pomoc akútne potrebujú.

 

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
16. apríl 2024 06:04