16.10.2017, 20:03

Diabetes nás učí stravovať sa racionálne

Liečebná výživa - nutrícia pri diabete v podobe racionálneho stravovania predstavuje nenahraditeľný základný stavebný kameň pri celoživotnej liečbe a dosahovaní optimálnych liečebných výsledkov.

Diabetes nás učí stravovať sa racionálne

Zdanlivo jednoduché režimové opatrenie akým je stravovanie pri chronickej chorobe býva však najproblematickejšie. Bez dostatočných informácií, praktických skúseností a možnosti pravidelnej nutričnej edukácie u diétnych sestier je vnímané ako obrovský kameň úrazu.

Správna výživa

Položiť niekoľkokrát denne správnu a bezpečnú porciu jedla na tanier je oveľa zložitejšie, ako užiť liek podľa pokynov lekára. Liečebná výživa pri diabete je však jedinečná tým, že všetko čo chcete v stravovaní zmeniť, pri troche snahy aj dokážete. Skutočnosť, že práve teraz čítate tieto riadky Vás radí do skupiny pacientov, ktorí chcú pre svoje zdravie aktívne niečo urobiť, alebo minimálne sa tou myšlienkou zaoberajú.

Ako na to

Často sa stretávam s ľuďmi, ktorí by svoj jedálniček radi upravili, ale jednoducho nevedia ako. Pre každého, kto chce vyskúšať racionálnu stravu určenú ľuďom s diabetom v podobe pestrej racionálnej/liečebnej výživy sme ako pomôcku s veľmi šikovnou dia mamičkou Monikou pripravili praktické nutričné okienko.

Monike, ktorá všetky jedlá v nutričnom okienku pripravila a nafotila preto, aby sa mohla o svoju skúsenosť s Vami podeliť chcem veľmi pekne poďakovať za spoluprácu a fantastické recepty. Najlepšou kontrolou vhodnosti výberu pripravovanej stravy je šesťročná dcérka Karinka s glukomerom, alebo senzorom, ktorý vždy jasne zobrazí glykemické hodnoty.

Jedlo ako prevencia

Monika varí z kvalitných surovín zdravo, s láskou pre celú svoju rodinku, a špeciálnymi modifikáciami racionálnej výživy sa začala zaoberať pri diagnostikovaní diabetu dcérke Karinke, ktorú už dobre poznáte ako našu šikovnú asistentku z edukačno - motivačných akcií edukačnej hliadky pri NCD Nitra. Pre všetkých ostatných takýto spôsob stravovania predstavuje prevenciu pred vznikom civilizačných ochorení.

Jedzte pravidelne

Nutričné okienko vám, čitateľom a blízkym osobám má uľahčiť zvládanie prípravy zdravých jedál vyskúšaných a prekalkulovaných na sacharidové jednotky (SJ) v praxi. Sacharidy nie sú nepriatelia, ľudské telo by bez nich nevedelo optimálne fungovať – iba pri diabete musia byť pod kontrolou, aby nedostali šancu pripraviť nás o to najcennejšie.

Množstvo SJ každému individuálne podľa aktuálnej liečby určuje lekár, alebo diétna sestra po konzultácii s ním. Ak doteraz neviete aké množstvo sacharidových jednotiek, alebo sacharidov v dennom pláne máte lekárom naordinovaných, do najbližšej kontroly môžete používať najčastejšie sa vyskytujúci model R/5-D/2-Ob/5-Ol/2-V1/5-V2/2, čo predstavuje 21 SJ rovnomerne rozložených v priebehu dňa.

Neposlušné glykémie

Samozrejme vlastný glukomer vám veľa napovie. Minimálne každé nové jedlo skontrolujte, čím zistíte individuálnu glykemickú odozvu. Vždy je užitočné viesť si denníček s nameranými údajmi, ale aj poznámkami o konzumovaných jedlách, ktorý lekárovi priblíži zobrazené čísla, pomocou ktorých vie rozhodnúť, či má upravovať terapiu. Veríme, že zdravé recepty Vám budú chutiť a pri správnych množstvách v správnom čase pomocou nich dokážete ovládať neposlušné glykémie.

 

Mgr. KlauDIA Šugrová

LF UPJŠ Ústav psychológie zdravia

 

Varte s láskou

Ak sa chcete venovať zdravým alternatívam v stravovaní, Monika radí: „Varím s láskou, rovnako pre celú rodinu.“

Mrkvová polievka s kari korením (4 porcie)

Ingrediencie : 
400 g mrkva cca 3SJ
1 stredne veľká cibuľa 0 SJ
1,5 l zeleninového vývaru ( alebo bujon Alnatura )  0 SJ
100 ml smotany na šľahanie 33%  0 SJ
2 PL kokosového oleja (repkového) 0 SJ
1/2 dezertnej lyžičky korenia Kari 0 SJ
medzi prsty mleté čierne korenie a soľ 0 SJ
plátok masla 0 SJ


Postup:
Jemne nakrájanú cibuľku opražíme na oleji, pridáme nakrájanú mrkvu a chvíľku restujeme. Zalejeme vývarom, povaríme 10 – 15 minút. Po zmäknutí zeleniny polievku zmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme čiernym korením, soľou a kari korením. Pridáme smotanu, plátok masla a necháme variť 5 minút na miernom plameni, aby sa chute spojili.

Typ: a) Podávame s nasucho opraženými slnečnicovými semiačkami = 0 SJ

  1. b) Podávame s krutónikmi z bielkovinového chleba, pričom 20 g  = cca 0,5 SJ
  2. c) Podávame s krutónikmi z čierneho chleba, pričom 20 g = cca 1 SJ

 

Obsah sacharidov : 

Celá polievka (4 porcie) s tekvicovými semiačkami = 3 SJ
Celá polievka (4 porcie) s krutónikmi z bielkovinového chleba = 3,5 SJ

Celá polievka (4 porcie) s chlebíkovými krutónikmi = 4 SJ; 1 porcia = 1 SJ

Obsah sacharidov v jednej porcii = 0,75 – 1 SJ. Dobrú chuť!

 

 

Kuskus so zeleninou s kuracími rezancami na kari omáčke

Ingrediencie: cca 4 osoby
Sacharidová príloha:
150 g kuskus ( môže byť aj celozrný )...98,6 g S = cca 10 SJ
1 stredná mrkva 130 g  1 SJ
1 malá cukina      0 SJ
soľ 
zeleninový vývar ak nepoužijete vývar z mrkvy a cukiny

 

Postup:
KUSKUS:
Mrkvu očistíme, umyjeme, nakrájame na malé kocky, vložíme do hrnca s vriacou, osolenou vodou a necháme variť približne 10 minút. Pridáme umytú, pokrájanú cukinu na rovnaké kocky, necháme povariť 5 minút a odstavíme. 

Zeleninu vyberieme z vývaru, môžeme pridať ešte trochu alnatura bujonu. Kuskus nasypeme do misky, zalejeme horúcim vývarom v pomere 1:2 zakryjeme tanierom, tak aby nám neunikalo teplo a necháme 10 minút pôsobiť. Po uplynutí doby misku odokryjeme a zľahka primiešame uvarenú zeleninu.

Obsah sacharidov : Sacharidy spolu 4 porcie – 11 SJ, 1 porcia približne 2,75 SJ

Kuracie rezančeky:
2 väčšie kuracie rezne 0 SJ
2 PL pasírovanej rajčinovej šťavy ( prípadne pretlak )  0 SJ
2-3 PL smotany na varenie 10 %   0 SJ
100 g pór  0 SJ
kokosový (repkový)olej  0 SJ
soľ 0 SJ
čierne mleté korenie 0 SJ
sladká mletá paprika 0 SJ
1 KL kari korenie 0 SJ
plátok masla na zjemnenie chuti 0 SJ

 

Postup:
Kuracie rezančeky:
Na oleji opražíme nadrobno nakrájaný pór. Vložíme umyté, osolené, okorenené, sladkou paprikou poprášené rezančeky z kuracieho mäsa, jemne opražíme, podlejeme vodou, alebo vývarom, na miernom plameni dusíme približne 20 minút. Do mäkkého mäsa pridáme rajčinovú šťavu, smotanu, dochutíme kari korením a dobre premiešame. Chvíľu povaríme, na záver pridáme plátok masla na zjemnenie chuti.

Obsah sacharidov: 0 SJ

 

Zeleninový šalát

Zelenina predstavuje najpriateľskejšiu potravinovú skupinu v stravovaní celkovo. Liečebný efekt pre obsah vlákniny, mikronutrientov a antioxidantov je významný zvlášť pri diabete. Vláknina sa postará o korigovanie glykémií, „údržbu“ tráviaceho ústrojenstva, ale aj odstránenie cholesterolu z cievneho systému, stimuluje imunitný systém a vytvára pocit nasýtenosti. Vo väčšine prípadov neobsahuje zelenina sacharidy a glykémie neohrozuje, práve naopak porcia zeleniny predstavuje liek v tej najprirodzenejšej podobe. Šalát z ľubovoľne zvolenej čerstvej zeleniny, pokvapkaný kvalitným olejom a dochutený citrónovou šťavou a bylinkami predstavuje v reči sacharidov 0 SJ, minimum energie. Je chutnou, zdravou prílohou k väčšine jedál. Pri redukcii hmotnosti, alebo pri ustavičnom pocite hladu po ňom môžeme siahnuť kedykoľvek. Pozor, po aplikácii inzulínu nemôže šalát predstavovať samostatné hlavné jedlo, vtedy ho musíme doplniť adekvátnou porciou komplexných sacharidov, aby sme zbytočne nevyrobili hypoglykémiu. Medzi započítateľnú zeleninu, ktorá obsahuje sacharidy a musíme porciu započítavať do denného obsahu sacharidov patrí mrkva, cvikla, kukurica a zelený hrášok.

Obsah sacharidov : 0 SJ

 

Domáci banánový pribináčik 
Ingrediencie:
400 g kyslá, lahôdková smotana. 16%. 2 SJ
200 ml smotana na šľahanie 33%. .1 SJ
2 banány 180 g - 4 SJ

Postup: Príprava domáceho pribináčika je veľmi jednoduchá a zvládne ju naozaj každý kto chce. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme ručným elektrickým mixérom do tuha, pridáme lahôdkovú smotanu, zmixovaný banán a spracujeme na konzistentnú hmotu. Do štvrtiny dávky primiešame preosiate kakao. Pripravené misky/poháre naplníme bielou hmotou, pokračujeme kakaovou. Ozdobíme ovocím podľa fantázie a podávame vychladené.

Obsah sacharidov: Pri rozdelení hmoty do 6. mištičiek/pohárov obsahuje 1 porcia približne 1 SJ, pri 4 pohároch má 1 porcia obsah 1,75 SJ.

 

Monika, Karinka, Dominika Badinkové a KlauDIA, NCD Nitra

Mgr. KlauDIA Šugrová

LF UPJŠ Ústav psychológie zdravia

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.