StoryEditor

Nezabúdajte na účinnú ochranu pred chrípkou

22.10.2017, 14:44
Chrípka každoročne spôsobí zdravotné problémy tisícke obyvateľov. Najčastejšie sa vyskytuje medzi školákmi a dospievajúcimi, horší priebeh máva u seniorov alebo diabetikov. U ľudí s ochorením cukrovky komplikuje ich zdravotný stav kolísajúca hladina cukru, ktorá môže znižovať imunitu a telo je tak na chrípku náchylnejšie. U diabetikov je komplikovanejšia aj samotná liečba chrípky, pretože mnohé prípravky proti tomuto vírusovému ochoreniu obsahujú vyššiu hladinu cukrov.

„U diabetika je dvakrát vyššia pravdepodobnosť rozvoja závažných komplikácií. Musí si predovšetkým dávať pozor na obsah cukrov, ktoré často obsahujú sirupy alebo kvapky proti kašľu. Pre istotu je najlepšie sa vždy informovať v lekárni,“ radí MUDr. Pavel Hanzelka, ktorý pôsobí ako odborný konzultant spoločnosti LR Health & Beauty. Diabetici by mali podľa neho hlavne dopĺňať tekutiny, keďže pôsobením infekcie sa automaticky zvyšuje aj obsah krvného cukru. Pokiaľ množstvo prekročí určitú hranicu, tzv. obličkový prah, cukor sa začne z tela vylučovať močom. Je nutné preto piť najmenej tri litre tekutín denne, aby sa straty vzniknuté potením a vylučovaním opäť doplnili. Vhodné sú bylinkové či zelené čaje, minerálne vody, káva z melty či voda s citrónom. Pokiaľ je to aspoň čiastočne možné, odborníci predovšetkým počas epidémie odporúčajú vyhýbať sa priestranstvám, kde sa naraz vyskytuje veľké množstvo ľudí. Tým sú myslené kaviarne, kiná, ale aj prostriedky hromadnej dopravy. Infekcia dýchacích ciest, teda aj chrípka, sa totiž šíri predovšetkým kvapôčkovou infekciou vzduchom.

Okrem týchto odporúčaných opatrení nesmú diabetici pri chrípke zabúdať ani na štandardnú liečbu, ktorú by mali dodržiavať ešte dôkladnejšie. Najmenej štyrikrát denne by si mali merať hodnoty glukózy krvi a rozhodne neprestávať brať pravidelne inzulín, aj keď majú zníženú chuť do jedla. Pokiaľ sa hladina cukru drží na vyšších hodnotách, je nutné zistiť množstvo ketolátok v moči. Pri nedostatku glukózy v krvnom obehu začne telo čerpať energiu z tukových zásob, tie se však musí najprv rozložiť práve na ketolátky. Ich nízke hodnoty pri vylučovaní nie sú škodlivé, avšak vplyvom infekcie môže ich podiel narastať, a s tým aj ohrozenie chorého.

Cukor a imunita sa vzájomne ovplyvňujú

Pokiaľ človek trpí cukrovkou a nemá chorobu úplne pod kontrolou, obranyschopnosť jeho tela je automaticky znížená. Pravidelné kontroly dokážu odhaliť vyššiu hladinu cukru v krvi, na základe výsledkov potom môže človek stanoviť konkrétne opatrenia. Ideálna hladina je od 4 do 5,6 mmol/liter krvi, ľahko zvýšená je do 7 mmol/liter, hodnota nad 7 mmol/liter je závažná. Akonáhle je totiž cukor vyšší, organizmus je náchylnejší k akejkoľvek infekcii. Priebeh každého infekčného ochorenia býva u diabetikov dlhšia a obtiažnejšia.

Nech už sa jedná o ochorenie akéhokoľvek druhu, prvým a významným krokom sú preventívne opatrenia. O to viac to platí u ľudí, ktorí sa musia vyrovnávať so zdravotným handicapom celoročne. Hlavné je posilňovať imunitu, ktorá okrem iného, klesá vplyvom prechladnutia a nedostatku vitamínov. Ľudské telo je potom terčom pre infekciu. Odporúčaným zdrojom vitamínu C je zelenina a ovocie, ktoré môžeme konzumovať aj vo forme šťavy. Diabetici si však opäť musia ustrážiť obsah cukrov a presne si zistiť, koľko môžu samotného ovocia či nápoja skonzumovať. Vhodné je aj užívanie doplnkov stravy, je však nutné zistiť ich obsah cukru. „Na trhu je k dispozícii rad prípravkov, ktoré obsahujú vysokú hladinu vitamínu C a sú bez cukru. Je potrebné si ale strážiť spojenie ’bez pridaného cukru’. Práve takto označené prípravky sú pre diabetikov vhodné. Obsah cukrov sa v nich pohybuje pod 0,5 gramov na 100 mililitrov,” vysvětlil MUDr. Pavel Hanzelka.

Chrípka môže spôsobovať diabetes I. typu

Chrípka nie je nebezpečná len pre chorých na cukrovku, môže stáť aj za spustením diabetu I. typu, kde vírus naštartuje v organizme chybnú imunitnú reakciu. Pokiaľ je človek oslabený už predchádzajúcimi infekciami, alergiou, stresom alebo liečbou antibiotikmi, vytvoria sa v tele také podmienky, na základe ktorých protilátky atakujú bunky slinivky namiesto chrípky. Pokiaľ tento proces prebehne rýchlo a choroba sa prejaví až zistením vysokej hladiny cukru v krvi, väčšinou sú už beta bunky zničené a človeku nezostáva nič iné, než si začať pichať inzulín. Podľa štatistík týmto typom cukrovky trpí u nás okolo 75 tisíc ľudí.  Väčšina chorých má však diagnostikovaný typ diabetu II., keď slinivka inzulín produkuje, ale telo ho nedokáže spracovať.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
23. apríl 2024 10:45