pixabay.com
StoryEditor

Dávajte si pozor na nebezpečné infekcie

14.08.2016, 17:32
Mnoho žien má problémy s nepríjemnými prejavmi vaginálnej infekcie, ktoré sú často spôsobené prienikom infekcie z vonkajšieho prostredia. Dobrou prevenciou je zlepšená hygiena, aby ste predišli zbytočným komplikáciám.

Vaginálne infekcie sú sprevádzané svrbením, pálením a prípadne výtokom, preto je potrebné ich liečiť. Hlavným problémom je však liečba slizníc a návrat ich pôvodnej funkcie. Tu si organizmus sám pomôcť nevie, preto je potrebné použiť účinnú liečbu.

Tri zo štyroch pacientiek prekonajú mykózu aspoň raz v živote a takmer polovica z nich ju má opakovane. Problém nastáva hlavne vtedy, ak sa tieto infekcie opakujú. To, či dostanete gynekologickú infekciu alebo nie, závisí aj od kvality a zdravia vaginálnej sliznice.

Obrana proti infekciám

Pri obnova funkcie slizníc a zlepšení ich obranyschopnosti je najlepším pomocníkom kyselina hyalurónová. Nenechajte sa pomýliť názvom, je to číra priehľadná látka gélovej konzistencie, ktorú máme v množstve 15 gramov prirodzene vo svojom organizme.

Kyselina hyalurónová je obsiahnutá v mäkkých spojivových tkanivách, koži, kĺbovej tekutine, pupočnej šnúre, očnej tekutine, niektorých orgánoch a vo svaloch. Jej vynikajúce hydratačné vlastnosti ju predurčujú ako pomoc pri hojení tkanív v úrazovej chirurgii.

Nenahraditeľná kyselina

Kyselina hyalurónová má silnú hydratačnú schopnosť, čiže sa dokáže správať ako špongia. Vďaka tomu viaže a udržiava vodu v miestach odkiaľ sa inak stráca. Podľa potrieb organizmu potom vodu uvoľňuje a tým zabezpečuje dôležité zvlhčenie, potrebné pri liečení rán a zasiahnutých slizníc.

Problematická je najmä nízka životnosť kyseliny hyalurónovej, na koži vydrží iba 12 hodín a v chrupavkách jeden-dva týždne. Dve tretiny vyprodukovanej látky organizmus ihneď spotrebuje a s rastúcim vekom je proces úbytku zrýchlený, preto je potrebné jej neustále dopĺňanie.

Zdrojom kyseliny hyalurónovej je napríklad koreňová zelenina, červené víno a sójové bôby a iné potraviny vyrobené zo sóje. Jej medicínske využitie je však možné najmä lokálnou aplikáciou injekciami, sprejom, krémami, náplasťami, inhaláciou alebo vaginálnymi čapíkmi.

Pomáha organizmu

Vaginálna sliznica podobne ako koža alebo iné sliznice tvorí bariéru voči vstupu baktérií, vírusov a húb do organizmu. Hlien s gélovou štruktúrou, ktorý produkujú drobné žliazky v oblasti krčka maternice, tvorí akúsi "výstelku". Ak je sliznica vagíny dostatočne zvlhčená hlienom, je správne hydratovaná, má ideálne kyslé pH, dokáže odolať infekciám a neohrozia ju ani drobné poranenia.

Liečba vaginálnych ochorení kyselinou hyalurónovou nie je jedinou príčinou ich používania. Prípravky, ktoré ju obsahujú sa využívajú pri všetkých stavoch, ktoré súvisia so suchosťou vagíny v klimaktériu, v tehotenstve a období laktácie, po chirurgickom odstránení vaječníkov, pri liečbe onkologického ochorenia, antiestrogénovej liečbe či autoimunitných ochoreniach slizníc.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 03:08